lördag 26 november 2011

Pepparfilé med potatisgratäng
















Igår ordnade jag med en brakmiddag till oss. Jag tycker inte det är mycket som slår potatisgratäng med något gott kött. Testade att krydda filén med 3 olika slags pepparsorter - blev lite sting för smaklökarna. Till det lånade serverade jag Mannerströms underbara gratäng, tar lite tid, men är värd det vill jag lova.

Pepparfilé med lite sting.
Till: 2 personer
Tid: 45 minuter

1 fläskfilé
2 tsk grönpeppar
2 tsk svartpeppar
2 tsk rosépeppar
Salt

Gör så här.
Börja med att putsa din filé. Mortla sedan de tre olika pepparsorterna, rulla sedan in filén i kryddorna, salta. Stek i en panna tillsammans med en klick smör. Bryn tills du fått en fin färg. Lägg sedan ned köttet i en form, ställ in i ugnen på 175 grader,i med stektermometern tills du fått en innertemp på 68 grader. Låt sedan köttet vila i 10 minuter innan servering.

Potatisgratäng.
Till: 4 personer
Tid: 2 timmar & 30 minuter

1,5 kg fast potatis
2 vitlöksklyftor
Smör till formen
2-3 dl riven ost (gruyére, emmenthaler eller grevè)
Muskotnöt
2 dl torrt vitt vin
4-5 dl vispgrädde
Salt & peppar

Gör så här.
Börja med att skala potatisen, skölj den inte. Skiva den i halv centimeter tjocka skivor. Skala & finhacka vitlöken. Smöra en form, lägg potatis, ost, vitlök,riven  muskotnöt, salt & peppar i lager. Häll försiktigt över det vita vinet, ställ in i ugnen,  175 grader, mitt i ugnen i 20 minuter.

Tag sedan ut gratängen & häll på grädden försiktigt. Grädda i ytterligare 1 1/2-2 timmar, tills gratängen satt sig & fått en fin färg. Tycker du att den får för mycket färg lägger du över folie. Servera med ett gott vin & en grön sallad. Smaskens!


onsdag 23 november 2011

Dinkelscones

Ursäkta den dåliga bilden, men fick bli så denna gång.














Igår kväll var det dags för något snabbt & lätt hemma hos oss. Hur gott är det inte med scones, ost & marmelad? Väldigt enkelt & icke energi-krävande. Har ett supergott recept här på bloggen, men hade inte alla ingredienser till det hemma. Men marmeladen vi hade till kan du kolla in här. Fick bli Berte Qvarns dinkelscones istället. Smakade väldigt gott & dinkel är lite nyttigare en vete, så varför inte?

Dinkelscones.
Antal: 4 st
Tid: 15 minuter

4 dl fullkornsdinkel
4 dl siktat dinkelmjöl
1/2 tsk salt
3 tsk bakpulver
100 gr smör eller margarin, rumsvarmt
1 1/2 - 2 dl filmjölk eller mjölk

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare, eller för hand i en stur bunke. Tillsätt smör/margarin, lite i taget, blanda. Häll sedan ned filmjölk/mjölk & arbeta raskt ihop en fin deg. Forma fyra bollar, platta ut dem till runda kakor, 2 cm höga, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i 10-15 minuter. Servera på en gång tillsammans med ett kallt glas med mjölk

söndag 20 november 2011

Lite lyxigare köttfärssås...









Idag stod jag i köket & hade noll inspiration över till vad vi skulle ha till lunch. Orkade inte handla, öppnade kylen där jag blev stående, stirrandes... Först tänkte jag en pastagratäng av något slag, men eftersom lunchtimman vilade på sina sista 5 minuter, var det dags att va snabb & smart. Fick bli en köttfärssås med egengjord tomatkross & smält parmesan - där av namnet "lyxigare"... Gott Gott GOTT!

Lite lyxigare köttfärssås.
Till: ca 4 personer
Tid: 30 minuter

Fullkornsspagetti till 4 personer

2 msk olivolja
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
4 mellanstora tomater
2 msk tomatpuré
1 1/2 msk balsamvinäger
1 msk basilika
1 tsk rörsocker (strösocker)
1 tsk salt
Svartpeppar
600 gr nötfärs
1 st  fond du chef (funkar nog med en köttbuljongtärning)
1 dl riven parmesan eller annan god stark ost

Gör så här.
Börja med att koka spagetti i en stor kastrull, enligt anvisningarna på paketet. När spagettin är klar, häll av vatten & lägg tillbaka spagetting i kastrullen.
Finhacka den gula löken. Häll i olivoljan i en kastrull, värm upp. I med den finhackade löken, pressa ned vitlök, låt fräsa i ca 5 minuter, rör om. Finhacka tomaterna, häll ned dem tillsammans med tomatpuré, vinäger, basilika, socker, salt & peppar, rör & låt den småputtra. Glöm inte att smaka av.

Stek nötfärsen i en stekpanna, häll i fond du chef (en buljong utan tillsatser), låt buljongen smälta ned tillsammans med parmesanen. Häll sedan över tomatsåsen. Blanda sedan allt i pastakastrullen, servera med lite riven parmesan. Klart!

torsdag 3 november 2011

Linneas drömmar...


Här om dagen damp det ned två böcker i min brevlåda. Super Tanten av Elin Ek & Gott att ge bort av Linnea som har bloggen Linneas skafferi. Båda böckerna är väldigt mysiga och jag är nöjd med mina inköp. Jag älskar kok- & bakböcker. Tycker verkligen inte att man kan få för många.

Idag var det dags att testa ett av Linneas recept. Det blev drömmar... Dessa kakor har fått mig att fundera på om jag kan baka eller ej, ett flertal gånger. Alltid blivit platta som en pannkaka när de kommit ut från ugnen. Men idagmina kära läsare, idag blev de perfekta.

Jag valde att göra 25 lite större drömmar i stället för 50 styck små. Tog lite längre tid i ugnen.

Drömmar.
Antal: 50 st
Tid: 30 minuter

100 gr rumsvarmt smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
1 tsk hjortronsalt
4 1/2 dl vetemjöl

Gör så här.
Rör smör, socker & vaniljsocker vitt och fluffigt med en elvisp i en bunke. Tillsätt oljan, lite i taget. Blanda hjortronsaltet med lite av mjölet och rör ned. Häll i resten av mjölet & arbeta med händerna till en fin deg.

Dela degen i två delar, rulla till längder & skär dem i 50 bitar. Rulla bitarna till kulor & lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i cirka 20 minuter, de ska inte få färg.

onsdag 2 november 2011

Keldas Red Curry sås...


Efter att ha sett Keldas reklam på TV var jag bara tvungen att testa denna snabba sås. Kan erkänna att jag tycker det är svårt att få thaimaten så där supergod som jag tycker att det är när man beställer på restaurang. Sagt & gjort, snabbt & enkelt. Betyg 3,5 av 5 stjärnor!

Red Curry med kyckling.
Till 4 personer
Tid: 15 minuter
3 kycklingfileér
1 påse med wook grönsaker
2 kelda red curry

Ris till servering

Gör så här.
Stek fileérna i olja så att de nästan blir färdiga. Häll över red curry såsen, låt småputtra tills kycklingen är klar. Häll i grönsakerna och värm upp, smaka på en morot och se så att de är färdiga. Servera tillsammans med nudlar eller ris! FÄRDIGT!