söndag 19 december 2010

Fortsättning på surdegsbröd nummero 2

Här kommer fortsättningen på surdegsbröd nummero 2. Ett mycket enkelt och supergott bröd som även ser väldigt fint ut att lägga fram. Mättande och nyttigt - gillar jag!

Surdegsbröd nummero 2.
I torsdags började jag med min rågsurdegsgrund för två olika surdegsgrunder. För att börja med din surdegsgrund för bröd nummero 2 klicka här.Dag 4.
1 liter vatten, 40 grader
10 dl (ca 600 gr) dinkelfullkornsmjöl

Blanda i vattnet och mjölet i surdegsgrunden i en stur bunke, rör om och täck med bakhandduk. Låt stå i ett dygn. (Som du säkert förstår har du gjort surdegsgrund för ett flertal "bak" framöver. Dela upp i plastpåsar med 2 dl i varje, frys sedan in).

Dag 5.
2 dl surdegsgrund
250 gr (4 dl) dinkelfullkornsmjöl
50 gr (1 dl) krossade linfrön
50 gr (1 dl) solrosfrön
50 gr (1 dl) pumpakärnor
400 gr (6 1/2 dl) vetemjöl special
10 gr (1/4 paket) jäst
15 gr (2 tsk) salt
4 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk brödsirap

Blanda samman alla ingredienser i din köksmaskin. Knåda degen kraftigt i 8-10 minuter. (Går att göra för hand med en träslev - bara till att använda dina muskler). Låt din kladdiga deg jäsa i ca 3 h. Efter jäsningen tar du upp degen på en mjölad arbetsbänk, delar den i två. Forma till runda "bullar" och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakhandduk i ca 1 h. Sätt ugnen på 250 grader.
Skär ett rutmönster i bröden med en vass kniv. Ställ in bröden i nedre del av ugnen och "kasta" in 1 dl vatten i botten i ugnen - för att brödet ska få en god hårt yta. Grädda i ca 10 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda ytterligare i 30-35 minuter. Låt brödet kallna på galler.


Tips! Knacka på brödet. Låter det ihåligt? Voilá - FÄRDIGT!

Baka lugnt!

Inga kommentarer: