söndag 25 november 2012

Lussekatter

 Jag pratade med min kära svägerska här om dagen. Hon berättade för mig att hon redan gjort lussekatter... Vet inte om jag fick lite presentationsångest, men var ju självklart tvungen att baka dessa goda vetebröd på en gång. Nu fyller mina lussekatter vår frys & jag är (nästan) redo för första advent & julmys.

Föresten, fick 10/10 poäng av min kära sambo. Inte illa!

Lussekatter.
Ca 50 st
200 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst, gärna för söta degar
1 g saffran
½ tsk salt
2 dl vit sirap
1 ägg
900 gr (ca 15 dl) Kungsörnen Kärnvetemjöl
Russin till garnering

Gör så här.
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Stöt eventuellt saffran med 1-2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 40 bitar och baka ut enligt någon av följande beskrivningar.

Lussekatt Rulla in ändarna åt varsitt håll så att den blir S-formad.

Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och garnera eventuellt med russin. Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter. Värm ugnen till 250°C. Pensla med uppvispat ägg efter jäsning. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 5-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Receptet kommer från kungsörnen.