torsdag 30 december 2010

Chokladpaviova

















Igår ringde min mamma mig och bad mig att göra en tårta utan mjölk. Min syster och hennes underbara lille son äter inte något med mjölkproteiner i och har tröttnat på glass med chokladsås.... Bestämde mig för att använde en maräng som bas, men ville ändå piffa till det lite. För att få lite inspiration slog upp Leilas "a piece of cake" och hittade en chokladpaviova, perfekt! Som vanlig gjorde jag om lite...

Chokladpaviova.
8 äggvitor
5 1/2 dl socker
saft av en 1/2 citron
2 msk kakao
50 gr finhackade hasselnötter, går bra att byta ut mot exempelvis mandelspån. Kan även uteslutas från receptet.

Topping - mjölkfri.
8 dl havregrädde, exempelvis från carlsham eller oatly
3 msk florsocker
1 msk kakao
ca. 1/2 liter bär, jag använde färska blåbär och hallon

Topping - icke mjölkfri.
4 dl grädde
4 dl grekisk yougurt 10%
3 msk florsocker
1 msk kakao
1/2 färska bär

Sätt ugnen på 130 grader. Blanda äggvita, socker och citronsaft i en rostfri, torr och ren bunke. Vispa marängen kraftigt för hand i bunken över ett vattenbad tills den uppnår ca 65 grader. Ta ifrån marängen när den tjocknat lite grann och när sockerkristallerna har smält. Vispa sedan med en elvisp till du kan hålla marängen över huvudet utan att du får den på dej.... Sikta ned kakao och häll i mandlarna/hasselnötterna, blanda försiktigt. Klicka ut marängen på ett bakplåtspapper till en rund tårtbotten. Grädda mitt i ugnen i ca 55 minuter.
Ta ut marängen och låt den svalna. Vispa grädden och blanda ned (grekisk yoghurt) och florsocker. Bred gräddblandningen över tårtan, sikta över lite kakao. Toppa sedan med dina favoritbär! Snabbt, enkelt och supergott!

tisdag 28 december 2010

Parmainlindad kycklingfilé med klyftpotatis
















När Mikael jobbar sin natthelg har vi alltid en god mysmiddag på måndagskvällen. Igår gjorde vi parmainlindad kycklingfilé med klyftpotatis. Superenkelt är det och det går även att förbereda dagen innan + att du kan göra potatisen och kycklingen samtidigt i ugnen... Toppen tycker jag!

Parmainlindad kycklingfilé.
4 personer, 225 grader i 15 minuter

4 kycklingfileér
1 tsk salt
1 kram svarpeppar
2 tsk oregano
4 stora/8 små parmaskivor

Sås.
2 dl grädde
2 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor

Klyftpotatis.
12 medelstora potatis - fasta
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Olja (Raps-, oliv- eller majsolja)

Skala och skiva potatisen till klyftor. Lägg i en kastrull och låt koka i 5 minuter. Lägg sedan potatisen på en plåt, ringla över olja, flingsalt och svartpeppar, rör om. Sätt in potatisen mitt i ugnen i 225 grader i 20-25 minuter, rör om efter 10 minuter. Om du har grillfunktion på din ugn, höj värmen till 240 grader de sista 5-10 minuterna för att få en härligt gyllenbrun färg och en krispig yta. När du serverar potatisen, häll över lite flingsalt.

Krydda kyckling, stek i en stekpanna med en klick smör eller lite olja tills de fått fina färg. Linda in dem i parmaskinsa och lägg dem i en ugnsfast form.
Vispa upp grädden, lite "halvfluffig". Blanda ned balsamvinäger, kycklingfond och vitlök. Rör om och häll över kycklingfileérna. Ställ in formen mitt i 225 grader, i 15 minuter. Servera med klyftpotatis och en god, fräsch grönsallad. Smarrigt!

söndag 26 december 2010

Min nya bästa vän!

Väldigt länge har jag letat efter den exemplariska nya vännen i mitt kök. Har vanka fram och tillbaka för att bestämma mig vilken jag vill ha. Ankarsrum v.s Kitchenaid! Kitchenaiden är väldigt snygg att ha i köket, rolig att ha om man "bara" ska baka små söta bakverk eller lättare bröd. Det var just det som avgjorde vilken av dessa maskiner som skulle få inta den bästa platsen i mitt kök. Det blev en Ankarsrum. Det är en nyframtagen retrodesign, den finns i ett flertal olika färger, rosa grön, blå, svart... Jag valde vit. Den har muskler att knåda stora tunga degar och den är väldigt fin och söt. Den är min nya bästa vän. En god investering. Självklart kan du även baka små söta bakverk med Ankarsrummen med! Här är den:























Julen i köket har varit helt fullspäckad. Har gjort 3 olika slags sillar: Vanlig rödlökssill, vitlökssill och senapssill. 4 olika sorters bröd, julskinka, grönkål och Jansson. Gott var det, mätt blev man. Nu är julen pasé och recept för dessa julbordsdelikatesser kan kännas lite förbi. Får vara ute i god tid till nästa år...

Är i full gång att planera nyårsmiddagen. Blir lax till huvudrätt och en god mousse till efterrätt. Men vad skall jag ha till förrätt? Tur att det är 5 dagar kvar. Vad ska ni bjuda på? Eller ska ni "bara" njuta av någon annans matkunskaper?

Ha en fortsatt trevlig jul - för den är faktiskt inte slut!

måndag 20 december 2010

Ljummen kycklingsallad med pesto

















Idag blev vi i Vare City så himlans sugna på en pastasallad med kyckling. Slängde därför ihop en jättegod sallad med pesto - M! M! M! Gott till både vardags och fest!

Ljummen kycklingsallad med pesto.
4 personer

4 kycklingfileér
250 gr fullkorns pastaskruvar, eller vanliga
185 gr pesto
1 paket bacon
150 gr valfri sallad
10 st soltorkade tomater
20 st inlagda vitlöksklyftor
1 paket fetaost
100 gr sockerärtor
1 röd paprika
1 st rödlök
1/2 gurka

Gör så här.
Börja med att sätta ugnen på 150 grader. Lägg smör i en stekpanna. Krydda kycklingfileérna med salt och svartpeppar, stek dem i pannan tills de fått en fin gyllenbrun färg. Lägg dem sedan i en ugnfast form och ställ dem mitt i ugnen, 150 grader i ca 25 minuter. När fileérna är färdiga, låt dem svalna lite, skär dem sedan i 1 cm tunna skivor, glöm ej kolla så att kycklingen är färdig.
Koka pastan enligt anvisning på paketet. När pastan är klar skölj dem i kallt vatten tills de blir ljummna. Häll pastan i en stor skål och häll sedan i peston, blanda.
Knaperstek baconen och låt dem vila på ett bit hushållspapper. Skär fetaost, sockerärtor, paprika, rödlök, soltorkade tomater och gurka i mellanstora bitar. Häll ned grönsakerna och fetaosten i pasta- o pestoblandningen tillsammans med baconet och vitlöksklyftorna. Blanda!
Lägg sedan över de ljummna kycklingfileérna och servera sedan tillsammans med ett gott bröd - smaklig måltid!

Hoppas ni haft en härlig start på veckan!

söndag 19 december 2010

Fortsättning på surdegsbröd nummero 2

Här kommer fortsättningen på surdegsbröd nummero 2. Ett mycket enkelt och supergott bröd som även ser väldigt fint ut att lägga fram. Mättande och nyttigt - gillar jag!

Surdegsbröd nummero 2.
I torsdags började jag med min rågsurdegsgrund för två olika surdegsgrunder. För att börja med din surdegsgrund för bröd nummero 2 klicka här.



Dag 4.
1 liter vatten, 40 grader
10 dl (ca 600 gr) dinkelfullkornsmjöl

Blanda i vattnet och mjölet i surdegsgrunden i en stur bunke, rör om och täck med bakhandduk. Låt stå i ett dygn. (Som du säkert förstår har du gjort surdegsgrund för ett flertal "bak" framöver. Dela upp i plastpåsar med 2 dl i varje, frys sedan in).

Dag 5.
2 dl surdegsgrund
250 gr (4 dl) dinkelfullkornsmjöl
50 gr (1 dl) krossade linfrön
50 gr (1 dl) solrosfrön
50 gr (1 dl) pumpakärnor
400 gr (6 1/2 dl) vetemjöl special
10 gr (1/4 paket) jäst
15 gr (2 tsk) salt
4 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk brödsirap

Blanda samman alla ingredienser i din köksmaskin. Knåda degen kraftigt i 8-10 minuter. (Går att göra för hand med en träslev - bara till att använda dina muskler). Låt din kladdiga deg jäsa i ca 3 h. Efter jäsningen tar du upp degen på en mjölad arbetsbänk, delar den i två. Forma till runda "bullar" och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakhandduk i ca 1 h. Sätt ugnen på 250 grader.
Skär ett rutmönster i bröden med en vass kniv. Ställ in bröden i nedre del av ugnen och "kasta" in 1 dl vatten i botten i ugnen - för att brödet ska få en god hårt yta. Grädda i ca 10 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda ytterligare i 30-35 minuter. Låt brödet kallna på galler.


Tips! Knacka på brödet. Låter det ihåligt? Voilá - FÄRDIGT!

Baka lugnt!

Fortsättning på surdegsbröd nummer 1.

Nu är det dags att tillsätta lite fler ingredienser i vårt surdegsbröd. Att något som luktar så, kan bli så gott! Självklart skriver jag ut hela receptet så ni kan fortsätta med brödet i morgon. Om jag ska vara riktigt ärlig så är surdegsbröd nummer 2 mycket enklare att göra, inte lika många steg att ha koll på samt går lite snabbare. Men skamm den som ger sig!

Surdegsbröd nummero 1.
I torsdags började jag med min rågsurdegsgrund - se tidigare inlägg här för att börja med din rågsurdegsgrund.

























Dag 4, morgon.
100 gr (1 dl) ljummet vatten
90 gr 1 1/2 dl) rågsikt

Tillsätt vatten och rågsikt till surdegen, rör om och låt stå.

Kväll.
100 gr (1 dl) ljummet vatten
90 gr 1 1/2 dl) rågsikt

Nu bör din surdeg vara redo för att kunna tillsättas i baket. Om jäsprocessen inte kommit igång, låt stå i 12 h till innan du fortsätter.

Dag 5.
Om surdegen nu rest sig ordentligt och har en konsistens som chokladmousse är din surdeg redo klar. Nu är det bara att börja baka ditt bröd. Den surdeg som blir över brukar jag frysa in 1 dl surdegsgrun i plastpåsar.

Jag har bestämt mig för att med denna grund göra ett russin och solrodbröd. När man bakar med Martin Johansson måste man veta att det tar några dagar från det man startar. Mitt bröd kommer att vara klart dag 7, men den som väntar på något gott...

Dag 5, kväll - Russin och Solrosbröd.
100 gr (1dl) Rågsurdegsgrund
300 gr (3 dl) ljummet vatten
180 gr (3 dl) rågmjöl

Skållning.
200 gr (2 1/2 dl) Rågkross
300 gr (3 dl) Kokhett vatten

Blanda surdegsgrund. vatten & rågmjölet i en stor bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten (22-24 grader, kanske ovanför kylen eller frysen om det går?).
Mät upp råkrosset i en annan bunke, häll över det heta vattnet och rör om. Låt även detta stå över natten, täckt med plastfolie.


Dag 6, morgon.
Surdegen och skållningen från gårdagen
450 gr (4 1/2 dl) vatten
450 gr ( 7 1/2 dl) vetemjöl special
350 gr (6 dl) rågmjöl
75 gr (1 dl) hela linfrön
100 gr (1 1/2 dl) solroskärnor
20 gr (1 msk) salt
150 gr (2 dl) russin

Blanda alla ingredienser utom russin i din bakmaskin. 4 minuter på låg hastighet & 4 minuter på lite mer fart. häll ned russinen och kör ytterligare i 2 minuter. Låt jäsa under plastfolie till dubbla storleken, brukar ta 3-4 h.

Smörj 2 avlånga brödformar med smör. Fyll formarna till ca 2/3. Degen kommer att vara kladdig! Strö på lite solroskärnor och låt jäsa under bakhandduk tills den rest sig några centimeter, ca 1-2 h. Sätt ugnen på 275 grader med ett galler strax under mitten och en oöm plåt längst ned.

Sätt in bröden, lägg några isbitar på plåten. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter och grädda bröden i ytterligare 55-60 minuter. (Innertemperatur på 98 grader). Ta ut bröden ur formen, låt dem vila på ett galler, linda in dem i handdukar och låt dem vila tills nästa morgon..... Klart!


Lycka till!

Scones



Vad är bättre än nybakat bröd på morgonen? Men.. ibland hinner man inte med att ett bröd skall jäsa. Så varför inte slänga ihop några goda scones. Superenkelt...

3 dl vetemjöl special
3 dl fullkornsdinkel
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
100 gr smör
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 msk honung

1 ägg
Pumpafrön

Gör så här.Blanda mjöl, salt och bakpulver och smör. Tillsätt sedan ett ägg, mjölk och honung, blanda till en lite "kletig" deg. Forma 4 styck "bollar" som du sedan trycker ut på ett bakplåtspapper. Pensla med ägg och lägg sedan på pumpafrön. Grädda i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Servera med en god marmelad eller ost...

...Superenkelt...

Trevlig Söndag på er!

lördag 18 december 2010

Drömmar...

















Min farmor har lärt mig baka. Det var hon, som varje tisdag när jag var liten stökade med mig i köket. Minnena fick mig igår att drömma bort och därför blev det att jag blev extra sugen på drömmar. Så små kakor, men så goda.

Drömmar.
65 gr smör, rumstempererat
60 gr socker
1 1/2 msk vaniljsocker
125 gr vetemjöl
1/2 tsk hjortronsalt

Rör smör och socker kraftigt under ca 10 minuter. Häll sedan ned vetemjöl, vaniljsocker och hjortronsalt, lite i taget. Forma små runa bollar och lägg ut på ett bakplåtspapper, ställ in i ugnen, 150 grader i ca 15 minuter. Sjunker dina drömmar ihop, testa att dra ned värmen lite och ha inne drömmarna lite längre. När jag gör dessa drömmar brukar det bli ca 30-40 små eller 20 lite större, vad tycker du är godast?

Föresten, ni har väl inte glömt av att skaka er surdeg?

Trevlig lördag!

fredag 17 december 2010

Kycklingpaj med chili och paprika...

































Igår blev jag så sugen på paj, men lite sting i. Familjen är lite småkrassliga och bestämde mig därför för att reta immunförsvaret lite med hjälp av en god kycklingpaj. Perfekt fredagsmat för hela familjen!

Pajskal.
2 dl vetemjöl (Går bra att byta ut mot annan sort, tänk bara på att minska eller öka mängden)
100 g rumstempererat smör
3 msk kallt vatten

Fyllning.
3 kycklingfileér
1 gul paprika
1 röd paprik
1 gul lök (Funkar även med purjolök)
1 burk creme fraiche parika/chili
3 dl riven ost
Kryddor: Cayenne, paprikapulver och Chili (mängd varierar beroende på hetta, men ca 1/2 tsk av varje)

Börja med att blanda mjöl och smör till en grynig massa i en bunke, tillsätt det kalla vattnet. Om du känner att skalet känns för "kletigt" lägg i lite mer mjöl. Ställ bunken i kylskåpet i minst 30 minuter. Under tiden pajskalet vilar sätt på ugnen på 225 grader.
Ta ut pajskalet, kavla ut degen och lägg den i en pajform. Nagga skalet och lägg en aluminiumfoliekant runt kanterna så att pajskalet inte sjunker ned under förgräddning. Grädda det naggade pajskalet i 15 minuter, mitt i ugnen.

Skär paprikan och löken i lagom stora bitar. Dela kycklingfileérna till små tärningar. Bryn paprikan och löken i smör, lägg sedan ned kycklingen, krydda med lite salt och nymalen svartpeppar, stek tills allt är färdigt. Häll i creme fraischen, kryddor, rör om, låt småputtra i fem minuter. Häll i fyllningen i skalet, in med pajen, mitt i ugnen tills osten smällt, ca 15 minuter.

Servera med en god grönsallad.

Tips! Vill du att pajen inte skall vara riktigt så stark, ta bort kryddorna och lägg i 1 dl vanlig creme fraische. Glöm inte att smaka av!

Ha en mysig fredag....

Surdegsbröd nummero 2...

Men jag blev så himla sugen på ett till surdegsbröd - denna gången med grunden av dinkel... Jag visste mig ha receptet på detta, någonstan i mina gömmor. Och visst hade jag rätt... Sagt o gjort står nu ännu en glasburk och jäser. Testa det du med, är på fullkornsdinkel, jättegott och jättelätt!

Dag 1.

1 dl ljummet vatten (ca 40 grader)
1 dl fullkornsdinkel

Blanda ihop i en bunke och lägg över en bakhanduk, eller i en glasburk. Rör om en gång om dagen i 3 dygn.

Dag 4:a...
Klicka här för att ta del av fortsättningen av detta supergoda surdegsbröd...
Trevlig kväll!

torsdag 16 december 2010

Surdegsbröd, dag 1 av 5

Jag håller just nu på att förbereda mitt bröd inför jul. Självklart blir det massa olika smarriga bröd, men har börjar med rågsurdegen nu, eftersom den tar längst tid. Jag testar just nu Martin Johanssons bröd från hans bok "surdegsbröd". Ska bli spännande. Jag följer inte recepten till punkt o pricka, utan väljer att ändra lite i surdegsgrunden.

I Johans recept används rågmjöl, jag har rågsikt i stället. Har även valt att slänga i lite honung med - dels för smaken och dels för jäsningen. Ta fram dina bakkonster och följ med i mitt brödbak!

Dag 1.
30 g rågmjöl (rågsikt)
60 g ljummet vatten
1 tsk honung

Blanda alla ingredienserna, häll i en bunke och täck med plastfolié eller gör som jag, häll surdegsblandningen i en glasburk med lock. Ställ sedan i rumstemperatur i 4 dagar. Skaka eller rör om, morgon och kväll.

Dag 4...
Klicka här för att komma till fortsättning av surdegsbrödet.


Ha en underbar dag i det busiga vädret!