onsdag 13 mars 2013

Pasta med smak av citron, persilja, vitlök & gräslök.



Hej på er!

Idag startar vi dagen med en god pastarätt, eller vad säger ni. Denna är lagom fräsch så här i det tidiga vårstadiet. Lagom svår är den också - inte alls faktiskt... Här kommer en snabb pastarätt som var helt okej  god! Hoppas den smakar!

Pasta med smak av 
citron, persilja, vitlök & gräslök.

Till: 4 personer
Tid: 30 minuter

4 bitar portionslax
pasta till 4 personer
1 burk matlagningsyoghurt
1/2 dl gräslök
2 msk persilja
2 vitlöksklyftor
1 msk citron
Salt

Gör så här.
Lägg den frysta laxen på i en smord ugnsfast form (jag brukar ta olivolja). Sätt in i ugnen, varmluft 200 grader i cirka 20-30 minuter. Laxen är klar när den har en temperatur på ca 53 grader. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Blanda matlagningsyoghurt, gräslök, persilja, pressad vitlök, citron & salt - mixa till en ganska slät sås. När pastan är klart blandar du den med yoghurtsmixen, servera med den goda laxen. Toppa med lite gräslök - för syns skull. Servera med ett glas iskallt citronvatten.

onsdag 2 januari 2013

Krämig tomatsoppa med lite sting.

Var så sugen på något gott & fräscht till kvällmat. En soppa fick det bli. Det serverades en supergod krämig tomatsoppa med creme fraische ett gott bröd jag köpt på COOP. Supergott & Enkelt, sköter nästan sig själv... Toppen att servera som förrätt med.


Krämig tomatsoppa med sting.
Till: 4 portioner
Tid: 30 minuter

2 burkar finkrossade tomater (á 400 gr)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 dl hönsbuljong
2,5 dl matlagningsgrädde
1 lagerblad
1 msk chili (mer eller mindre - upp till dig)
1 msk basilika
1 tsk socker (gärna rörsocker)
Salt & svartpeppar
Färsk basilika, dekoration - inget måste

Gör så här.
Finhacka lök & vitlök, fräs tillsammans i en stekgryta med olivolja. Häll i de finkrossade tomaterna, hönsbuljong, lagerblad, chili, basilika, salt & svartpeppar. Låt puttra på spisen i cirka 15 minuter. Ta upp lagerbladet, mixa tomatblandningen jämt & fint. Häll i grädde & socker, smaka av mixa sedan lite till. 

Servera din soppa med creme fraische och ett gott bröd. Toppen med lite färsk basilika.   

torsdag 6 december 2012

MASSOR av julgodis!

















Jag tillhör dem som inte gör julgodis förens några dagar innan jul. Vet inte varför, men tar emot lite att göra det. Finns ju en uppsjö av olika goda sorter - men jag har mina favoriter. Här kommer fyra av dem!

Knäck.
Antal: 50 stycken

2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl socker

Häll ned alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills knäcken fått en temperatur på 125 grader, rör om då & då. Häll ned i knäck eller ischokladformar. Självklart går det bra att strö över lite hackad sötmandel innan knäcken stelnat. Låt kallna.

Mozartkulor.
Antal: 25 stycken

250 gr nougat
500 gr mandelmassa
1 msk cognac
225 gr mörk, 75 % choklad

Dela nougaten i 25 bitar, rulla till små bollar. Blanda mandelmassan med cognac (eller lite vatten om du inte vill eller tycker om cognac). Rulla & platta ut mandelmassan - lägg nougaten i mitten, forma till en boll.

Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa bollarna i den smälta chokladen. Låt stelna i frysen.

Muscovadotryffel.
Antal: cirka 20 stycken
Ur: Boken "Vinterns söta"

175 gr mörk choklan (60-70 %)
1 dl vispgrädde
3/4 dl mörkt muscovadosocker
2 msk smör

Hacka chokladen fint & lägg i en bunke.
Koka upp grädde, socker & smör. Häll över den hackade chokladen - låt stå i några minuter, utan att röra. Blanda sedan försiktigt tills all choklad har smält. Låt tryffelkrämen svalna i rumstemperatur. Häll den i en form klädd med bakplåtspapper. Ställ sedan in den i kylen.
Skär tryffelmassan i bitar & vänd dem i kakao. Förvara tryfflarna svalt.

Julkola med choklad.
Antal: cirka 50 st
Ur: Pernilla Wahlgrens "Pernillas jul"

100 gr smör
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl strösocker
1 dl sirap
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk glukos eller honung

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Blanda i resten av ingredienserna. Glukosen finns i välsorterade matvarubutiker eller på apoteket) eller honungengör att kolan inte sockrar sig. Rör med visp så att smeten blir slät. Rör sedan bara då & då under kokningen, inte hela tiden. Koka på medelvärme, tills kolan är 125 grader.

Häll upp smeten i en liten smord långpanna, ca 20 x 30 cm. Låt stelna. Lyft försiktigt över hela "kakan" till en skärbräda. Skär eller klipp i fina bitar, vik sedan in kolorna i bakplåtspapper.

söndag 25 november 2012

Lussekatter

 Jag pratade med min kära svägerska här om dagen. Hon berättade för mig att hon redan gjort lussekatter... Vet inte om jag fick lite presentationsångest, men var ju självklart tvungen att baka dessa goda vetebröd på en gång. Nu fyller mina lussekatter vår frys & jag är (nästan) redo för första advent & julmys.

Föresten, fick 10/10 poäng av min kära sambo. Inte illa!

Lussekatter.
Ca 50 st
200 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst, gärna för söta degar
1 g saffran
½ tsk salt
2 dl vit sirap
1 ägg
900 gr (ca 15 dl) Kungsörnen Kärnvetemjöl
Russin till garnering

Gör så här.
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Stöt eventuellt saffran med 1-2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 40 bitar och baka ut enligt någon av följande beskrivningar.

Lussekatt Rulla in ändarna åt varsitt håll så att den blir S-formad.

Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och garnera eventuellt med russin. Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter. Värm ugnen till 250°C. Pensla med uppvispat ägg efter jäsning. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 5-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Receptet kommer från kungsörnen.

söndag 7 oktober 2012

Purjotorsk med bacon












 
Idag var det fisk som stod på mat-schemat. Jag vet inte hur ni har det, men ibland kan det vara svårt att få i lillan just fisk. Eller svårt & svårt, men vi lagar mest lax & därför blir det sällan fisk. Iallafall, detta är en perfekt söndagsmiddag eller varför inte mitt-i-veckan-middag? När jag var liten gjordes denna rätt för jämnan & jag älskar den fortfarande.
 
Purjotorsk med bacon.
Till: 6 personer
Tid: 30 minuter
 
2 paket fryst torsk (800 gr)
1 purjolök
1 dl vatten
Salt
 
2 msk smör
3 msk vetemjöl
Fiskspad
3 dl mjölk
 
2 paket bacon
 
Gör så här.
Börja med att tina den frysta torsken (behöver inte vara helt tinad). Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform, lägg den tinade torsken i bitar i formen - så att den täcker botten, salta. Strimla purjolöken och strö över fisken, häll sedan på vattnet. Lägg över folié och ställ in formen i ugnen, 200 grader i 10 minuter.
 
Sätt ugnen på 250 grader. Häll av fiskspadet i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll ned mjölet, låt fräsa på en stund. (Glöm ej att röra). Häll sedan över fiskspadet & mjölken, låt småputtra i 3-4 minuter. Ta av såsenfrån spisen och häll den över fisken. Lägg på baconet, skiva för skiva. Ställ in i ugnen, 250 grader i 15 minuter. Servera med potatis & ärtor. Gott....