onsdag 30 mars 2011

Kärleksmums
















När jag var liten bakade jag nästan alltid kärleksmums. Älskade det! Att något så lätt kan vara så gott. Kanske är det glasyren och den milda kaffesmaken som gör det? Ibland lyxar jag till det och gör dubbel sats av glasyren - galet smarrigt! Har två favoritrecept, här kommer det ena...

Kärleksmums.
Antal: ca 24 rutor
Tid: 30 minuter
2 ägg
3 dl socker
4 1/2 dlvetemjöl
3 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
150 gr smält smör
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

Glasyr.
3 1/2 dl florsocker
4 msk smält smör
4 msk starkt kallt kaffe
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100 gr kokos

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda de torra ingredienserna och häll i tillsammans med det smälta avkylnade smöret och mjölken. Rör snabbt ihop till en fin smet. Häll i en långpanna med bakplåtspapper. (Vill du ha lite högre kärleksmumms väljer du en mindre långpanna, men tänk då på att det tar lite längre tid för lalan att bli färdig). Grädda mitt i ugnen, 225 grader i 10-15 minuter. Känn med en sticka i mittan av kakan. Ta ut kakan och låt den vila tills den blir ljummen.

Glasyr
Blanda alla ingredienser i en bunke, rör tills det inte är några klumpar kvar. Känns glasyren för lös? Lägg i lite mer florsocker. Häll på glasyren över den ljumna kakan, strö över kokos, låt kallna. När kakan är kallskär du ut fina rutor, ca 24 stycken. Servera eller frys in, gott gott gott...

fredag 25 mars 2011

Frasvåfflor
















Jag tror inte någon har missat att det är våffeldagen i vårkalla Sverige idag. Självklart gräddades det våfflor hemma hos oss. Hos dig med?

Frasvåfflor.
Antal: 8 laggar

100 gr smält smör
3 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk råsocker
1 dl vichy vatten
Saft från 1/2 citron
1 tsk bikarbonat


Smält smöret och låt det kallna. Häll mjölet i en bunke, häll över mjölk & grädde - rör tills du inte ser några mjölklumpar. Häll i resten av ingredienserna och blanda. Grädda våfflorna tills det blir fint gyllenbruna, ca 3/4 dl smet. Gott gott gott....

torsdag 24 mars 2011

Vaniljsocker

















En stor dröm jag har är att går runt barfota i min trädgård och plocka det jag behöver när jag lagar mat och när jag bakar. Min trädgård, när den blir färdig, skall vara full av goda frukter och bär, härliga kryddor... Potatis, morötter, tomater... Allt för en lyckad smaksensation.

Att göra ditt egna är inte svårt eller tidskrävande - desutom slipper du massa onödiga tillsatser. Jag använder mig utav hela vaniljstänger, men om det är så att du redan har skrapat ur fröna och sparat stängerna, går det toppen att använda dessa. När du gör vaniljsocker tycker jag attdet är enklast att använda en mixer med knivblad.

Vaniljsocker.
4 dl socker
1/2 dl florsocker
3 vaniljstänger

Dela vaniljstängerna och skrapa ur fröna, lägg ned i mixern. Häll över socker och florsockret, mixa tills nu fått ett fint och jämnt pulver. Sila vaniljsockret så du slipper en massa bitar. Häll i en glasburk med lock och ställ in i ditt skafferi - använd flitigt. Färdigt!

söndag 20 mars 2011

Banana-cake med choklad
















Hos oss är det ganska ofta som det ligger lite bruna bananer över i fruktskålen. Lite mindre nu eftersom lillan älskar bruna bananer. Iris motto är: Desto brunare desto godare! Men idag kände jag för att baka och det fick bli banan-kaka med choklad. Gott tycker jag, att blanda choklad och banan. Gillar du nu inte banan så strunta i den, funkar lika bra utan. Testa vettja!

Banana-cake med choklad.
Tid: 1 timma

2 ägg
3 dl socker
150 gr smält smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
1 msk kakao
2 bananer

Ställ ugnen på 175 gr
, smöra en, eller två små form(ar) och pudra dem med kakao. Blanda ägg och socker till en vit fin smet. Blanda där efter mjöl och bakpulver i en bunke. Smält smöret och häll ned i smeten tillsammans med mjölet & mjölken. Ta ca 1/3 av smeten och lägg i en ny ren bunke, häll i kakao och blanda väl. Ta sedan den "vita" smeten och häll i formen, häll sedan i kakaosmeten (i mitten). Skiva bananerna och lägg på, ställ in mitt i ugnen i 45 minuter, kolla av med en sticka att din kaka är klar.

måndag 14 mars 2011

Fetaost-Burgare á la Lindie
















Jag är inte fast i basilika och fetaostträsket, men tycker det är en otroligt god komination när det kommer till biffar. Gör det lilla extra så att säga. Varför inte ta fram grillen och grilla dessa goda burgare? Eller så nöjer du dig med att steka dem i pannan. Förbered dem på eftermiddagen om du har ont om tid och ställ in i kylen, lätt som en plätt....

Lindies burgare.
Antal: 10 st
Tid: 45 minuter

800 gr nötfärs
2 gula lökar
15 blad basilika
1 paket fetaost
2 ägg
Salt & nymald peppar

Finhacka lök och basilika, lägg i en bunke. Smula ned fetaost och häll ned nötfärs och ägg - blanda tills det blir en jämn smet - dock inte för mycket. Salta och peppra, forma 10 burgare, lägg på folié (ca 100 gr i varje).Stek varje sida i ungefär 3 minuter.

lördag 12 mars 2011

Kul med barnmat!
















Att Iris får bra med är så klart väldigt viktigt för oss. Jag är inte jätte ambitiös när det kommer till barnmatslagning - kanske för att den mat jag lagat till vår lilla prinsessa inte varit till belåtenhet. Flygit all världen väg! Men igår fick jag ett ryck och lagade en laxrätt till Iris. Blev gott och pruttandet med munnen blev endast ett par gånger ochjag kunde behålla samma kläder på mig som innan matningen.

Lax med morötter och potatis med ett stänk av basilika och lime.
Till: 2 Iris portioner
Tid: 20 minuter

1 laxfilé
4 små potatisar
2 morötter
1/2 gul lök
1 lime
5 basilikablad
1/2 tsk paprikapulver
Nymald vitpeppar

Riv av lite limeskal, dela sedan limen på mitten och pressa över laxfilén. Krydda båda sidorna med vitpeppar och stek i olja tills laxen är färdig. Skala potatis och morötter, skiva i tärningar och koka i vatten tills de är mjuka. Hacka löken och fräs i olja tills den blivit gyllenbrun. Häll av potatisen och morötterna - spara 1/2 dl av det kokta vattnet. Häll allt i en bunke, lägg i basilikablad och limskalet - mixa och krydda med lite mer vitpeppar om det behövs. Smaka av och servera din lillx guldklimp!

onsdag 9 mars 2011

Kålsallad























När du gör en kålsallad krävs det inte mycket för att du skall lyckas. Tycker om kålsallad till allt, men speciellt till något gott kött. Eller bara som en sallad till maten. Testa den här - superenkel!

Kålsallad.

400 gr vitkål
1 röd lök
2 dl creme fraiche
1 msk majonäs
Salt & peppar

Skiva kålen och rödlöken i fina skivor, lägg ned i en bunke. Häll i creme fraiche och majonäs, rör om. Salta & peppra - smaka av! Färdig!

tisdag 8 mars 2011

Potatislåda
















Jag är ju helt såld på potatis. Vet inte riktigt om det är något som jag skulle kunna utesluta från min kost en längre tid. Tycker att det är en lätt och rolig råvara som man kan göra väldigt mycket med. Ett göra en potatislåda är hur lätt som helst och är oftast väldigt omtyckt - kanske ett bra middagstips en tisdag
som denna?

Potatislåda.
Till: 4 portioner
Tid: 1 timma

8 stora potatisar eller 12 små
400 gr nötfärs
1 gul lök
500 gr tomatkross
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning, gärna ekologisk
1 tsk vetemjöl
1 1/2 dl riven ost
Salt & peppar

Skala potatisen och skiva dem i 1/2 cm skivor, lägg potatisen i en bunke med kallt vatten. Klicka lite smör eller olja i en stekpanna/gryta. Finhacka löken och fräs tills den fått en fin färg. Lägg i nötfärsen och stek tills den är färdig. Tillsätt tomatkross, vitlök salt & peppar. Smula ned buljongtärningen och strö över mjölet - låt småputtra i 5 minuter.
Smörja en gratängform, täck botten med potatis, salta & peppra. Häll över nötfärsblandningen, lägg ett till lager med potatis och avsulta med den rivna osten. Sätt in mitt i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter. Känn efter så att potatisen är mjuk. Servera med en god kålsallad!

lördag 5 mars 2011

Limemarinerad fläskfilé och klyftpotatis med ett soltorkade tomater & basilikesmör

















Varje fredag och lördag försöker vi att äta lite mysigare mat. Jaghar alltid gjort det sedan jag var liten. Har fortfarande den känslan av fredags- o lördagsmat, det ska vara något speciellt. Behöver inte vara krångligt eller något nytt men skall vara väldigt gott. Du ska känna att det är fredag. Igår vankades det för fläsfilé i Vare. Och det blev så fantastiskt gott!

Till maten serverade jag ett fantastiskt gott vin som heter: Errazuriz, ett Carbernet Sauvignon - shiraz, passade jättebra. En fylligt vin som var en nyhet på systembolaget - kom i en PET-flaska.

Limemarinerad fläskfilé, klyftpotatis med ett soltorkade tomater - o basilikesmör.
Tid: 1 timma + marinering av kött
För: 4 personer

Fläskfilén.
1 fläskfilé (Ta två om du tycker att det känns för lite)
2 st lime
2 dl rapsolja
1-2 vitlöksklyftor
Havssalt & nymald svartpeppar

Potatis.
12 st stora potatisar
Olivolja
Havssalt & nymald svartpeppar

Soltorkade tomater & basilikesmör.
50 gr smör
4 soltorkade tomater
Basilika - färsk eller fryst

Putsa fläsfilén ren från senor och fett. Blanda olja, pressad vitlök, skal och saft från en lime, salt & pepper i en skål - rör om och häll i en plastpåse. Lägg i fileén och låt stå över dagen eller natten om du kan för att den riktigt skall dra åt sig alla smaker. Stek filén i en stekpanna med smör, lägg i en ugnsfast form, pressa över saften från en lime och
sätt in mitt i ugnen på 200 grader (om du kör vanlig ugn) eller 190 grader om du kör varmluft i 30 minuter.

Tvätta potatisen, behåll skalet på. Dela potatisen i stavar eller i klyftor. Lägg på en plåt, häll över olivolja, salt & peppar. ställ in mitt i ugnen på 200 grader (om du kör vanlig ugn) eller 190 grader om du kör varmluft i 30 minuter. Rör om efter halva tiden ungefär.

Har du en mixer är det nu du ska använda den. Lägg smör, soltorkade tomater och basilika i en skål. Mixa till en fin smet. Häll i blandningen ien sprtispåse och gör fina smörtoppar. Låt stå i kylen tills servering.

torsdag 3 mars 2011

Köttfärslimpa i lergryta



































Husmanskost är så himla gott. Finns nästan ingenting som jag tycker mindre om när det kommer till det. Är bra och riktig mat som mättar länge och som är roligt att göra. Vilken är din husmanskost-favorit?

Köttfärslimpa i lergryta.Tid: 2 timmar
För: 4 personer

0,5 kg nötfärs (går bra med blandfärs)

2 dl mjölk
1 dl skorpmjöl

1 ägg
2 gula lökar
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 paket bacon
Tandpetare

Ställ din lergryta i kallt vatten i 15 minuter. Blanda mjölk och ströbröd i en stor bunke - låt det svälla. Riv en gul lök eller finhacka den. Tillsätt ägg, den rivna löken, salt & peppar, blanda. Lägg sedan i färsen och rör om tills du känner att du fått en smidig smet. Forma smeten till en limpa och lägg i en lergryta (går jättebra att göra även om du ej har en lergryta - lägg då i en ugnsfast form). Lägg bacon ovanpå limpan och fäst med tandpetare på sidorna. Skär en lök i klyftor och strö över baconet. Ställ in i nedre delen i ugnen i 200 grader i ca 1,5 timma. Limpan är färdig när köttsaften är genomskinlig. Ska du göra sås? Glöm då inte att använda skyn du får. Servera med kokta morötter, potatis och lingon.

onsdag 2 mars 2011

Dinkelbröd med pumpa- & linfrön


















Igår tog brödet slut i frysen och det var dags att baka nytt. Lite "halvtrött" är vi på det bröd vi brukar baka så därför fick det bli till att göra ett nytt. Älskar att baka bröd och att se degen jäsa - nästan som ett glädjerus genom hela kroppen när man ser hur degen fluffat till sig!

Dinkelbröd med pumpa- & linfrön.
Tid: 2 timmar
2 stora limpor

7 dl mjölk
50 gr jäst
10 dl vetemjöl special
6 dl dinkelfullkorn
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl rapsolja
2 tsk havssalt

Värm upp mjölken till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke, (i en stor bunke om du ska baka ditt dröd för hand) häll över mjölken, rör tills jästen smält. Häll i mjölkblandningen tillsammans med mjölet i din assistent, och rör om. Tillsätt pumpa- & linfrön, olja, sirap och salt. Arbeta degen i 5 minuter - bakar du för hand, dubbla tiden. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Mjöla ditt bakbord och forma 2 limpor, skär 3 skåror på längden med en vass kniv, häll över mjöl och låt brödet jäsa i ytterligare 30 minuter på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på
200 gr och grädda mitt i ugnen i 45 minuter. Låt svalna på ett galler.