söndag 19 december 2010

Fortsättning på surdegsbröd nummer 1.

Nu är det dags att tillsätta lite fler ingredienser i vårt surdegsbröd. Att något som luktar så, kan bli så gott! Självklart skriver jag ut hela receptet så ni kan fortsätta med brödet i morgon. Om jag ska vara riktigt ärlig så är surdegsbröd nummer 2 mycket enklare att göra, inte lika många steg att ha koll på samt går lite snabbare. Men skamm den som ger sig!

Surdegsbröd nummero 1.
I torsdags började jag med min rågsurdegsgrund - se tidigare inlägg här för att börja med din rågsurdegsgrund.

Dag 4, morgon.
100 gr (1 dl) ljummet vatten
90 gr 1 1/2 dl) rågsikt

Tillsätt vatten och rågsikt till surdegen, rör om och låt stå.

Kväll.
100 gr (1 dl) ljummet vatten
90 gr 1 1/2 dl) rågsikt

Nu bör din surdeg vara redo för att kunna tillsättas i baket. Om jäsprocessen inte kommit igång, låt stå i 12 h till innan du fortsätter.

Dag 5.
Om surdegen nu rest sig ordentligt och har en konsistens som chokladmousse är din surdeg redo klar. Nu är det bara att börja baka ditt bröd. Den surdeg som blir över brukar jag frysa in 1 dl surdegsgrun i plastpåsar.

Jag har bestämt mig för att med denna grund göra ett russin och solrodbröd. När man bakar med Martin Johansson måste man veta att det tar några dagar från det man startar. Mitt bröd kommer att vara klart dag 7, men den som väntar på något gott...

Dag 5, kväll - Russin och Solrosbröd.
100 gr (1dl) Rågsurdegsgrund
300 gr (3 dl) ljummet vatten
180 gr (3 dl) rågmjöl

Skållning.
200 gr (2 1/2 dl) Rågkross
300 gr (3 dl) Kokhett vatten

Blanda surdegsgrund. vatten & rågmjölet i en stor bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten (22-24 grader, kanske ovanför kylen eller frysen om det går?).
Mät upp råkrosset i en annan bunke, häll över det heta vattnet och rör om. Låt även detta stå över natten, täckt med plastfolie.


Dag 6, morgon.
Surdegen och skållningen från gårdagen
450 gr (4 1/2 dl) vatten
450 gr ( 7 1/2 dl) vetemjöl special
350 gr (6 dl) rågmjöl
75 gr (1 dl) hela linfrön
100 gr (1 1/2 dl) solroskärnor
20 gr (1 msk) salt
150 gr (2 dl) russin

Blanda alla ingredienser utom russin i din bakmaskin. 4 minuter på låg hastighet & 4 minuter på lite mer fart. häll ned russinen och kör ytterligare i 2 minuter. Låt jäsa under plastfolie till dubbla storleken, brukar ta 3-4 h.

Smörj 2 avlånga brödformar med smör. Fyll formarna till ca 2/3. Degen kommer att vara kladdig! Strö på lite solroskärnor och låt jäsa under bakhandduk tills den rest sig några centimeter, ca 1-2 h. Sätt ugnen på 275 grader med ett galler strax under mitten och en oöm plåt längst ned.

Sätt in bröden, lägg några isbitar på plåten. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter och grädda bröden i ytterligare 55-60 minuter. (Innertemperatur på 98 grader). Ta ut bröden ur formen, låt dem vila på ett galler, linda in dem i handdukar och låt dem vila tills nästa morgon..... Klart!


Lycka till!

Inga kommentarer: