måndag 20 juni 2011

Bacon & Broccolipaj
















Idag tycker jag att vi lagar en god paj till kvällsmat. Vet inte hur ni andra har det i vårt avlånga land men här verkligen öser regnet ned. Och vad passar då inte bättre än en god paj? Pajskalet är lånat av boken "100 pajer" & fyllningen kommer från mig.

Pajskal.
Till: 8-10 personer
Tid: 1 timma

125 gr kallt smör
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 msk kallt vatten

Fyllning.
2 paket bacon
250 gr broccoli, fryst (tinad) eller färsk

3 1/2 dl mjölk
4 ägg
1 dl ost
Salt & peppar

Häll mjölet och det tärnade kalla smöret i en matberedare, blanda. Tillsätt till sist vattnet och blanda tills du fått en fin deg. Obs! Arbeta ej pajdegen för mycket. Tryck ut pajdegen i en smörad form med avtagbara kanter, gärna 25 cm i diameter. Nagga pajen och ställ in den i frysen i 10 minuter. Tag ut pajen och täck kanterna med folié, förgrädda mitt i ugnen, 225 grader i 10 minuter - sänk till 175 grader när du tar ut skalet. Under tiden du förgräddar skalet gör du i ordning broccoli och baconet. Använder du fryst broccoli skall den va tinad. Använder du färsk delar du den i mindre bitar. Skär sedan baconet smått, knaperstek i en stekpanna utan smör. Var noga med att röra så att det ej fastnar i pannan. Lägg det färdigstekta baconet på en bit papper, låt rinna av. Tag sedan baconet och broccolin & lägg i den förgräddade pajskalet, blanda ägg, mjölk, salt & peppar (ej för mycket salt) - häll över, toppa med riven ost. Grädda mitt i ugnen, 175 grader i 35-40 minuter.

lördag 18 juni 2011

Tårta!!
















Här om dagen tog min lillebror studenten. Helt galet vad tiden går. Jag hade fått äran att göra tårtan, inte den bästa bilden med god blev den. Perfekt för student, födelsedag, dop, bröllop....

Tårta med hallon- & flädermousse.
Från: allt om mat festspecial, 2011 

Sockerkaksbotten till 16 bitar:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 msk hallonsylt

Hallonmousse:
200 gr hallon
3 gelantinblad
2 dl vispgrädde
2 äggulor
1/2 dl socker

Flädermousse:
2 gelantinblad
2 dl vispgrädde
2 äggulor
1/2 dl strösocker
1/2 dl konc flädersaft

Smörkräm:
200 gr smör, rumsvarmt
6 1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk mjölk

Sugarpaste:
Hittade ett recept på bloggen bakglädjes blogg. Funkade jättebra och var lätt att göra. Klicka här för att komma till receptet.

Garnering:
Florsocker
Dekoration så som blommor mm.

Sockerkaksbotten.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt, i 10 minuter. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten. Häll smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Kolla med en sticka i mitten så att kakan är färdig. Vänd upp på ett fat. Låt kakan svalna under formen.

Hallonmousse.
Mixa och passera hallonen genom en sil, mät till 1 dl puré. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa grädden hårt. Vispa äggulor och socker pösigt. Rör i hallonpurén, spara 1 msk. Lyft upp gelantinbladen och smält dem i en kastrull tillsammans med den sparade hallonpurén. Rör ned blandningen i smeten, vänd i grädden.

Flädermousse.
Gör på samma sätt som med hallonmoussen.

Skär tårtbottnen i 3 bottnar. Lägg tillbaka denundre bottnen i den diskade formen. Bre på hallonsylt & hallonmousse. Lägg på en till botten och bre på flädermoussen. Lägg på den sista botten och låt stå i kylen i minst 5 timmar, eller över natten.

Smörkräm.
Vispa ihop alla ingredienserna till smörkrämen och bre på och runt om tårtan.

Sugarpaste.
Kavla ut 600 gr sugarpastemassa eller marsipan (finns inte helt vit marsipan), på en köksbänk med florsocker. Forma till en rundel, ca 5 cm större i diameter än tårtan. Lägg massan på tårtan och skär bort överflödig massa. Garnera tårtan med blommor & blad eller vad som nu passar - för att fästa blommor mm brukar jag använda mig av kristyr. Pudra till sist över till florsocker.

onsdag 15 juni 2011

Vitlöksbröd med persilja och prästost
















Jag tror att man antingen älskar eller hatar vitlök. Jag Ä L S K A R vitlök och tror inte att jag hade klarat mig utan denna smaksättare i min matlagning. Här kommer ett recept på vitlöksbröd, perfekt att ha som en förrätt till dina hungriga gäster medans du lagar klart huvudrätten.

Vitlöksbröd med persilja och prästost.
Till: 4 personer
Tid: 30 minuter

1 baguette
75 gr smör
1 msk persilja
3 vitlöksklyftor, pressade
Salt & svartpeppar
Prästost

Blanda, smör, finhackad persilja, pressad vitlök, salt & peppar i en skål. Skär en skåra i baguetten, bred på smöret, gratinera i 225 gr tills smöret smält riktigt ordentligt. Ta ut baugetten, strö över lite prästost, ställ tillbaka in i ugnen tills ostan smält. Servera på en gång.

måndag 13 juni 2011

Sötpotatis i ugn
















Ibland kan det va gott att byta ut den vanliga potatisen mot något annat. Sötpotatisen som du säkerligen kan gissa, smakar mycket sötare än vanlig potatis och får en mjukare konsistens. Sedan att färgen är helt fantastiskt är ju bara ett plus på tallriken.

Sötpotatis i ugn.
Till: 4 personer
Tid: 45 minuter

800 gr sötpotatis
1 1/2 msk
1/2 kvist rosmarin
Havssalt & peppar

Börja med att skölja potatisen väl, dela den sedan i klyftor. Lägg potatisklyftorna på en plåt, häll över salt och peppar. På med rosmarinen och ställ in mitt i ugnen, 225 gr i 20-30 minuter. Vänd potatisen efter halva tiden. Servera i en fin skål, strö över havssalt och lite färsk rosmarin.

söndag 12 juni 2011

Grillad kycklingfilé

Att ha färska örter planterat i trädgården eller i en kruka
är nästan oförskämt lyxigt och gott...
































Låt färsk salvia, rosmarin, citron & vitlök vara smaksättere när du marinerar din kyckling eller varför inte något annat gott kött? Lägg gärna fileén i marinaden på morgonen och grilla på kvällen.

Grillad kycklingfilé marinerad med salvia, rosmarin, citron och vitlök.
Till: 4 personer

4 kycklingfileér
1 1/2 dl majsolja
10 blad salvia
1 kvist rosmarin
1/2 citron (skal & saft)
4 vitlöksklyftor
Salt & peppar

Blanda olja, citronsaft, salt & peppar i en bunke. Mortla salvia och rosmarin, krossa vitlöken, blanda allt i en bunke tillammans med citronskalet. Gnid in kycklingfileérna ordentligt, lägg dem i en påse. Häll sedan över blandningen, skaka. Låt fileérna vila i kylen, gärna över dagen tills det är dags för grillning. Grilla fileérna i ca 6 minuter på varje sida, kolla så att de är helt klara!

fredag 10 juni 2011

Kall sås till Lax
















Nu är det slutet på veckan igen. Tycker att man knappt hinner att andas innan man vaknar upp på fredag morgon igen och funderar över hur snabbt tiden går. Idag är det lax till lunch... Här kommer ett recept på en kall sås till laxen, snabbt & lätt!

Kall sås till Lax.
3 dl gräddfil
1 gul lök
1/2 äpple
Salt & peppar

Finhacka gul lök och äpple, häll över gräddfilen och rör om. Salta & peppra, smaka av - KLAR!

onsdag 8 juni 2011

Köttbullemacka med hemmagjord rödbetssallad
















En smörgås kan vara mer än bara en tråkig macka. Så, varför inte göra en god köttbullsmacka till kvällsmat? Passar även alldeles perfekt i picknick-korgen! Självklart är även köttbullarna hemmagjorda...

Köttbullemacka med hemmagjord rödbetssallad.
1 skiva bröd, gärna ett osötat och mörkt
Salladsblad
3 köttbullar
Rödbetssallad
Persilja

Bred på smör på mackan och lägg sedan på ett salladsblad. Klicka därefter på rödbetssalladen (se recept nedan). Skär köttbullarna i fina skivor, lägg på mackan. Dekorera till sist med en kvist persilja.

Rödbetssallad.
100 gr vitkål
300 gr inlagda rödbetor
1 äpple
1 gul lök
3 dl gräddfil
1 tsk senap
1 tsk muscovadosocker
Salt & peppar

Strimla vitkål och gul lök, lägg i en stor bunke. Dela rödbetorna och äpplet i lite större fina bitar. Häll sedan ned gräddfil, senap, musovadosocker, salt & peppar - smaka av. Låt rödbetssalladen stå och dra sig, gärna över dagen. Hinner du inte? Lugnt, går fint att servera på direkten.

tisdag 7 juni 2011

Jordgubbsdröm























10 minuters cykelväg har jag till en alldeles underbar gårdbutik som säljer egenodlade jordgubbar, färskpotatis, lök.... Ja, allt som man kan önska sig. Tanken på att man äter något som kommer från Vare, där vi bor, är ju helt fantastiskt. Igår cyklade jag bort och köpte nyplockade svenska jordgubbar och lite färskpotatis. Som vanligt glömde jag hälften och får cykla tillbaka idag...

Ni som har läst min blogg vet att jag tycker om när detgår snabbt och lätt, därför passar denna eftterätt mig alldeles utmärkt! När jag och min lilla Iris var på besök hemma hos Malin och lilla Olivia förra veckan bjöd hon mig på en jättegod och enkel liten fika. Jordgubbar med vaniljkesella och digestivekex. Har ätit det innan, säkerligen många av er med. Är verkligen en lätt efterrätt som alla kan göra.

Jordgubbsdröm.
Till: 2 personer
Tid: 5 minuter

1 burk vaniljkesella
1 digestivekex
10 jordgubbar

Lägg kesella i botten i en fin kopp eller skål. Hälften i din, hälften i din väns. Smula ett halft digestivekex på varje, toppa med jordgubbar! KLART! NJUT!

måndag 6 juni 2011

Mitt smultronställe...




















Jag tror att vi alla har ett smultronställe. Kanske inget du besöker särskilt ofta, men tror ändå man har ett ställe dit man längtar till att vara. Vårt smultronställe hittade vi för 3 år sedan. Ligger i Skåne, ute på Skäret & heter Flickorna på skäret... Har ni varit där? Ett fantastiskt mysigt kafé där du kan skämma bort dig själv med supergoda mackor eller sallader, hemmagjorda godsaker och en fantastisk god jordgubbssaft. Om du inte varit där rekommenderar jag dej verkligen att bege dig dit, men var beredd på att få beslutsångest... Vilket är ditt smultronställe?

söndag 5 juni 2011

Grilla goda korvar!
















Nu när sommaren är i full fart så tycker jag att man ska testa allt som går att lägga på grillen. I fredags var vi på Coop i Breared och köpte tre olika slags korvar: Corizo-, Ost- & Ramlökskorv. Chorizon var ganska stark, smakade en del chili men var god, kan ibland tycka att det starka tar överhand. Ostkorven föll mig inte riktigt i smaken. Men Ramlökskorven var så fantastisk god. Ni måste testa den. Var en kokt korv, var nästan helt vit, kanske inte såg så aptitlig ut men smakade jättegott. Servera med den här potatissalladen och en kall god öl. Mumms!

onsdag 1 juni 2011

Snabba små söta pajer!
















Igår hade vi söta Julia på besök. Passade på att göra små söta rabarberpajer som du givetvis kan fylla med vad du vill. Tycker det är väldigt mysigt att kunna sätta fram var sin paj istället för en stor. Charmigt och personligt på något sätt. Lånade receptet från "Sommarens söta".

Små söta pajer.
Till: Ca 6 små pajer
Tid: 30 minuter

Smuldeg.
175 gr rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Fyllning.
ca 5 dl rabarber/bär
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla ingredienser i en matberedare eller för hand. Rör sedan ihop bären/rabarberna med socker, vaniljsocker och potatismjöl.Lägg lite smuldeg i botten på formarna, sedan lite fyllning och toppa med lite mer smuldeg. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen. Strö på lite florsocker när pajen är ljummen. Servera med glass eller vaniljsås.