måndag 28 februari 2011

Potatissallad med citronkyckling och jordgubssallad














Kalla mig knasig men jag blev så sugen på en potatissallad idag. Så, är det bara jag som associerar denna maträtt till sommar och värme??? Jaja, gott är det iallafall!

Potatissallad med vitlök.
Till: 4 personer
Tid: 30 minuter

8 stora potatisar eller 12 små
2 äpplen
1 vitlöksklyfta
4 dl creme fraiche
1 msk majonäs
1 rödlök
Salt & peppar

Skala och skär potatisen i 1 x 1 sm stora bitar, koka tills den är klar - låt potatisen svalna. Blanda creme fraiche, majonäs (gillar man majonäs så tar man mer, men var försiktig, smakar mer än vad man tror) och en pressad vitlöksklyfta i en bunke, salta och peppra. Finhacka rödlöken o äpplena, häll ned i creme fraicheblandningen tillsammans med den kalla potatisen - smaksätt med mer salt och peppar om det behövs.

Citronkyckling.
Till: 4 personer
Tid: 30 minuter

4 kycklingfileér
Citronsalt
Nymald peppar

Salta och peppra fileerna på båda sidor - stek dem i smör tills de är fint gyllenbruna.Läggdem i en smord form och ställ in i ugnen, 175 gr i 20-25 minuter.

Jordgubbsallad med fetaost.

1 påse med färdig sallad
10 jordgubbar
100 gr fetaost
1/4 gurka
1/2 dl solrosfrön
Skär jorgubbar, fetaost och gurka i fina skivor. Blanda med salladen och solrosfröna - fräscht!

Lycka till - Smaklig måltid.

söndag 27 februari 2011

Dukning

Igår var det dags för tjejmiddag och självklart ville jag göramin egna bordsdukning så fin som möjligt. Med lite knep och knåp är allt möjligt!

fredag 25 februari 2011

Stekt ris
















Att äta nyttigt är båda bra för kropp pch själ. Att sedan kunna göra något som är gott och som går snabbt är inte fy skam. Här kommer en vegetarisk rätt till dig: Stekt ris med fetaost och spenat.

Stekt ris.
4 personer, 30 mninuter

Brunt ris för 4 personer
Olivolja
140 gr babyspenat
2 vitlöksklyftor
1 låda med cocktailtomater
150 gr fetaost
Ruccolasallad

Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Häll i lite olivolja i en stekpanna. Pressa ned vitlöksklyftorna och lägg i spenaten, låt det fräsa. Häll sedan i riset och låt det fräsa med en liten stund. Lägg ned delade cocktailtomater och strö över fetaosten. Blanda väl och servera på en gång med lite ruccola. Smaklig måltid!

torsdag 24 februari 2011

Smaskig bönsalsa
















Att göra en bönsallad är ju hur lätt som helst och du kan ha den till allt. Här kommer en fräsch salsa med nyttiga ingredienser....

Smaskig bönsalsa.

1 burk kidneybönor
2 persiljekrukor, eller 70 gr fryst persilja
1 rödlök
1 tomat
1 citron
Olivolja
Salt

Häll kidneybönorna i en bunke. Finhacka persilja, rödlök och tomat - lägg ned i bunken. Pressa en citron, ringla över olivolja och strö över en nypa salt. Blanda väl och smaka av!

söndag 20 februari 2011

Kladdkaka
















Att njuta en en kladdkaka med lättvispad vaniljgrädde är aldrig fel tycker jag, speciellt inte när man inte känner att kroppen är riktigt 100. Man får helt enkelt inte glömma att skämma bort sig själv!

Kladdkaka.

1 timma

3 ägg
4 dl socker
150 gr smält margarin eller smör
2 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Vaniljgrädde.
3 dl grädde
2 dl mjuk vaniljglass
Vispa grädde och glass till en lösvispad grädde.

Blanda alla de torra ingredienser i en bunke. (När du häller ned kakaon siktar du ned den så slipper du kakaoklumpar). Lägg i äggen, ett i sänder, vispa vispa vispa... Häll i smöret och blanda ihop till en fin och jämn smet. Vispa ägg och socker pösigt, smält smöret. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i 50-55 minuter. Servera med lösvispad vaniljgrädde, grädde eller glass och inlagda päronskivor, mmmmm......

lördag 19 februari 2011

Guacamole



















Nästan varje fredag serveras det tacos i vårt hus. Det är gott och mysigt tycker jag. Till Tacosen gör vi alltid en egen guacamole. Givetvis kan du ha den till massa annat - fisk, grillat, kyckling, låt bara fantasin stoppa dej!

Guacamole.10 minuter

1 mogen advocado
2 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
1 röd chili
1 liten tomat
2 msk creme fraiche
Salt & Peppar

Skär advocado, vitlök, tomat och gul lök i bitar. Dela och skrapa ur kärnorna från chilin, skär ned chilin i små bitar och häll den i mixern tillsammans med advocado, tomat, vitlök och gullök. Salta & peppra, klicka i creme fraichen, mixa och smaka av! Tycker du att den är för klen i smaken lägger du i lite cayennepeppar och chilipulver tills du tycker den är lagom nog för dej. Och du, tänk på att tvätta händerna när du rört chilin, annars kan det gå illa. Lycka till!

onsdag 16 februari 2011

Äppelmuffins

















Ja nu är det muffins på tapeten igen, så kan det vara.. Men hur mycket vår är det inte med äpplen? Och varför ej göra muffins och servera med en kall go vaniljsås?

Äppelmuffins.
24 st, 30 minuter

3 ägg
2 1/2 dl socker
150 gr smält smör
1 1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver

3 äpplen
1 msk kanel

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och blanda med mjölken, häll ned i smeten tillsammans med vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Skala äpplena och dela i mindre klyftor, häll över kanel. Fyll muffinsformarna till hälften, lägg ned 1 eller 2 äppelbitar. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 20 minuter... Gott gott gott - vår vår vår!

tisdag 15 februari 2011

Enkel fläskfilégryta

























Igår var, som säkerligen alla vet, alla hjärtans dag. En mysig dag då jag tycker att man skall stanna upp sitt hektiska liv och omge sina närmaste med extra mycket kärlek!
Igår var det en helt vanlig vardag, fylld med olika "sysslor". Till kvällen lagade jag en otroligt enkel fläskfilé gryta till oss. Superbra om man inte har all tid i världen men ändå vill bjuda på något gott. Kanske inte den nyttigaste men vem orkar alltid tänka på det. Till grytan serverades ett gott rött vin till - Mayu. Ganska lent i smaken, helt okej. Passade bra till fläsfilén tycker jag.

Fläsfilégryta.
3 personer, 30 minuter

1 fläskfilé
200 gr champinjoner
5 dl matlagningsgrädde
Salt & peppar
2 msk kikkoman soya

Ris till 3 personer

Putsa fläskfilén och skär den i centimetertjocka skivor. Tryck ut skivorna och krydda dem med salt & peppar på båda sidorna - stek med milda i en stekpanna. När fileén är färdigstekt lägger du dem på en tallrik.
Skiva champinjonerna och stek i samma stekpanna som innan, lägg i en klick milda och låt campinjonerna få en fin färg. Lägg sedan ned fläskfilén och häll i grädden och kikkomansoya - låt småputtra medan riset kokar klart. Smaka av och severa med en god sallad. Barnsligt enkelt!

lördag 12 februari 2011

Nya härliga saker till köket

Idag har jag och Iris varit och handlat lite på loppis. Blev 2 höga glasburkar, en stor och en liten bunke och serveringsgafflar för bara 100 riksdaler - rena klippet måste jag säga. Tycker verkligen att det är roligt att handla olika saker till köket, gärna göra klipp men samtidigt investera i bra prylar. Vart köper du dina redskap/inredning till ditt kök?

Just nu har jag inne bröd i ugnen. Tänkte att jag och Mikael skulle få lite nybakt bröd till mellanmål när vi kommer tillbaka in från vår joggingrunda. Receptet hittar ni här. Har dock gjort lite annorlunda denna gång. Använde mig inte utav en brödform utan delade degen i 3 och formade limpor, sedan in i varmluftsugn för att grädda till sig. Ha det så gott!

lördag 5 februari 2011

Hallongömmor























Här om dagen gjorde jag små söta hallongömmor. Tycker det är bra att fylla frysen med lite smått och gott. Man vet ju verkligen aldrig när man får besök...

Hallongömmor.
ca 25st

225 gr smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
40 gr marsánpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Hallonsylt
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda socker och smör poröst. Tillsätt, mjöl, marsánpulver, vaniljsocker och bakpulver, rör ihop. Dela sedan degen i 2 delar, rulla ut den och dela i små bitar, ca 25-30 gr i varje "klump". Rulla till bollar, lägg i form och tryck ett litet hål med tummen och häll i hallonsylten. Ställ in i ugnen i ca 15 minuter, tills det fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna och servera med en kopp kaffe eller ett stort glas kall gó saft!

fredag 4 februari 2011

Dinkelbröd
















Idag har jag och Iris haft frukostbesök av fina Evelina. Här bjöds på frukt, smoothie och nybakat bröd. Allt för en bra start på morgonen... Sitter och tittar ut över ängarna här hemma i Vare. Solen verkligen skiner, fåglarna kvittrar och det ser så underbart ut. Nästan ett pick-nick väder minsan. Kanske blir det till att packa en korg fylld med läkerheter lite senare!

Dinkelbröd.
2 h, med jäsning

50 gr jäst
4 dl vatten
1 apelsin
1/2 dl olivolja
2 msk honung
2 tsk flingsalt
2 dl finhackade valnötter
1 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
9 dl fullkornsdinkel
3 dl vetemjöl special

Vatten
1 dl pumpakärnor

Värm vatten och saft från en apelsin till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke. Häll i lite av vattnet och rör runt runt runt. När jästen har löst upp sig häller du i resten av vattnet, olivolja, honung, flingsalt, valnötter, solrosfrön, dinkel- och vetemjöl. Blanda degen tills den släpper i kanterna och låt jäsa under en bakduk i ca 40 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop den. Tryck sedan ut den på en oljad eller en plåt täckt med bakplåtspapper, skär 24 rutor med en vass kniv och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

När degen jäst klar penslar du den med vatten och strör över pumpakärnorna. Ställ in i mitt i ugnen i ca 20 minuter - färdigt för att ätas efter en liten stund när de vilat lite. Eller för att frysas in!

onsdag 2 februari 2011

Fetaostbiffar
















Igår hade vi en kär vän över på middag. Blev fetaostbiffar i pitabröd, det är ju bara så himlans gott och tar inte alls lång tid att göra. Antingen gör du som jag, 12 små biffar. Eller så gör du 6 stora - vad som passar dig bäst!

Fetaostbiffar.
30 minuter, 4 personer

500 gr nötfärs
1 röd lök
150 gr fetaost
1 ägg
Salt & peppar

Finhacka löken och blanda med färsen. Smula ned fetaosten och lägg i ägget - blanda väl. Tillsätt salt & peppar, forma 12 små runda biffar, eller 6 stora och lägg på aluminiumfolie. (Vill du förbereda biffarna?Gör dem några timmar innan! Tycker du att de känns för lösa lägger du dem i frysen en liten stund innan de ska tillagas). Häll en klick milda i stekpannan och stek tills de fått fin färg. Servera med pita- eller hamburgebröd tillsammans med en god dressing och härliga grönsaker!

tisdag 1 februari 2011

Smoothie...























När någon av oss har tränat på morgonen eller när vi bara vill lyxa till det och få i oss något gott och nyttigt gör vi alltid varsin smoothie. Vi har fått dille på Coops frysta bär - smoothipåse. Den blå påsen som innehåller en salig blandning av björnbär, svarta vinbär, blåbär och banan, i små förpackningar. Bara till att tina! Gillar när det går snabbt och lätt...

Smoothie.
150 gr frysta bär - de du har hemma
1/2 banan (eller 1/2 advocado)
2 msk linfrön (valfritt)
Naturell yougurt
1 msk honung

Häll ned alla ingredienser i en bunke, mixa och servera! Mumms!