fredag 29 april 2011

Rabarber- & jordgubbspaj med egengjord vaniljsås


















Igår hade vi mysigt besök av fina vänner till oss med deras söta små tvillingar. Sommaren står ju och vacklar lite fram och tillbakamen känner verkligen att den snart är här!Vad passar då inte bättre än en rabarber- & jordgubbspaj? Hur somrigt är inte det?? Givetvis går det jättebra att välja ändra goda bär, allt efter din smak.

Rabarber- & jordgubbspaj.
Till: 4-6 personer
Tid: 45 minuter

3 fina rabarber
10 jordgubbar
100 gr smör
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Tvätta rabarberna och jordgubbarna, skär i fina tärningar, häll i en smörad pajform. Vispa ägg ochsocker vitt och fluffigt, smält smöret. Blanda mjöl och vaniljsocker, häll ned tillsammans med smöret. Blanda sist ned bakpulvret. Klicka ut smeten över bären och ställ in i ugnen i 200 grader i 30 minuter. Titta till kakan efter 15-20 minuter- har den lagom med färg, lägg över folié tills kakan gräddats i sina 30 minuter.

Egengjord "lyxig" vaniljsås.
Till: 4 personer
Tid: 30 minuter + kylning

2 äggulor
1 msk socker
4 dl grädde
1 vaniljstång
1/2 msk potatismjöl
1 dl mjölk

Häll grädde i en gryta, dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Lägg ned vaniljkärnor & vaniljstången i grädden, koka upp och låt stå och dra i 20-30 miuter. Vispa äggulorna och sockret i 5 minuter. Häll ned i grädden under häftig omrörning på svag värme tills du känner att såsen börjar bli lite tjockare. Häll mjölken i en skål, blanda ned potatismjölet och häll sedan ned i vaniljsåsen - blir det för tjockt? Häll i lite mer mjölk. Rör till en jämn och fin sås. Låt stå i kyl tills vaniljsåsen svalnat.

torsdag 28 april 2011

Köttgryta med paprikaost

















En gryta är alltid gott tycker jag. Oftast kan det aldrig gå fel. Man slänger i det man har och voilá så har man en god middag. Tycker ni skall testa denna gryta, jättegod och passar perfekt till fredagsmyset eller festen.

Köttgryta med paprikaost.
Till: 4 personer
Tid: 1 timma

600 gr grytbitar, helst fläskkött
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
5 dl vatten
2 msk kalvfond
1 liten purjolök
1 msk smör eller margarin
2 tsk curry
2 tsk paprikapulver
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
200 gr paprika flödeost (eller bojar)

Salta & peppra grytbitarna, stek i en stekpanna tills de fått fin färg, lägg dem sedan i en gryta. Häll på vatten och fond. Låt koka i 30 minuter på svag värme. Tag upp köttet och lägg i en ugnfast form. (Spara fonden!)
Skär purjolöken i 1/2 cm stora bitar, lägg i en kastrull, täck med vatten och koka upp i 1 minut. Häll av vattnet och strö över purjolöken över köttet. Smält smöret i en gryta, häll i curry och paprikapulver - låt fräsa i någon minut. Rör sedan ned mjölet, blanda, blanda, blanda. Späd med grädde och den fond som du kokte köttet i. Tag av kastrullen från värmen, lägg i paprikaosten och rör tills du fått en fin blank sås. Häll såsen över köttet och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter. Servera med hasselbackspotatis och en god sallad.

tisdag 26 april 2011

Tävla & vinn!






Nu när det är vår och snart sommar passar väl det alldeles utmärkt med en ny kokbok i hyllan? Passa på och vinn Sveriges mästerkock. Allt du behöver göra är:





Vinn 1 lott


Skriv en kommentar att du vill vinna Sveriges mästerkock samt din mailadress. Länka eller lägg gärna med min tävling på din facebooksida eller på din egna blogg.





Vinn 2 lotter
Skriv en kommentar att du vill vinna Sveriges mästerkock samt din mailadress + följ min blogg (tryck på "följ-knappen" på vänster sida). Länka eller lägg gärna ut tävlingen på din facebooksida eller på din egna blogg.


Skriv även om du tävlar om 1 eller 2 lotter...
Tävlingen pågår till och med onsdag den 4 maj klockan 17.00!



Lycka till!

måndag 25 april 2011

Pannkakor























Idag överraskade jag och Iris med pannkakor till frukost. Inte så tråkigt att vakna upp efter att ha jobbat natthelg. Dessa pannkakorna är lite mer mättande än vanliga tycker jag eftersom det är grahamsmjöl i dem. Passar alldeles utmärkt till lunch (frukost...)

Pannkakor.
Till: 4 personer
Tid: 30 minuter

3 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
10 dl mjölk
7 ägg
3 msk smält smör

Häll ned mjöl och salt i en stor bunke. Häll i hälften av mjölken, blanda till en jämn smet. Tillsätt sedan resten av mjölken tillsammans med det smälta smöret. Lägg i äggen, blanda väl. Stek dina pannkakor gyllenbruna på inte allt för hög värme. Servera med en god sylt och kanske lite grädde/glass...

söndag 24 april 2011

En fråga!
















Jag behöver er hjälp med en fråga. Jag har ett flertal bak- och matböcker som jag verkligen älskar! Vad hade ni tyckt om jag hade börjat laga och baka en del recept från dessa böckerna med? Samtidigt som jag delar med mig av mina egna?

Ha en underbar söndag!

torsdag 21 april 2011

Chili con carne med sting

















Jag har varit dålig på att uppdatera min blogg men i nuläget så tar vår trädgård all min tid. Att titta ut varje dag och enbart se en slät jordhög som nu göder allt ogräs som växer upp otroligt snabbt är väldigt tidskrävande. Men nu börjar vi komma i fas och slutet kan vara nära!

Chili con carne lagade vi alltid när vi åkte på våra veckolånga bilsemester genom Europa. Vi är en stor familj - 6 barn som skall mättas med ett stormkök. Därför behövde maten vara enkel och mättande samtidigt som det skulle kunna lagas vid en vägkant någonstans i Italien, Jugoslavien, Frankrike, Spanien......

Chili con carne med sting.
Tid: 30 minuter
Till: 4 personer

500 gr nötfärs
1 paket bacon
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 ekologisk köttbuljong
2 dl tomatpuré
1 röd paprika
1-2 msk chilipulver
1 dl vatten
1 burk vita bönor i tomatsås
1 tsk oregano
1 nypa socker
1 tsk cayénnepeppar
Salt & peppar

"Findela" baconet och knaperstek det i en stekgryta - ta upp och låt rinna av på ett hushållspapper. Finhacka löken och stek i olja. Lägg i nötfärsen och pressa i vitlöken, stek tills färsen är klar. Smula ned en buljongtärning, skär paprika i jämna bitar, lägg ned tillsammans med baconet. Häll i tomatpuré, chilipulver och vatten, låt det småputtra i några minuter. Lägg i bönorna och en nypa socker. Smaka sedan av med kryddor. Servera med ris eller bulgur, en god tomatsallad och ett gott bröd!

söndag 17 april 2011

Flygande Jacob
















Igår tog jag minnena tillbaka till min barndom och lagade en Flygande Jacob. Är väldigt enkelt att laga och smakar gott! Tror även de små minstingarna i familjen kan tycka om den.

Flygande Jacob.
Till: 4-6 personer
Tid: 30 minuter

Ris till 4 personer
1 grönsaksbuljong
1 grillad kyckling
1 banan
1 1/2 dl jordnötter

Sås
3 dl grädde
3 msk chilisås

Gör så här.Koka ris i buljong, häll det i en smord ugnsfast form. Dela kycklingen i bitar och fördela den över riset. Skiva en banan, lägg den på kycklingen, toppa med jordnötter. Visa grädden lätt, blanda med chilisåsen. Klicka över grädden (tänk på att hellre använda en lite större form då det puttrar ordentligt i ugnen). Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter eller din Flygande Jacob fått fin gyllenbrun färg.

fredag 15 april 2011

Jordgubbskransar
















Kakor kan man äta när som helst - eller hur? Superbra att ha i frysen när man får oväntat besök. Perfekt att ha som fika när vårsolen helt plötsligt visar sig!

Jordgubbskransar.
Antal: ca 30 st
Tid: 30 minuter

175 gr rumsvarmt smör
1/2 dl florsocker
1/2 socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
3 msk marsánpulver
1 äggula
Jordgubbssylt

Blanda smör, florsocker och socker väl. Lägg i de torra ingredienserna och rör i några minuter. Häll ned äggula, blanda till en fin smet. Häll i blandningen i en spritspåse och lägg bakplåtspapper på en plåt. Spritsa fina kransar och gör ett litet hål i mitten. Häll i en liten klick med jordgubbssylt. Ställ in mitt i ugnen i 175 grader i ca 10-15 minuter. Kakorna ska behålla sina fina vitafärg. Ta ut ur ugnen och låt svalna!

onsdag 13 april 2011

Makaronilåda
















Vet du inte vad du skall laga idag till lunch ellerkvällsmat? Här kommer mitt tips för denna onsdag!

Makaronilåda.
Till: 6 personer
Tid: 1 timma

7 dl gammaldagsa idealmakaroner
1 liten purjolök
1 gul lök
500 gr falukorg
150 gr strimlad rökt skinka
Muskotnöt
Salt & peppar
200 gr lagrad riven ost

Äggstanning.
6 ägg
3 dl mjölk
3 dl grädde
Salt & peppar

Börja med att koka makaronerna enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet och häll tillbaka makaronerna i grytan. Strimla falukorven och lägg en klick med smör i en stekpanna. Stek korv och skinka tills de fått lite färg. Finhacka purjolöken och den gula löken, lägg ned i stekpannan tillsammans med korven och skinkan, rör om i ett par minuter och häll sedan ned i grytan, riv ned lite muskotnöt och rör om. Smörj en form med olja & häll ned makaroneblandningen. Blanda alla ingredienser till äggstanningen och häll sedan över den, platta till med en gaffel. Strö på osten, sätt in mitt i ugnen i 200 gr i ca 45 minuter. Låt makaronilådan svalna lite lite lite innan servering. Gott!

måndag 11 april 2011

Bullar
















Idag är det picknick hos oss. Superhärligt väder, vårsolen visar sig verkligen från sin bästa sida. Bakade bullar i morse som vi hade med oss. Var bara tvungen att testa detta bull-recept som jag såg på TV4 för ett par veckor sedan. Madeleine Thell är skapar av detta recept - varför uppfinna hjulet en gång till?

Deg.
700 gr mjölk
120 gr jäst
250 gr socker
200 gr smör, rumstempererat
24 gr kardemumma
16 gr salt
1550-1600gr vetemjöl special

Remons (fyllning)
250 g mandelmassa
200 g smör, rumstemperarat
140 g vit sirap
60 g marsán vaniljkrämspulver
30 g vatten

Smaksättning 1
Kanel

Smaksättning 2
Tranbär, torkade och hackade Röd hushållsfärg

Bullar
Häll i alla ingredienser i degbunken, knåda degen 10 minuter i maskin på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken, täckt med plastfolie, 30 minuter.

Baka ut valfria bullar/längder, fyll med remons och låt jäsa 30-60 minuter beroende på värmen i rummet. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa två ägg pensla bullarena och strö på strösocker. Baka mitt i ugnen, 200 gr i 8-10 minuter och längder i 14-16 minuter. Låt dina goda bullar sedan svalna på galler.

Remons
Arbeta mandelmassan mjuk (gärna i maskin med vinge). Tillsätt smöret lite i taget och arbeta till en jämn massa. Tillsätt sirap, marsánpulver och sist vatten. Rör till en klumpfri massa. Smaksätt remonsen med kanel efter eget tycke och smak eller hackade torkade tranbär och lite röd hushållsfärg.

fredag 8 april 2011

Potatis- & Kasslergratäng
















När jag lagar mat kan jag ibland tycka att det är supersmidigt att ha allt i en form - slippa en massa olika moment. Och hur bra är det då inte med en god gratäng när tiden inte riktigt räcker till? Man kan fylla den med vad man vill - bara din kreativitet som sätter stopp. I går kväll fyllde jag min med kassler och muskotnöt, vad fyller du din med?

Potatis- & Kasslergratäng.
Tid: ca 1 timma
Till: 4-6 personer

1 kg potatis
600 gr kassler
2 små gula lökar
Muskotnöt
4 dl matlagningsgrädde eller vanlig
Salt & Peppar
200 gr västerbottenost

Börja med att smörja en gratängform med olja. Skala och skiva potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Dela löken på mitten och skär i tunna halvmånar och strimla kasslern fint. Varva potatis, salt & peppar, riven muskot, lök och kassler. Uprepa en gång till, avsluta med potatisen. Häll över grädde, salt & peppar och avsluta med att toppa med den rivna västerbottenosten. Ställ in mitt i ugnen i 175 gr i 45-55 minuter. Servera med en god tomatsallad.

torsdag 7 april 2011

Varbergs Posten

Hej! Vad kul att jag fått sådan respons på repotaget i Varbergs Posten som delades ut igår. Det är några som hört av sig som inte har tillgång till Varberg Posten, som gärna vill läsa. Här kommer en länk!

Varbergs Posten v 14 sid 19



Ha en go dag!

onsdag 6 april 2011

Kreolsk gryta
















I dag i Varbergs Posten har jag fått äran att vara med på ett litet hörn. Jätteroligt tycker jag! I repotaget finns ett recept på en gryta - En kreolsk gryta där så många smaker möts. Är som en smakexplosion, ja en riktig smaksensation. Det är en superenkel gryta att laga, passar både till vardag och fest. Byt ut den kokta potatisen mot hasselback- eller klyftpotatis. Servera grytan med en kall god öl och en fräsch sallad. Lätt att göra till flera personer och går alldeles utmärkt att förbereda på förmiddagen eller dagen innan - perfekt!

Kreolsk gryta.
Till: 6 personer
Tid: 30-45 minuter

900 gr fläskfilé
300 gr chorizo
1 röd parikor
1 gul paprika
1 msk chili
2 dl syltlök
2 dl inlagd gurka
1 msk vetemjöl
1 tsk mejram
3 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
5 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten

Börja med att skära ned fläskfileén och chorizokorven i skivor, ca 1/2 cm tjocka. Stek köttet i en gryta tills den fått fin färg, lägg sedan filén på en tallrik. Lägg i en klick med smör i grytan och blanda sedan i chili - fräs på under omrörning i några minuter. Lägg sedan i chorizon, stek tills den fått färg. Lägg sedan i fläskfileén och strö över vetemjölet, blanda. Häll ned de övriga ingredienserna, vänta med grädde och vatten till sist. Låt småputtra i 10 minuter, smaka av och servera med potatis, svarta oliver, kokt broccolie och en klick med creme fraiche, supersmarrigt!

tisdag 5 april 2011

Älskar glass...


Jag är helt frälst i glass, i alla dess sorter! När jag bodde en sommar i Göteborg gick jag, lite för ofta, till Redbergsplatsen och köpte glass på Lejonet & Björnen. Jag fullkomligt älskar denna glass. Så len och mjuk glass och framförallt, så mycket smak. Har ni testat Lejonet & Björnen? Vilken är din favoritglass? Kanske din alldeles egna?


Mitt nästa kökmaskinsinköp får bli en egen glassmaskin. Tillsvidare avnjuter jag Lejonet & Björnens glass som finns på Coop på Breared, lycka!

måndag 4 april 2011

Kärleksmums #2

















Jag skrev ju i mitt förra kärleksmummsinlägg att jag hade ytterligare ett recept. Det här är mitt favoritrecept av de två jag har på kärleksmumms. Det är ju såklart en smaksak det där, alla tycker vi olika eller lika. Men detta kärleksmummsrecept är ljuvligt... Måtten är i kkp vilket är ca 1,5 dl.

Kärleksmumms.
Antal: ca 24 rutor
Tid: 30 minuter

3 ägg
3 kkp socker
1 1/2 kkp mjölk
4 1/2 kkp mjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk kakao
270 gr smält smör (6 msk till glasyren)

Glasyr
300 gr florsocker
6 msk smält smör
5 msk kaffe
2 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
150 gr kokos

Vispa ägg och socker vitt och härligt fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en bunke, rör ned tillsammans med mjölk och det smälta smöret. Bred ut smeten på en långpanna täckt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen, 20 minuter i 200 gr. När kakan är färdig vänder du över den på en en bricka med bakplåtspapper häll sedan över glasyren.

Glasyr Lägg i alla torra ingredienser i en torr och ren bunke. Häll över kaffe och smält smör, blanda till en seg smet. Bred ut glasyren på den varma kakan, strö över kokos på kakan och låt den kallna. Skär i fina bitar, frys in eller ät upp.

lördag 2 april 2011

Pastagratäng med hemmagjord tomatsås, köttfärs, parmesan & mozarella
















Att avnjuta en pastagratäng med egengjord tomatsås, där alla smaker möts är ju helt underbart gott. Denna gratäng passar bra både till vardag och till "fest". Testa och se - nya maträtter förnyar vardagen & behöver varken vara krångligt eller skrämmande!

Pastagratäng med hemmagjord tomatsås, köttfärs, parmesan & mozarella.
Tid: 1 timma
Till: 6-8 personer

Tomatsås.
1 1/2 dl olivolja
2 gula lökar
1 kg kvisttomater
3 vitlöksklyftor
2 tsk balsamvinäger
1/2 kruka färsk oregano
1 tsk råsocker
Salt & peppar

Köttfärs.
800 gr nötfärs
1 1/2 tsk kalvfond
1 msk vatten
1 burk creme fraiche
1 1/2 dl riven parmesan
Salt & peppar

Pasta.
500 gr torr pasta (Jag använde mej utav Prima Penne - Kungsörnens vita fiberpasta).

Toppa med.
2 dl riven parmesan
1 paket mozarella, gärna buffelmozarella

Börja med att koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet och låt pastan vila i grytan.

Hätta upp olivoljan i en kastull, skär löken i stora klyftor och lägg ned i den varma olivoljan. Låt löken fräsa på tills den fått fin gyllenbrun färg. Dela tomaterna i ca 1 cm stora tärningar. Plocka upp löken och lägg ned tomaterna, rör om. Finhacka vitlöken, häll ned den tillsammans med balsamvinäger, råsocker, oregano, salt & peppar. Låt småputtra - smaka av.

Stek nötfärsen tills den är färdig, tillsätt fond och vatten. Blanda creme fraiche och parmesan i en bunke, häll ned i nötfärsen, salta & peppra.

Ta nu tomatsåsen köttfärsen och blanda med pastan. Häll i en ugnfast form, strö över riven parmesan och mozarella. Toppa men oregano, ställ in mitt i ugnen, 200 gr i 20 minuter. Färdigt!