lördag 22 oktober 2011

Slutspurten!


Igår när jag kollade till min surdeg, kändes den inte bra. Därför tog jag & väntade tills i morse. Vill du nu spara denna surdeg, kan du frysa in den, 100 gr i en fryspåse. Jag skall baka ett gott bröd - Gotlandslimpa, ser väldigt gott ut & sedan bor min bror med familj på Gotland så vill ha lite koll på vilket bröd de äter...

Vill även passa på att säga det som jag redan i första inlägget skrev - tycker Martin Johanssons recept är väldigt krångliga. Finns lättare surdegar att göra. Men man måste testa!

Gotlandsbröd.
Antal: 4 små bröd

Dag 1, kväll - surdeg:
100 gr (1 dl) rågsurdegsgrund
300 gr (3 dl) ljummet vatten
180 gr (3 dl) rågmjöl
Skållning:
15 gr (1 påse) hela torkade pomeransskal
400 gr (4dl) kokande vatten
200 gr (3 1/2 dl) rågsikt

Dag 2, morgon.
2 tsk hel anis
2 tsk fänkålsfrön
Surdegen & skållningen från gårdagen
300 gr (5 dl) rågsikt
275 gr (4 1/2 dl) vetemjöl special
75 gr (1 1/2 dl) mörkt muscovadosocker
20 gr (1 msk) salt

Gör så här.
Blanda surdegsgrunden, vatten & mjöl i en bunke. Täck med plast & låt stå på ett varmt ställe, gärna 22-24 grader över natten. (Tips! Ovanför kyl & frys).
Koka pomeransskalen i ca 30 min. Skär bort det vita luddet på insidan, strimla & hacka i fina bitar. Koka upp vattnet till skållningen & rör ned rågsiktet. Tillsätt de finhackade pomeransskalet, blanda. Täck bunken och låt stå över natten.

Stöt anis & fänkål i en mortel. Blanda alla ingredienserna i en degblandare, kör i 8 minuter (4 min långsamt, 4 snabbt).Täck bunken med plast & låtjäsa tills den är dubbelt så stor. ca 3-5 timmar.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, strö på lite mjöl & tryck ut till en fyrkant. Vik sedan ihop den till ett paket. Lägg sedan tillbaka i bunken & låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timma. Sätt ugnen på 275 grader.

Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och forma så försiktigt som möjligt den till en fyrkant. Dela den i 4 bitar, lägg på ett bakplåtspapper. Strö på lite mjöl & låt vila i 20 minuter.

Sätt in brödet i ugnen, lägg några isbitar på nedre plåten. Säng temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader & låter bröden stå i ytterligare 15-20 minuter. Ta ut brädet & låt svalna på ett galler.

fredag 21 oktober 2011

Mata mata mata surdegen...


Möttes ni av samma härligt, sura lukt när ni öppnade ert lock i morse. Tänk att något som luktar så kan bli så gott. Konstigt! Nu är det dags att tillsätta lite mer rågmjöl och bröd, närmare bestämt:

Dag 4, morgon.
100 gr (1 dl) ljummet vatten
90 gr (1 1/2 dl) rågmjöl

Dag 4, kväll.
100 gr (1 dl) ljummet vatten
60 gr (1 dl) rågmjöl

Morgon.
Häll i vatten & mjöl, rör om. Konsistensen blir nu en aning tjockare. Stäng locket och ställ tillbaka på sin plats.

Kväll.
Nu bör din surdeg ha rest sig lite eftersom att själva processen redan är igång. Om det skulle vara så att du märker att jäsningen inte tagit fart, låt surdegen stå i 10-12 timmar till, innan du tillsätter ingredienserna för kvällen.
Är det så att din surdeg verkar färdig är det bara till att köra på för nu kommer det knepiga, som jag känner skär lite i mitt hjärta. Nu skall du HÄLLA UT allt utom 50 gr, ca 1/2 dl. Tillsätt sedan vatten & mjöl, rör om.

I morgon är det dags för dig att baka ett bröd, jag kommer välja ut ett som jag tycker verkar gott. Något förslag på hur du vill ha det? Kommer även att spara lite rågsurdeg för att sätta en vetesurdeg - mer om det i morgon!

Du som kanske inte följt med på hela resan, klicka här för första inlägget.

torsdag 20 oktober 2011

Äpple- & jordgubbsmarmelad med en gnutta kanel


Till helgen är jag & Mikael barnlediga och då tänkte jag överraska han med alldeles nybakade scones til frukost. Till det har jag idag förberett en supergod äpple- & jordgubbsmarmelad. Marmeladen passar även superbra på en god ostbricka med någon get-, brie- eller kittost, G O T T! Detta recept hittade jag i "Allt om mats" kokbok, lyxade dock till det med två kanelstänger i....

Äpple- & jordgubbsmarmelad med en gnutta kanel.
Mängd: ca 4 dl
Tid: 15 minuter

1 äpple
200 gr jordgubbar (Jag använde frysta)
2 kanelstänger
1 msk vatten
1/2 msk citronsaft
3 dl syltsocker

Gör så här.
Skala, kärna ut & skär äpplet i fina bitar. Tina & mosa jordgubbarna, lägg ned dem tillsammans med äpple, vatten, kanelstängerna & citronsaft i en gryta. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt sedan syltsocker, låt koka upp i ytterligare 2 minuter. Häll sedan i en ren burk, låt svalna och förvara i kylskåpet. Servera till det nybakade brödet eller den goda osten.

onsdag 19 oktober 2011

Vår surdeg fortsätter sin resa...


Nu har vår surdeg stått till sig under en dag. Händer dessvärre inte så mycket under de följande 3 dagarna, men jag tycker faktiskt man ser att processen har börjat. Det enda du behöver göra är att varje morgon & kväll skaka din surdeg lite försiktigt. När vi sedan kommer till dag 4 (fredag), matar vi vår surdeg igen!

Du som inte har lust att göra en surdeg men ändå vill baka - testa då det här receptet. Supergott!

tisdag 18 oktober 2011

Vi sätter en surdeg...



Nu är det dags för alla som skall göra ett gott bröd att ta sig lite tid tycker jag. Visst finns det mängder med enkla recept på supergoda bröd. Men jag tycker vi gör en surdeg ihop - eller hur? Ger mig på Martin Johanssons recept från boken "Surdegsbröd". Som jag i ett tidigare inlägg varit lite skeptisk mot. Men vad sjutton - vi kör, är säkert supergott! Häng med!

Dag 1, morgon.
100 gr (1 dl) ljummet vatten
30 gr (1/2 dl) rågmjöl

LYCKA TILL!

måndag 10 oktober 2011

Kyckling Sambal Oelek
















Nu är det åter igen måndag morgon och helgen har redan passerat förbi i en rasande fart. Vi har varit ute i naturen hela helgenb men även hunnit med ett besök på Gekås där vi förberett oss för vintern med pulkor och snöskyfflar.
När det är så här kallt som det är nu fullkomligt älskar jag grytor och goda såser. I lördags åt vi en av mina favoriträtter som min mamma alltid lagar åt mej - Kyckling Sambal oelek. Inte den mest fettsnålaste rätten, men är supergod och jättelätt att göra! Passar toppen om man är lite fler i sällskapet (eller lite färre)...

Lägger ut ett recept, som för mig är riktig "helg-mys-mat", men varför inte börja planera den goda maten inför den kommande fredag eller lördagen redan nu...

Kyckling Sambal Oelek.
Till: 6 personer
Tid: Ca 1 timma

6 kycklingfileér, frysta eller färska
2 paket bacon
1 purjolök
3 dl grädde
2 burkar vanlig creme fraische
1 msk chilisås
2 tsk sambal oelek
Riven ost

Hasselbackspotatis.
3-4 potatisar per person
Salt & Vitpeppar
Smält smör

Bryn bacon & purjolök, lägg i en ugnsäker form. Blanda grädde, creme fraische, chilisås & sambal oelek i en skål. Dela den frysta eller färska kycklingen i 3-4 bitar, inte för små! Lägg kycklingen på bacon & purjolöken, häll över såsen. Strö på ost, grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 45 minuter. Kolla att kycklingen är färdig. Servera med hasselbackspotatis och en god sallad.

Skala potatisen & skär tunna skåror. Lägg potatisen på en smord plåt, pensla med det smälta smöret. Salta & peppra, in i ugnen på 225 grader i ca 60 minuter. Ta ut efter 30 minuter och pensla med smör.

torsdag 6 oktober 2011

Gulaschsoppa


I det här underbara höstrusket måste ni bara testa denna fantastiskt goda gulaschsoppa. Finns det något som påminner om härliga dagar i skidbacken eller underbara gnistrande frostflingor så är det just - GULASCHSOPPA. Finns hundra olika varianter men här hemma gör vi den med nötfärs och en härlig blandning av goda kryddor. Passar bra att bjuda nära och kära på eller varför inte till lunch...

Gulaschsoppa.
Till: 6 personer
Tid: ca 45-60 minuter

600 gr nötfärs
2 msk smör
8 potatisar
1 1/2 morot
3 gula lökar
2 röda paprikor
9 dl vatten
6 dl mjölk
0,75 dl tomatpuré
3 tsk salt
1 1/2 tsk oregano
1 1/2 tsk grov svartpeppar, nymald
1 1/2 msk paprikapulver
1 1/2 tsk körvel

Creme fraiche med vitlök.
1 liten burk creme fraiche
2 vitlöksklyftor, pressade

Gör så här.
Börja med att skala potatis och morötter. Hacka lök, paprika & potatis i fina tärningar (Spara 2 potatisar till lite senare). Bryn sedan nötfärsen i en gryta tillsammans med smör, häll sedan i löken. Lägg i potatis och paprika, fräs på en stund.

Riv morötterna & de två potatisarna du sparat, häll ned i grytan. Mät sedan upp vatten och mjölk, tillsätt tillsammans med tomatpurén, rör om. Låt koka i 30 minuter. Blanda under tiden creme fraiche med vitlök. Smaka till sist av med kryddorna. Servera din goda soppan med en klick creme fraichen, tillsammans med en god kall öl.

onsdag 5 oktober 2011

Allas bulldag!

Det var verkligen verkligen länge sedan jag gjorde ett blogginlägg och jag skäms! Tycker verkligen om att pyssla och dona i kök och hem men under en tid har kroppen inte riktigt velat samma sak som jag. Är nämligen så att vår lilla familj snart blir fyra. En liten krabat tittar ut i februari och min matlust har inte varit den bästa! Nu känns dock kroppen på framfart och jag håller tummarna att de resterande månaderna skall vara underbara!



Även om kanelbullens dag inte är en så gammal tradition för mig, kanske inte för någon, så tycker jag att den är supermysig! Självklart var det bullbak hemma hos oss i Vare. Min lilla Iris var första medhjälpare och bullarna blev supergoda. Vi använde oss av Kungsörnens recept och jag måste säga att de blev de godaste bullarna som jag någonsin gjort. Tummen upp!

Kanelbullar med mandelmassa- & kanelfyllning.
Antal: 40 st
Tid: 90 minuter

150 gr smör eller margarin, rumsvarmt
5 dl mjölk
1 paket jäst för söta degar
1 dl vit sirap eller socker
2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk salt
850 gr vetemjöl (ca 1,4 dl)

Fyllning.
250 gr mandelmassa
2 msk kanel
Lite ljummet vatten

Pensling.
1 ägg
Pärlsocker

Värm mjölken till fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en bunke och häll över den rumstempurerade mjölken. Rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt, smör, sirap, salt och kardemumma.

Mät upp mjölet, spara 1/2 dl till utbakning. Arbeta degen kraftigt i 5 minuter med maskin, eller använd dina egna muskler i 10 minuter tills degen känns len och smidig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Efter jäsning arbetar du ned degen och delar den i fyra delar. Kavla sedan ut varje del till en avlång "kaka". Bred på fyllningen, rulla ihop och forma din bullar. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Pensla sedan med vispat ägg, strö på lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 225-250 gr, 5-10 minuter. Servera varma med ett stort glas kall mjölk!