onsdag 28 december 2011

Dessert till nyår?













Har du inte hunnit med att komma på vilken dessert du skall bjuda på tills nyår. Då har jag faktiskt något som kanske kan hjälpa dig på traven. Här kommer 4:a av mina favoriter. Gott Gott Gott!

1. Vit chokladmoussetårta

Antal: 8 bitar
Från arla.se

Botten.
300 gr mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Fyllning.

3 dl Vispgrädde
200 gr vit choklad
2 äggulor
2 msk citruslikör, t ex cointreau

Garnering

2-3 passionsfrukter

Gör så här.
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och rör ner ägg och kakao. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna och skär loss den från formen. Diska och torka formen och lägg ner kakan igen. Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp äggulorna i en stor bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner likören och sist grädden. Bred ut moussen över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst 3 tim. Dela passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet. Häll det över moussen. Låt tårtan stå framme ca 30 min före serveringen.

2. Vit chokladmousse med mango & passion.
Till: 8 personer
Från recept.nu

Mousse

3 dl vispgrädde
225 gr vit choklad
1,5 ägg
1,5 dl kesella
Mango- och passionsfruktsås
100 gr mango, fryst eller färsk
8 passionsfrukter
½ - 1 dl passionsfruktjuice

Mousse

  1. Vispa grädden.
  2. Smält chokladen
  3. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under omrörning.
  4. Rör ner kesellan och sist grädden.
  5. Häll upp i glas och låt stå ca 2 tim eller längre i kylen.
Mango- & passionsfruktsås
  1. Gröp ur passionsfrukterna och mixa tillsammans med mangon och juicen.
  2. Häll såsen över moussen precis innan servering
3. Ljus Chokladcappuccino.
Till: 8 personer

9 dl grädde
450 gr vit choklad
8 chokladägg eller 16 kaffebönor till dekoration
3 dl kaffebönor

Dag 1.
Koka upp grädden i en kastrull, lägg i den vita chokladen och rör om till chokladen smält. Lägg i kaffebönorna och låt stå i kylen över natten.

Dag 2.
Sila bort kaffebönorna. Vispa med en elvisp tills den tjocknar lite. Vispa inte för mycket, den får ej bli för tjock. Servera i fina glas eller söta små portionsformar. Spritsa i fyllningen och toppa med kaffebönor eller chokladägg.. Mmmm...

4. Leilas Baked Alaska

Till: 8 personer
Från leila.se

Nötbotten (cirka 6 bottnar, går bra att frysa).

5 äggvitor
1 3/4 dl strösocker
100 g hasselnötter
1/2 dl majsstärkelse (maizena)
1 dl florsocker
1,5 l vaniljglass
1,5 l hallonglass
1,5 l chokladglass
1 metallform (för att gjuta glassbomben)

Italiensk maräng.

6 ekologiska äggvitor
1 nypa salt
4 dl strösocker
1 dl vatten

Nötbotten.
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa äggvitor och socker fluffigt till en maräng. Börja med ca 20 % av sockret och när marängen börjar gå ihop, höj hastigheten och ha i resten av sockret lite i taget.
  3. Mixa hasselnötterna i en mixer.
  4. Vänd ner nötterna i marängen tillsammans med maizena och florsocker.
  5. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ut en rund botten på ett bakplåtspapper, börja från mitten och spritsa en spiral utåt (det kan vara bra att rita av metallformen på pappret eftersom botten ska vara något mindre än metallformen i diametern)
  6. Grädda bottnen i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
  7. Frys skålen så att den är kall, så smälter inte glassen så fort när skålen ska fyllas.
  8. Fyll skålen med 3 ungefär lika tjocka lager av vaniljglass, hallonglass och chokladglass. Lägg gärna en nötbotten mellan varje lager annars endast en botten ovanpå chokladglassen. Detta för att inte glassbomben sedan ska åka omkring och stå stadigt på serveringsfatet (annars smälter den direkt).
  9. Täck med plastfolie och frys tills glassbomben är riktigt hård.
  10. Ta ut och skölj utsidan av skålen hastigt med hett vatten och slå ut glassbomben. 5. VIKTIGT: Frys bomben igen så att ytan på bomben fryser ordentligt (i minst 6 timmar!). Om inte ytan är djupfryst när man brer på marängen så glider den av direkt.
  11. Gör den italienska marängen (se recept nedan).
Italienska marängen.
  1. Vispa äggvitorna och salt till ett skum. Koka under tiden en sockerlag av socker och vatten till exakt 121 grader i en liten kastrull (lägg i en elektronisk stektermometer för att kontrollera temperaturen).
  2. Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning på medelhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.
  3. Spritsa eller bred marängen över glassbomben och bränn av ytan med en gasolbrännare.
 Leilas tips! OBS! Detta är mycket viktigt att tänka på när man gör detta recept. Frys glassen igen så att ytan på bomben fryser ORDENTLIGT, i minst 6 timmar. Om inte ytan är djupfryst när man brer på marängen så glider den av direkt! Marängen måste vara nygjord när man brer den på glassen. Sedan går det bra att bränna av bomben och ställa tillbaka den i frysen. Lägg gärna en nötbotten mellan varje lager om du vill ha en nötigare smak på Alaskan, annars endast en botten ovanpå chokladglassen. Detta för att inte glassbomben sedan ska åka omkring och stå stadigt på serveringsfatet (annars smälter den direkt). Nötallergiker kan byta ut botten mot vanlig marängbotten.

tisdag 13 december 2011

Lasagne pronto
















Det här receptet från Arla gör jag ibland när jag är sugen på en snabb & god lasagne. Tycker verkligen du skall testa denna istället för att köpa färdig lasagnemix!

Lasagne pronto.
Till: 8 personer
Tid: 45-60 minuter
     
800 g nötfärs
2 gul lök 
4 vitlöksklyftor
Smör

2 burk (á 400 gr) krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärning 
2 paket Kelda Pastasås Mild ost
Lasagneplattor 
Riven ost, gratäng

Gör så här.
Finhacka all lök. Bryn färsen i smör-&rapsolja i en stekpanna. Tillsätt löken och låt fräsa med. Rör i tomatkross, smulad buljongtärning och ostsås. Låt såsen koka någon minut. Varva sås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen. 225 grader i ca 30 min.

Tips! Med färska lasagneplattor gräddas lasagnen på halva tiden.

söndag 11 december 2011

Pannbiff








Jag verkligen älskar svensk husmanskost. Pannbiffar är något som slår det mesta i de flesta lägen. Det tar inte så lång tid, kräver inte en massa konstiga produkter & det smakar fantastiskt gott. Testa mina pannbiffar vettja. Servera med potatismos/potatis en en god brunsås tillsammans med egengjorda inlagda gurkor. Gott...

Pannbiff.
Till: ca 6 personer
Tid: 45-60 minuter

1,3 kg blandfärs
1 1/2 dl mjölk
4 msk ströbröd
1 1/2 msk potatismjöl
2 små gula lökar (rivna)
2 ägg
2 msk kikkoman soya
Några riv av muskotnöt
4 tsk salt
2 krm svartpeppar
Smör

6 gula lökar
2 tsk socker
1/2 dl vatten
Smör

Gör så här.
Börja med att bland mjölk, ströbröd & potatismjöl i en stor bunke. Låt vila i 5-10 minuter, tills blandningen stelnat. Riv sedan ned den gula löken tillsammans med ägg, kikkoman soya, muskotnöt, salt & peppar. Häll till sist ned blandfärsen, blanda till en fin smet. Forma fina biffar, låt de vila i kylskåp i 15 minuter.

Under tiden biffarna vilar , skala och hacka den gula löken. Lägg ned i en het stekpanna med smör. Strö över socker & stek tills den fått fin gul färg. Häll över vattnet och låt det bubbla på tills vattnet är borta. Lägg sedan löken i en bunke.

Stek biffarna i samma panna som löken (gör ej rent den). Cirka 2-3 minuter/sida. Lägg i en form, häll över den steka löken. Servera med brunsås, potatis, inlagd gurka & lingon.

lördag 26 november 2011

Pepparfilé med potatisgratäng
















Igår ordnade jag med en brakmiddag till oss. Jag tycker inte det är mycket som slår potatisgratäng med något gott kött. Testade att krydda filén med 3 olika slags pepparsorter - blev lite sting för smaklökarna. Till det lånade serverade jag Mannerströms underbara gratäng, tar lite tid, men är värd det vill jag lova.

Pepparfilé med lite sting.
Till: 2 personer
Tid: 45 minuter

1 fläskfilé
2 tsk grönpeppar
2 tsk svartpeppar
2 tsk rosépeppar
Salt

Gör så här.
Börja med att putsa din filé. Mortla sedan de tre olika pepparsorterna, rulla sedan in filén i kryddorna, salta. Stek i en panna tillsammans med en klick smör. Bryn tills du fått en fin färg. Lägg sedan ned köttet i en form, ställ in i ugnen på 175 grader,i med stektermometern tills du fått en innertemp på 68 grader. Låt sedan köttet vila i 10 minuter innan servering.

Potatisgratäng.
Till: 4 personer
Tid: 2 timmar & 30 minuter

1,5 kg fast potatis
2 vitlöksklyftor
Smör till formen
2-3 dl riven ost (gruyére, emmenthaler eller grevè)
Muskotnöt
2 dl torrt vitt vin
4-5 dl vispgrädde
Salt & peppar

Gör så här.
Börja med att skala potatisen, skölj den inte. Skiva den i halv centimeter tjocka skivor. Skala & finhacka vitlöken. Smöra en form, lägg potatis, ost, vitlök,riven  muskotnöt, salt & peppar i lager. Häll försiktigt över det vita vinet, ställ in i ugnen,  175 grader, mitt i ugnen i 20 minuter.

Tag sedan ut gratängen & häll på grädden försiktigt. Grädda i ytterligare 1 1/2-2 timmar, tills gratängen satt sig & fått en fin färg. Tycker du att den får för mycket färg lägger du över folie. Servera med ett gott vin & en grön sallad. Smaskens!


onsdag 23 november 2011

Dinkelscones

Ursäkta den dåliga bilden, men fick bli så denna gång.














Igår kväll var det dags för något snabbt & lätt hemma hos oss. Hur gott är det inte med scones, ost & marmelad? Väldigt enkelt & icke energi-krävande. Har ett supergott recept här på bloggen, men hade inte alla ingredienser till det hemma. Men marmeladen vi hade till kan du kolla in här. Fick bli Berte Qvarns dinkelscones istället. Smakade väldigt gott & dinkel är lite nyttigare en vete, så varför inte?

Dinkelscones.
Antal: 4 st
Tid: 15 minuter

4 dl fullkornsdinkel
4 dl siktat dinkelmjöl
1/2 tsk salt
3 tsk bakpulver
100 gr smör eller margarin, rumsvarmt
1 1/2 - 2 dl filmjölk eller mjölk

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare, eller för hand i en stur bunke. Tillsätt smör/margarin, lite i taget, blanda. Häll sedan ned filmjölk/mjölk & arbeta raskt ihop en fin deg. Forma fyra bollar, platta ut dem till runda kakor, 2 cm höga, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i 10-15 minuter. Servera på en gång tillsammans med ett kallt glas med mjölk

söndag 20 november 2011

Lite lyxigare köttfärssås...









Idag stod jag i köket & hade noll inspiration över till vad vi skulle ha till lunch. Orkade inte handla, öppnade kylen där jag blev stående, stirrandes... Först tänkte jag en pastagratäng av något slag, men eftersom lunchtimman vilade på sina sista 5 minuter, var det dags att va snabb & smart. Fick bli en köttfärssås med egengjord tomatkross & smält parmesan - där av namnet "lyxigare"... Gott Gott GOTT!

Lite lyxigare köttfärssås.
Till: ca 4 personer
Tid: 30 minuter

Fullkornsspagetti till 4 personer

2 msk olivolja
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
4 mellanstora tomater
2 msk tomatpuré
1 1/2 msk balsamvinäger
1 msk basilika
1 tsk rörsocker (strösocker)
1 tsk salt
Svartpeppar
600 gr nötfärs
1 st  fond du chef (funkar nog med en köttbuljongtärning)
1 dl riven parmesan eller annan god stark ost

Gör så här.
Börja med att koka spagetti i en stor kastrull, enligt anvisningarna på paketet. När spagettin är klar, häll av vatten & lägg tillbaka spagetting i kastrullen.
Finhacka den gula löken. Häll i olivoljan i en kastrull, värm upp. I med den finhackade löken, pressa ned vitlök, låt fräsa i ca 5 minuter, rör om. Finhacka tomaterna, häll ned dem tillsammans med tomatpuré, vinäger, basilika, socker, salt & peppar, rör & låt den småputtra. Glöm inte att smaka av.

Stek nötfärsen i en stekpanna, häll i fond du chef (en buljong utan tillsatser), låt buljongen smälta ned tillsammans med parmesanen. Häll sedan över tomatsåsen. Blanda sedan allt i pastakastrullen, servera med lite riven parmesan. Klart!

torsdag 3 november 2011

Linneas drömmar...


Här om dagen damp det ned två böcker i min brevlåda. Super Tanten av Elin Ek & Gott att ge bort av Linnea som har bloggen Linneas skafferi. Båda böckerna är väldigt mysiga och jag är nöjd med mina inköp. Jag älskar kok- & bakböcker. Tycker verkligen inte att man kan få för många.

Idag var det dags att testa ett av Linneas recept. Det blev drömmar... Dessa kakor har fått mig att fundera på om jag kan baka eller ej, ett flertal gånger. Alltid blivit platta som en pannkaka när de kommit ut från ugnen. Men idagmina kära läsare, idag blev de perfekta.

Jag valde att göra 25 lite större drömmar i stället för 50 styck små. Tog lite längre tid i ugnen.

Drömmar.
Antal: 50 st
Tid: 30 minuter

100 gr rumsvarmt smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
1 tsk hjortronsalt
4 1/2 dl vetemjöl

Gör så här.
Rör smör, socker & vaniljsocker vitt och fluffigt med en elvisp i en bunke. Tillsätt oljan, lite i taget. Blanda hjortronsaltet med lite av mjölet och rör ned. Häll i resten av mjölet & arbeta med händerna till en fin deg.

Dela degen i två delar, rulla till längder & skär dem i 50 bitar. Rulla bitarna till kulor & lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i cirka 20 minuter, de ska inte få färg.

onsdag 2 november 2011

Keldas Red Curry sås...


Efter att ha sett Keldas reklam på TV var jag bara tvungen att testa denna snabba sås. Kan erkänna att jag tycker det är svårt att få thaimaten så där supergod som jag tycker att det är när man beställer på restaurang. Sagt & gjort, snabbt & enkelt. Betyg 3,5 av 5 stjärnor!

Red Curry med kyckling.
Till 4 personer
Tid: 15 minuter
3 kycklingfileér
1 påse med wook grönsaker
2 kelda red curry

Ris till servering

Gör så här.
Stek fileérna i olja så att de nästan blir färdiga. Häll över red curry såsen, låt småputtra tills kycklingen är klar. Häll i grönsakerna och värm upp, smaka på en morot och se så att de är färdiga. Servera tillsammans med nudlar eller ris! FÄRDIGT!

lördag 22 oktober 2011

Slutspurten!


Igår när jag kollade till min surdeg, kändes den inte bra. Därför tog jag & väntade tills i morse. Vill du nu spara denna surdeg, kan du frysa in den, 100 gr i en fryspåse. Jag skall baka ett gott bröd - Gotlandslimpa, ser väldigt gott ut & sedan bor min bror med familj på Gotland så vill ha lite koll på vilket bröd de äter...

Vill även passa på att säga det som jag redan i första inlägget skrev - tycker Martin Johanssons recept är väldigt krångliga. Finns lättare surdegar att göra. Men man måste testa!

Gotlandsbröd.
Antal: 4 små bröd

Dag 1, kväll - surdeg:
100 gr (1 dl) rågsurdegsgrund
300 gr (3 dl) ljummet vatten
180 gr (3 dl) rågmjöl
Skållning:
15 gr (1 påse) hela torkade pomeransskal
400 gr (4dl) kokande vatten
200 gr (3 1/2 dl) rågsikt

Dag 2, morgon.
2 tsk hel anis
2 tsk fänkålsfrön
Surdegen & skållningen från gårdagen
300 gr (5 dl) rågsikt
275 gr (4 1/2 dl) vetemjöl special
75 gr (1 1/2 dl) mörkt muscovadosocker
20 gr (1 msk) salt

Gör så här.
Blanda surdegsgrunden, vatten & mjöl i en bunke. Täck med plast & låt stå på ett varmt ställe, gärna 22-24 grader över natten. (Tips! Ovanför kyl & frys).
Koka pomeransskalen i ca 30 min. Skär bort det vita luddet på insidan, strimla & hacka i fina bitar. Koka upp vattnet till skållningen & rör ned rågsiktet. Tillsätt de finhackade pomeransskalet, blanda. Täck bunken och låt stå över natten.

Stöt anis & fänkål i en mortel. Blanda alla ingredienserna i en degblandare, kör i 8 minuter (4 min långsamt, 4 snabbt).Täck bunken med plast & låtjäsa tills den är dubbelt så stor. ca 3-5 timmar.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, strö på lite mjöl & tryck ut till en fyrkant. Vik sedan ihop den till ett paket. Lägg sedan tillbaka i bunken & låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timma. Sätt ugnen på 275 grader.

Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och forma så försiktigt som möjligt den till en fyrkant. Dela den i 4 bitar, lägg på ett bakplåtspapper. Strö på lite mjöl & låt vila i 20 minuter.

Sätt in brödet i ugnen, lägg några isbitar på nedre plåten. Säng temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader & låter bröden stå i ytterligare 15-20 minuter. Ta ut brädet & låt svalna på ett galler.

fredag 21 oktober 2011

Mata mata mata surdegen...


Möttes ni av samma härligt, sura lukt när ni öppnade ert lock i morse. Tänk att något som luktar så kan bli så gott. Konstigt! Nu är det dags att tillsätta lite mer rågmjöl och bröd, närmare bestämt:

Dag 4, morgon.
100 gr (1 dl) ljummet vatten
90 gr (1 1/2 dl) rågmjöl

Dag 4, kväll.
100 gr (1 dl) ljummet vatten
60 gr (1 dl) rågmjöl

Morgon.
Häll i vatten & mjöl, rör om. Konsistensen blir nu en aning tjockare. Stäng locket och ställ tillbaka på sin plats.

Kväll.
Nu bör din surdeg ha rest sig lite eftersom att själva processen redan är igång. Om det skulle vara så att du märker att jäsningen inte tagit fart, låt surdegen stå i 10-12 timmar till, innan du tillsätter ingredienserna för kvällen.
Är det så att din surdeg verkar färdig är det bara till att köra på för nu kommer det knepiga, som jag känner skär lite i mitt hjärta. Nu skall du HÄLLA UT allt utom 50 gr, ca 1/2 dl. Tillsätt sedan vatten & mjöl, rör om.

I morgon är det dags för dig att baka ett bröd, jag kommer välja ut ett som jag tycker verkar gott. Något förslag på hur du vill ha det? Kommer även att spara lite rågsurdeg för att sätta en vetesurdeg - mer om det i morgon!

Du som kanske inte följt med på hela resan, klicka här för första inlägget.

torsdag 20 oktober 2011

Äpple- & jordgubbsmarmelad med en gnutta kanel


Till helgen är jag & Mikael barnlediga och då tänkte jag överraska han med alldeles nybakade scones til frukost. Till det har jag idag förberett en supergod äpple- & jordgubbsmarmelad. Marmeladen passar även superbra på en god ostbricka med någon get-, brie- eller kittost, G O T T! Detta recept hittade jag i "Allt om mats" kokbok, lyxade dock till det med två kanelstänger i....

Äpple- & jordgubbsmarmelad med en gnutta kanel.
Mängd: ca 4 dl
Tid: 15 minuter

1 äpple
200 gr jordgubbar (Jag använde frysta)
2 kanelstänger
1 msk vatten
1/2 msk citronsaft
3 dl syltsocker

Gör så här.
Skala, kärna ut & skär äpplet i fina bitar. Tina & mosa jordgubbarna, lägg ned dem tillsammans med äpple, vatten, kanelstängerna & citronsaft i en gryta. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt sedan syltsocker, låt koka upp i ytterligare 2 minuter. Häll sedan i en ren burk, låt svalna och förvara i kylskåpet. Servera till det nybakade brödet eller den goda osten.

onsdag 19 oktober 2011

Vår surdeg fortsätter sin resa...


Nu har vår surdeg stått till sig under en dag. Händer dessvärre inte så mycket under de följande 3 dagarna, men jag tycker faktiskt man ser att processen har börjat. Det enda du behöver göra är att varje morgon & kväll skaka din surdeg lite försiktigt. När vi sedan kommer till dag 4 (fredag), matar vi vår surdeg igen!

Du som inte har lust att göra en surdeg men ändå vill baka - testa då det här receptet. Supergott!

tisdag 18 oktober 2011

Vi sätter en surdeg...



Nu är det dags för alla som skall göra ett gott bröd att ta sig lite tid tycker jag. Visst finns det mängder med enkla recept på supergoda bröd. Men jag tycker vi gör en surdeg ihop - eller hur? Ger mig på Martin Johanssons recept från boken "Surdegsbröd". Som jag i ett tidigare inlägg varit lite skeptisk mot. Men vad sjutton - vi kör, är säkert supergott! Häng med!

Dag 1, morgon.
100 gr (1 dl) ljummet vatten
30 gr (1/2 dl) rågmjöl

LYCKA TILL!

måndag 10 oktober 2011

Kyckling Sambal Oelek
















Nu är det åter igen måndag morgon och helgen har redan passerat förbi i en rasande fart. Vi har varit ute i naturen hela helgenb men även hunnit med ett besök på Gekås där vi förberett oss för vintern med pulkor och snöskyfflar.
När det är så här kallt som det är nu fullkomligt älskar jag grytor och goda såser. I lördags åt vi en av mina favoriträtter som min mamma alltid lagar åt mej - Kyckling Sambal oelek. Inte den mest fettsnålaste rätten, men är supergod och jättelätt att göra! Passar toppen om man är lite fler i sällskapet (eller lite färre)...

Lägger ut ett recept, som för mig är riktig "helg-mys-mat", men varför inte börja planera den goda maten inför den kommande fredag eller lördagen redan nu...

Kyckling Sambal Oelek.
Till: 6 personer
Tid: Ca 1 timma

6 kycklingfileér, frysta eller färska
2 paket bacon
1 purjolök
3 dl grädde
2 burkar vanlig creme fraische
1 msk chilisås
2 tsk sambal oelek
Riven ost

Hasselbackspotatis.
3-4 potatisar per person
Salt & Vitpeppar
Smält smör

Bryn bacon & purjolök, lägg i en ugnsäker form. Blanda grädde, creme fraische, chilisås & sambal oelek i en skål. Dela den frysta eller färska kycklingen i 3-4 bitar, inte för små! Lägg kycklingen på bacon & purjolöken, häll över såsen. Strö på ost, grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 45 minuter. Kolla att kycklingen är färdig. Servera med hasselbackspotatis och en god sallad.

Skala potatisen & skär tunna skåror. Lägg potatisen på en smord plåt, pensla med det smälta smöret. Salta & peppra, in i ugnen på 225 grader i ca 60 minuter. Ta ut efter 30 minuter och pensla med smör.

torsdag 6 oktober 2011

Gulaschsoppa


I det här underbara höstrusket måste ni bara testa denna fantastiskt goda gulaschsoppa. Finns det något som påminner om härliga dagar i skidbacken eller underbara gnistrande frostflingor så är det just - GULASCHSOPPA. Finns hundra olika varianter men här hemma gör vi den med nötfärs och en härlig blandning av goda kryddor. Passar bra att bjuda nära och kära på eller varför inte till lunch...

Gulaschsoppa.
Till: 6 personer
Tid: ca 45-60 minuter

600 gr nötfärs
2 msk smör
8 potatisar
1 1/2 morot
3 gula lökar
2 röda paprikor
9 dl vatten
6 dl mjölk
0,75 dl tomatpuré
3 tsk salt
1 1/2 tsk oregano
1 1/2 tsk grov svartpeppar, nymald
1 1/2 msk paprikapulver
1 1/2 tsk körvel

Creme fraiche med vitlök.
1 liten burk creme fraiche
2 vitlöksklyftor, pressade

Gör så här.
Börja med att skala potatis och morötter. Hacka lök, paprika & potatis i fina tärningar (Spara 2 potatisar till lite senare). Bryn sedan nötfärsen i en gryta tillsammans med smör, häll sedan i löken. Lägg i potatis och paprika, fräs på en stund.

Riv morötterna & de två potatisarna du sparat, häll ned i grytan. Mät sedan upp vatten och mjölk, tillsätt tillsammans med tomatpurén, rör om. Låt koka i 30 minuter. Blanda under tiden creme fraiche med vitlök. Smaka till sist av med kryddorna. Servera din goda soppan med en klick creme fraichen, tillsammans med en god kall öl.

onsdag 5 oktober 2011

Allas bulldag!

Det var verkligen verkligen länge sedan jag gjorde ett blogginlägg och jag skäms! Tycker verkligen om att pyssla och dona i kök och hem men under en tid har kroppen inte riktigt velat samma sak som jag. Är nämligen så att vår lilla familj snart blir fyra. En liten krabat tittar ut i februari och min matlust har inte varit den bästa! Nu känns dock kroppen på framfart och jag håller tummarna att de resterande månaderna skall vara underbara!



Även om kanelbullens dag inte är en så gammal tradition för mig, kanske inte för någon, så tycker jag att den är supermysig! Självklart var det bullbak hemma hos oss i Vare. Min lilla Iris var första medhjälpare och bullarna blev supergoda. Vi använde oss av Kungsörnens recept och jag måste säga att de blev de godaste bullarna som jag någonsin gjort. Tummen upp!

Kanelbullar med mandelmassa- & kanelfyllning.
Antal: 40 st
Tid: 90 minuter

150 gr smör eller margarin, rumsvarmt
5 dl mjölk
1 paket jäst för söta degar
1 dl vit sirap eller socker
2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk salt
850 gr vetemjöl (ca 1,4 dl)

Fyllning.
250 gr mandelmassa
2 msk kanel
Lite ljummet vatten

Pensling.
1 ägg
Pärlsocker

Värm mjölken till fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en bunke och häll över den rumstempurerade mjölken. Rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt, smör, sirap, salt och kardemumma.

Mät upp mjölet, spara 1/2 dl till utbakning. Arbeta degen kraftigt i 5 minuter med maskin, eller använd dina egna muskler i 10 minuter tills degen känns len och smidig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Efter jäsning arbetar du ned degen och delar den i fyra delar. Kavla sedan ut varje del till en avlång "kaka". Bred på fyllningen, rulla ihop och forma din bullar. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Pensla sedan med vispat ägg, strö på lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 225-250 gr, 5-10 minuter. Servera varma med ett stort glas kall mjölk!

måndag 20 juni 2011

Bacon & Broccolipaj
















Idag tycker jag att vi lagar en god paj till kvällsmat. Vet inte hur ni andra har det i vårt avlånga land men här verkligen öser regnet ned. Och vad passar då inte bättre än en god paj? Pajskalet är lånat av boken "100 pajer" & fyllningen kommer från mig.

Pajskal.
Till: 8-10 personer
Tid: 1 timma

125 gr kallt smör
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 msk kallt vatten

Fyllning.
2 paket bacon
250 gr broccoli, fryst (tinad) eller färsk

3 1/2 dl mjölk
4 ägg
1 dl ost
Salt & peppar

Häll mjölet och det tärnade kalla smöret i en matberedare, blanda. Tillsätt till sist vattnet och blanda tills du fått en fin deg. Obs! Arbeta ej pajdegen för mycket. Tryck ut pajdegen i en smörad form med avtagbara kanter, gärna 25 cm i diameter. Nagga pajen och ställ in den i frysen i 10 minuter. Tag ut pajen och täck kanterna med folié, förgrädda mitt i ugnen, 225 grader i 10 minuter - sänk till 175 grader när du tar ut skalet. Under tiden du förgräddar skalet gör du i ordning broccoli och baconet. Använder du fryst broccoli skall den va tinad. Använder du färsk delar du den i mindre bitar. Skär sedan baconet smått, knaperstek i en stekpanna utan smör. Var noga med att röra så att det ej fastnar i pannan. Lägg det färdigstekta baconet på en bit papper, låt rinna av. Tag sedan baconet och broccolin & lägg i den förgräddade pajskalet, blanda ägg, mjölk, salt & peppar (ej för mycket salt) - häll över, toppa med riven ost. Grädda mitt i ugnen, 175 grader i 35-40 minuter.

lördag 18 juni 2011

Tårta!!
















Här om dagen tog min lillebror studenten. Helt galet vad tiden går. Jag hade fått äran att göra tårtan, inte den bästa bilden med god blev den. Perfekt för student, födelsedag, dop, bröllop....

Tårta med hallon- & flädermousse.
Från: allt om mat festspecial, 2011 

Sockerkaksbotten till 16 bitar:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 msk hallonsylt

Hallonmousse:
200 gr hallon
3 gelantinblad
2 dl vispgrädde
2 äggulor
1/2 dl socker

Flädermousse:
2 gelantinblad
2 dl vispgrädde
2 äggulor
1/2 dl strösocker
1/2 dl konc flädersaft

Smörkräm:
200 gr smör, rumsvarmt
6 1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk mjölk

Sugarpaste:
Hittade ett recept på bloggen bakglädjes blogg. Funkade jättebra och var lätt att göra. Klicka här för att komma till receptet.

Garnering:
Florsocker
Dekoration så som blommor mm.

Sockerkaksbotten.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt, i 10 minuter. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten. Häll smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Kolla med en sticka i mitten så att kakan är färdig. Vänd upp på ett fat. Låt kakan svalna under formen.

Hallonmousse.
Mixa och passera hallonen genom en sil, mät till 1 dl puré. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa grädden hårt. Vispa äggulor och socker pösigt. Rör i hallonpurén, spara 1 msk. Lyft upp gelantinbladen och smält dem i en kastrull tillsammans med den sparade hallonpurén. Rör ned blandningen i smeten, vänd i grädden.

Flädermousse.
Gör på samma sätt som med hallonmoussen.

Skär tårtbottnen i 3 bottnar. Lägg tillbaka denundre bottnen i den diskade formen. Bre på hallonsylt & hallonmousse. Lägg på en till botten och bre på flädermoussen. Lägg på den sista botten och låt stå i kylen i minst 5 timmar, eller över natten.

Smörkräm.
Vispa ihop alla ingredienserna till smörkrämen och bre på och runt om tårtan.

Sugarpaste.
Kavla ut 600 gr sugarpastemassa eller marsipan (finns inte helt vit marsipan), på en köksbänk med florsocker. Forma till en rundel, ca 5 cm större i diameter än tårtan. Lägg massan på tårtan och skär bort överflödig massa. Garnera tårtan med blommor & blad eller vad som nu passar - för att fästa blommor mm brukar jag använda mig av kristyr. Pudra till sist över till florsocker.

onsdag 15 juni 2011

Vitlöksbröd med persilja och prästost
















Jag tror att man antingen älskar eller hatar vitlök. Jag Ä L S K A R vitlök och tror inte att jag hade klarat mig utan denna smaksättare i min matlagning. Här kommer ett recept på vitlöksbröd, perfekt att ha som en förrätt till dina hungriga gäster medans du lagar klart huvudrätten.

Vitlöksbröd med persilja och prästost.
Till: 4 personer
Tid: 30 minuter

1 baguette
75 gr smör
1 msk persilja
3 vitlöksklyftor, pressade
Salt & svartpeppar
Prästost

Blanda, smör, finhackad persilja, pressad vitlök, salt & peppar i en skål. Skär en skåra i baguetten, bred på smöret, gratinera i 225 gr tills smöret smält riktigt ordentligt. Ta ut baugetten, strö över lite prästost, ställ tillbaka in i ugnen tills ostan smält. Servera på en gång.

måndag 13 juni 2011

Sötpotatis i ugn
















Ibland kan det va gott att byta ut den vanliga potatisen mot något annat. Sötpotatisen som du säkerligen kan gissa, smakar mycket sötare än vanlig potatis och får en mjukare konsistens. Sedan att färgen är helt fantastiskt är ju bara ett plus på tallriken.

Sötpotatis i ugn.
Till: 4 personer
Tid: 45 minuter

800 gr sötpotatis
1 1/2 msk
1/2 kvist rosmarin
Havssalt & peppar

Börja med att skölja potatisen väl, dela den sedan i klyftor. Lägg potatisklyftorna på en plåt, häll över salt och peppar. På med rosmarinen och ställ in mitt i ugnen, 225 gr i 20-30 minuter. Vänd potatisen efter halva tiden. Servera i en fin skål, strö över havssalt och lite färsk rosmarin.

söndag 12 juni 2011

Grillad kycklingfilé

Att ha färska örter planterat i trädgården eller i en kruka
är nästan oförskämt lyxigt och gott...
































Låt färsk salvia, rosmarin, citron & vitlök vara smaksättere när du marinerar din kyckling eller varför inte något annat gott kött? Lägg gärna fileén i marinaden på morgonen och grilla på kvällen.

Grillad kycklingfilé marinerad med salvia, rosmarin, citron och vitlök.
Till: 4 personer

4 kycklingfileér
1 1/2 dl majsolja
10 blad salvia
1 kvist rosmarin
1/2 citron (skal & saft)
4 vitlöksklyftor
Salt & peppar

Blanda olja, citronsaft, salt & peppar i en bunke. Mortla salvia och rosmarin, krossa vitlöken, blanda allt i en bunke tillammans med citronskalet. Gnid in kycklingfileérna ordentligt, lägg dem i en påse. Häll sedan över blandningen, skaka. Låt fileérna vila i kylen, gärna över dagen tills det är dags för grillning. Grilla fileérna i ca 6 minuter på varje sida, kolla så att de är helt klara!

fredag 10 juni 2011

Kall sås till Lax
















Nu är det slutet på veckan igen. Tycker att man knappt hinner att andas innan man vaknar upp på fredag morgon igen och funderar över hur snabbt tiden går. Idag är det lax till lunch... Här kommer ett recept på en kall sås till laxen, snabbt & lätt!

Kall sås till Lax.
3 dl gräddfil
1 gul lök
1/2 äpple
Salt & peppar

Finhacka gul lök och äpple, häll över gräddfilen och rör om. Salta & peppra, smaka av - KLAR!

onsdag 8 juni 2011

Köttbullemacka med hemmagjord rödbetssallad
















En smörgås kan vara mer än bara en tråkig macka. Så, varför inte göra en god köttbullsmacka till kvällsmat? Passar även alldeles perfekt i picknick-korgen! Självklart är även köttbullarna hemmagjorda...

Köttbullemacka med hemmagjord rödbetssallad.
1 skiva bröd, gärna ett osötat och mörkt
Salladsblad
3 köttbullar
Rödbetssallad
Persilja

Bred på smör på mackan och lägg sedan på ett salladsblad. Klicka därefter på rödbetssalladen (se recept nedan). Skär köttbullarna i fina skivor, lägg på mackan. Dekorera till sist med en kvist persilja.

Rödbetssallad.
100 gr vitkål
300 gr inlagda rödbetor
1 äpple
1 gul lök
3 dl gräddfil
1 tsk senap
1 tsk muscovadosocker
Salt & peppar

Strimla vitkål och gul lök, lägg i en stor bunke. Dela rödbetorna och äpplet i lite större fina bitar. Häll sedan ned gräddfil, senap, musovadosocker, salt & peppar - smaka av. Låt rödbetssalladen stå och dra sig, gärna över dagen. Hinner du inte? Lugnt, går fint att servera på direkten.

tisdag 7 juni 2011

Jordgubbsdröm























10 minuters cykelväg har jag till en alldeles underbar gårdbutik som säljer egenodlade jordgubbar, färskpotatis, lök.... Ja, allt som man kan önska sig. Tanken på att man äter något som kommer från Vare, där vi bor, är ju helt fantastiskt. Igår cyklade jag bort och köpte nyplockade svenska jordgubbar och lite färskpotatis. Som vanligt glömde jag hälften och får cykla tillbaka idag...

Ni som har läst min blogg vet att jag tycker om när detgår snabbt och lätt, därför passar denna eftterätt mig alldeles utmärkt! När jag och min lilla Iris var på besök hemma hos Malin och lilla Olivia förra veckan bjöd hon mig på en jättegod och enkel liten fika. Jordgubbar med vaniljkesella och digestivekex. Har ätit det innan, säkerligen många av er med. Är verkligen en lätt efterrätt som alla kan göra.

Jordgubbsdröm.
Till: 2 personer
Tid: 5 minuter

1 burk vaniljkesella
1 digestivekex
10 jordgubbar

Lägg kesella i botten i en fin kopp eller skål. Hälften i din, hälften i din väns. Smula ett halft digestivekex på varje, toppa med jordgubbar! KLART! NJUT!

måndag 6 juni 2011

Mitt smultronställe...




















Jag tror att vi alla har ett smultronställe. Kanske inget du besöker särskilt ofta, men tror ändå man har ett ställe dit man längtar till att vara. Vårt smultronställe hittade vi för 3 år sedan. Ligger i Skåne, ute på Skäret & heter Flickorna på skäret... Har ni varit där? Ett fantastiskt mysigt kafé där du kan skämma bort dig själv med supergoda mackor eller sallader, hemmagjorda godsaker och en fantastisk god jordgubbssaft. Om du inte varit där rekommenderar jag dej verkligen att bege dig dit, men var beredd på att få beslutsångest... Vilket är ditt smultronställe?

söndag 5 juni 2011

Grilla goda korvar!
















Nu när sommaren är i full fart så tycker jag att man ska testa allt som går att lägga på grillen. I fredags var vi på Coop i Breared och köpte tre olika slags korvar: Corizo-, Ost- & Ramlökskorv. Chorizon var ganska stark, smakade en del chili men var god, kan ibland tycka att det starka tar överhand. Ostkorven föll mig inte riktigt i smaken. Men Ramlökskorven var så fantastisk god. Ni måste testa den. Var en kokt korv, var nästan helt vit, kanske inte såg så aptitlig ut men smakade jättegott. Servera med den här potatissalladen och en kall god öl. Mumms!

onsdag 1 juni 2011

Snabba små söta pajer!
















Igår hade vi söta Julia på besök. Passade på att göra små söta rabarberpajer som du givetvis kan fylla med vad du vill. Tycker det är väldigt mysigt att kunna sätta fram var sin paj istället för en stor. Charmigt och personligt på något sätt. Lånade receptet från "Sommarens söta".

Små söta pajer.
Till: Ca 6 små pajer
Tid: 30 minuter

Smuldeg.
175 gr rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Fyllning.
ca 5 dl rabarber/bär
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla ingredienser i en matberedare eller för hand. Rör sedan ihop bären/rabarberna med socker, vaniljsocker och potatismjöl.Lägg lite smuldeg i botten på formarna, sedan lite fyllning och toppa med lite mer smuldeg. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen. Strö på lite florsocker när pajen är ljummen. Servera med glass eller vaniljsås.

tisdag 31 maj 2011

Tacopaj
















Alltid när vi äter tacos så blir det en hel del köttfärs och grönsaker över. Antingen fryser jag in färsen och använder en annan dag eller så gör jag en paj. I Fredags åt vi tacos och igår blev det en tacopaj. Perfekt att förbereda på morgonen så att man kan äta den på kvällen efter en lång dag på stranden! Testade ett nytt pajskal igår. Lånade det av Linneas skafferi. Receptet hittar du här! (Står även med i receptet såklart).
Tacopaj.
Till: 6-8 personer
Tid: 1 timma & 15 minuter

Pajdeg.
3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
2 msk iskallt vatten

Fyllning.
400 gr tacofärs
Kokosflingor
Salsasås - het, mellan eller mild, du väljer
3 tomater
1 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
3 ägg
Salt & Peppar
Riven ost

Dela det kalla smöret i små bitar, lägg i en matberedare. Tillsätt mjölet och rör snabbt om. Häll sedan i det iskalla vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Låt ligga i kylen i minst 30 minuter.
Tryck ut pajskalet i en form med avtagbara kanter, lägg folié på kanterna så att degen inte faller ned undder förgräddningen. Nagga botten med en gaffel. Ställ in mitt i ugnen, 225 gr i 15 minuter.

Börja med att lägga färsen i det förgräddade pajskalet. Klicka ut salsa och strö över kokos. Skär tomaterna i fina skivor och lägg på kokosen. Blanda ägg, grädde, mjölk, salt & peppar, häll över tomaterna. Lägg till sist på den rivna osten, grädda mitt i ugnen, 200 grader i 30 minuter eller till äggstaningen har hårdnat.

måndag 30 maj 2011

Potatissallad med kapris

















Vi på västkusten har nästan undrat om sommaren är på väg någon annan stans? Har varit riktigt höstväder, nästan så kallt och grått så att man gått i ide.

Men nu är solen och värmen snart här igen och då tar vi framvår grill igen! Den här potatissalladen är perfekt att göra när du ska bjuda hem ett större sällskap. Kanske perfekt nu när studentens stund är inne och man oftast får ganska många gäster hem till sig. Varför inte göra en grillbuffé? Snabbt, trevligt och gott!

Potatissallad med kapris.
Till: 4-6 personer
Tid: ca 30 minuter

800 gr färskpotatis
1-2 gula lökar
2 äpplen
2 tsk kapris
100 gr stavselleri
1 1/2 msk majonäs
1 1/2 msk skånsk senap
3 dl gräddfil
Salt & peppar

Putsa färskpotatisen och koka den med salt tills den blir alldeles perfekt, inte för mjuk och inte för hård. Låt potatisen svalna. Skär potatis, lök, äpple och selleri i fina bitar, lägg i en stor bunke. Tillsätt sedan kapris, majjo, senap & gräddfil. Blanda ordentligt. Salta & peppra, smaka av! Färdig!

söndag 22 maj 2011

Nytt köksredskap har flyttat in hos mig...
















Fick en fin present av min fina vän Malin för ett tag sedan. En örtsax som jag tycker är superbra! Visst kan man använda sig avsina knivar eller vad man nu använde0r - kanske är denna sax bara överflödig? Men jag tycker denna funkar bra, speciellt om man skall ha lite större "bitar". Till finhackat fortsätta jag att använda mina knivar!

Vad har du för favoritköksredskap?

lördag 21 maj 2011

Rabarberkräm
















Här om dagen kom en kär vän över till mig och gav mig en massa rabarber. Finns nästan inget godare än denförsta rabarberkrämen, eller vad säger ni? Så enkelt att göra & så gott. Testa du med vettja!

Rabarberkräm.
1 kg rabarber
3 dl socker
1 vaniljstång
9 dl vatten
6 1/2 msk potatismjöl

Skölj och skär rabarnerna i fina bitar, lägg dem i en stor kastrull. Häll i vatten, dela vaniljstången & skrapa ut kärnorna. Lägg vaniljen i kastrullen tillsammans med sockret. Låt koka i 5 minuter. Ta av från plattan, spä ut potatismjölet med lite vatten, häll i med jämn stråle i kastrullen samtidigt som du rör om - låt koka upp. Servera ljummen eller kall, kanske med en skvätt mjölk.

fredag 20 maj 2011

Lammfärsbiffar
















Till helgen tycker jag att du skall passa på att skämma bort dig med lite lammfärsbiffar. Har du möjlighet så köp färsk lammfärs. Servera med pitabröd eller en god sallad tillsammans med tzatziki. Kanske ett glas vin på det?

Lammfärsbiffar.
Antal: 6 st

600 gr lammfärs
5 blad citronmeliss
5 bladmynta
1 1/2 tsk havssalt
2 krm nymald svartpeppar
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 ägg

Lägg färsen i en stor bunke. Finhacka de färska kryddorna, pressa ned vitlöken och häll i salt, svartpeppar, olivolja och ägg. Blanda till en fin smet. Forma 6 lika stora biffar, grilla (direkt grillning) ca 2-3 minuter på varje sida.

Mynta ger väldigt mycket smak tycker jag så var försikig men lägg gärna ned mer om känner för det.

tisdag 17 maj 2011

Melon och jordgubbssallad med fetaost























Jag håller fortfarande kvar vid förra årets supergoda sommarsallad. Ibland kan det va gott att byta potatisen och grönsakerna mot något annat. Vi la i lite ruccolasallad efter bilden togs, var väldigt gott. Passar fin fint till grillat!

Melon och jordgubbssallad med fetaost.
Vattenmelon
Jordgubbar
1 paket fetaost
Ruccolasallad
Några blad citronmeliss

Skär melon och jordgubbar i fina bitar, varva med smulad fetaost i en fin skål. Toppa med citronmeliss. Lätt som en plätt!

söndag 15 maj 2011

Pitabröd
















Jag har ett antal favoritkokböcker hemma, men en av dem som toppar listan är "Allt om mat" nyaste. Funkar för både vardag och fest och har oftast något recept som passar just den dagen. Igår blev det hemmagjorda pitabröd, lite matigare än de du köper i butik!

Pitabröd.
Antal: 25 st
Tid: 1 timma & 15 minuter

50 gr jäst
8 dl vatten
1 msk olivolja
1 msk havssalt
1,9-2 liter (1140-1200 gr) vetemjöl

Värm vattnet till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och häll över vattnet, rör tills jästen lösts upp. Häll sedan i olivolja, salt & nästan allt mjöl, spara lite till utbakning. Arbeta degen i 5 minuter, strö på lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 25 lika stora bitar och formatill runda bollar som du sedan plattar ut, ca 1/2 cm tjocka. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, jäs i 20 minuter. Vänd på pitabröden innan du sätter in dem. Grädda mitt i ugnen i 250 grader (varmluftsugn) i ca 7-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Tycker du 25 blir fär mycket? Halvera satsen eller gör allihopa och frys in!

lördag 14 maj 2011

Choladmousse med marscapone
















Min älskade sambo verkligen avgudar choklad. Igår överraskade jag han med en härlig efterrätt - en riktig chokladbomb! Ganska mäktig & lite tjockare konsistens än "vanlig mousse" med mycket chokladsmak. Efterrätten är supergod med jordgubbar och ett mousserande vin...

Chokladmousse med marscaponeost.
Till: 6 personer
Tid: 15 minuter

150 gr 70 % choklad
2 dl vispgrädde
3 tsk florsocker
250 gr marscaponeost
6 fina jordgubbar

Lägg chokladen i en bunke. Värm upp grädden tills den nästan kokar, häll den över chokladen och rör om tills chokladen har löst upp sig. Tillsätt florsocker och marscapone, vispa tills du får en fin jämn chokladsmet. Häll i en spritspåse och spritsa i små söta dessertskålar, champagneglas, eller små kaffekoppar.... Servera med jordgubbar och kanske ett blad med mynta. Smaska i dig den direkt eller ställ in i kylen.

onsdag 11 maj 2011

Pizzabullar

















I en gammal gammal Lant tidning som ligger ute hos min pappa finns detta recept på pizzabullar. (Mat-Land nr 8, år 1992...) Var ju bara tvungen att testa dessa otroligt goda små bullar. Perfekt att ha i frysen till picknicken eller till matlådan. Eller varför inte fredagsmys? Jag gjorde 3 olika sorter, på en sats. Lovar att dina barn älskar dessa!

Pizzabullar.
Antal: ca 40 st
Tid: 1 timma och 15 minuter

Deg.
50 gr margarin eller 1/2 dl olja
5 dl mellanmjölk
50 gr jäst
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning 1. (Från Lant-tidning)
1 dl tomatketchup
1 paket bacon
2 dl riven västerbottenost, eller annan ost
1 msk pizzakrydda eller oregano

Fyllning 2. (Min)
1 dl tomatketchup
100 gr finhackad rökt skinka
5 stora champinjoner
2 dl riven cheddar
1 msk pizzakrydda

Fyllning 3. (Min)
1 dl tomatketchup
10 körsbärstomater
1 paket mozarella
Färsk basilika

Pensling
1 ägg
Några droppar kallt vatten

Smält margarinet häll på mjölken och värm till fingervarmt. Smula i jästen, tillsätt salt och socker. (Använder du olja - värm upp den tillsammans med mjölken tills den är fingervarm). Rör om tills jästen löst upp sig. Knäck sedan i 1 ägg och häll i 11 dl vetemjöl. (Mer om det behövs). Låt degen jäsa i bunken i 30 minuter. Arbeta och dela degen på mitten, jag delade på 3. Kavla ut till rektangel, ca 172 cm tjock. Bred på ketchupen , lämna 1 cm på ena långsidan. Rulla ihop pizzabullarna som en rulltårta - dela i 2 cm tjocka bitar, låt jäsa i 20 minuter på en plåt med bakplåtspapper.  Pensla bullarna med ägg - grädda mitt i ugnen, 225 grader i 10 minuter. Ät pizzabullarna varma eller frys in - tina i 200 grader.

söndag 8 maj 2011

Havreblommor
















Här kommer ett recept på en kaka som vi alltid äter hemma hos min mamma. Hon brukar göra den i en stor form, men jag valde att göra den i små söta formar. Passar bra till fikan eller som en efterrätt, eller "bara för att"... Kakan är spröd och kombinationen av sött & syrligt är jättesmarrigt.

Havreblommor.
Antal: ca 14 st
Tid: 30 minuter

175 gr rumstemp. smör
1 dl socker
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl

20 gr smält smör till formarna

Blanda smör och socker i en bunke. Häll sedan i havregryn och vetemjöl. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Smält 20 gr smör och pensla non-stick formarna. Tryck sedan ut havresmeten, sätt in mitt i ugnen, 160 gr i 20-25 minuter. Ta ut kakorna & låt dem bli ljumna. (Låt de inte kallna!) Tryck försiktigt på sidorna för att få loss havreblomman. Servera med bär och en god vaniljglass.

onsdag 4 maj 2011

Vinnaren av boken är...

... Nina!!! Som har bloggen Ninas vardagskänslor! Ett stort grattis till dig (och din man). Hoppas du tycker om denna bok lika mycket som jag....