onsdag 28 december 2011

Dessert till nyår?













Har du inte hunnit med att komma på vilken dessert du skall bjuda på tills nyår. Då har jag faktiskt något som kanske kan hjälpa dig på traven. Här kommer 4:a av mina favoriter. Gott Gott Gott!

1. Vit chokladmoussetårta

Antal: 8 bitar
Från arla.se

Botten.
300 gr mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Fyllning.

3 dl Vispgrädde
200 gr vit choklad
2 äggulor
2 msk citruslikör, t ex cointreau

Garnering

2-3 passionsfrukter

Gör så här.
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och rör ner ägg och kakao. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna och skär loss den från formen. Diska och torka formen och lägg ner kakan igen. Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp äggulorna i en stor bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner likören och sist grädden. Bred ut moussen över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst 3 tim. Dela passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet. Häll det över moussen. Låt tårtan stå framme ca 30 min före serveringen.

2. Vit chokladmousse med mango & passion.
Till: 8 personer
Från recept.nu

Mousse

3 dl vispgrädde
225 gr vit choklad
1,5 ägg
1,5 dl kesella
Mango- och passionsfruktsås
100 gr mango, fryst eller färsk
8 passionsfrukter
½ - 1 dl passionsfruktjuice

Mousse

  1. Vispa grädden.
  2. Smält chokladen
  3. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under omrörning.
  4. Rör ner kesellan och sist grädden.
  5. Häll upp i glas och låt stå ca 2 tim eller längre i kylen.
Mango- & passionsfruktsås
  1. Gröp ur passionsfrukterna och mixa tillsammans med mangon och juicen.
  2. Häll såsen över moussen precis innan servering
3. Ljus Chokladcappuccino.
Till: 8 personer

9 dl grädde
450 gr vit choklad
8 chokladägg eller 16 kaffebönor till dekoration
3 dl kaffebönor

Dag 1.
Koka upp grädden i en kastrull, lägg i den vita chokladen och rör om till chokladen smält. Lägg i kaffebönorna och låt stå i kylen över natten.

Dag 2.
Sila bort kaffebönorna. Vispa med en elvisp tills den tjocknar lite. Vispa inte för mycket, den får ej bli för tjock. Servera i fina glas eller söta små portionsformar. Spritsa i fyllningen och toppa med kaffebönor eller chokladägg.. Mmmm...

4. Leilas Baked Alaska

Till: 8 personer
Från leila.se

Nötbotten (cirka 6 bottnar, går bra att frysa).

5 äggvitor
1 3/4 dl strösocker
100 g hasselnötter
1/2 dl majsstärkelse (maizena)
1 dl florsocker
1,5 l vaniljglass
1,5 l hallonglass
1,5 l chokladglass
1 metallform (för att gjuta glassbomben)

Italiensk maräng.

6 ekologiska äggvitor
1 nypa salt
4 dl strösocker
1 dl vatten

Nötbotten.
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa äggvitor och socker fluffigt till en maräng. Börja med ca 20 % av sockret och när marängen börjar gå ihop, höj hastigheten och ha i resten av sockret lite i taget.
  3. Mixa hasselnötterna i en mixer.
  4. Vänd ner nötterna i marängen tillsammans med maizena och florsocker.
  5. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ut en rund botten på ett bakplåtspapper, börja från mitten och spritsa en spiral utåt (det kan vara bra att rita av metallformen på pappret eftersom botten ska vara något mindre än metallformen i diametern)
  6. Grädda bottnen i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
  7. Frys skålen så att den är kall, så smälter inte glassen så fort när skålen ska fyllas.
  8. Fyll skålen med 3 ungefär lika tjocka lager av vaniljglass, hallonglass och chokladglass. Lägg gärna en nötbotten mellan varje lager annars endast en botten ovanpå chokladglassen. Detta för att inte glassbomben sedan ska åka omkring och stå stadigt på serveringsfatet (annars smälter den direkt).
  9. Täck med plastfolie och frys tills glassbomben är riktigt hård.
  10. Ta ut och skölj utsidan av skålen hastigt med hett vatten och slå ut glassbomben. 5. VIKTIGT: Frys bomben igen så att ytan på bomben fryser ordentligt (i minst 6 timmar!). Om inte ytan är djupfryst när man brer på marängen så glider den av direkt.
  11. Gör den italienska marängen (se recept nedan).
Italienska marängen.
  1. Vispa äggvitorna och salt till ett skum. Koka under tiden en sockerlag av socker och vatten till exakt 121 grader i en liten kastrull (lägg i en elektronisk stektermometer för att kontrollera temperaturen).
  2. Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning på medelhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.
  3. Spritsa eller bred marängen över glassbomben och bränn av ytan med en gasolbrännare.
 Leilas tips! OBS! Detta är mycket viktigt att tänka på när man gör detta recept. Frys glassen igen så att ytan på bomben fryser ORDENTLIGT, i minst 6 timmar. Om inte ytan är djupfryst när man brer på marängen så glider den av direkt! Marängen måste vara nygjord när man brer den på glassen. Sedan går det bra att bränna av bomben och ställa tillbaka den i frysen. Lägg gärna en nötbotten mellan varje lager om du vill ha en nötigare smak på Alaskan, annars endast en botten ovanpå chokladglassen. Detta för att inte glassbomben sedan ska åka omkring och stå stadigt på serveringsfatet (annars smälter den direkt). Nötallergiker kan byta ut botten mot vanlig marängbotten.

tisdag 13 december 2011

Lasagne pronto
















Det här receptet från Arla gör jag ibland när jag är sugen på en snabb & god lasagne. Tycker verkligen du skall testa denna istället för att köpa färdig lasagnemix!

Lasagne pronto.
Till: 8 personer
Tid: 45-60 minuter
     
800 g nötfärs
2 gul lök 
4 vitlöksklyftor
Smör

2 burk (á 400 gr) krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärning 
2 paket Kelda Pastasås Mild ost
Lasagneplattor 
Riven ost, gratäng

Gör så här.
Finhacka all lök. Bryn färsen i smör-&rapsolja i en stekpanna. Tillsätt löken och låt fräsa med. Rör i tomatkross, smulad buljongtärning och ostsås. Låt såsen koka någon minut. Varva sås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen. 225 grader i ca 30 min.

Tips! Med färska lasagneplattor gräddas lasagnen på halva tiden.

söndag 11 december 2011

Pannbiff








Jag verkligen älskar svensk husmanskost. Pannbiffar är något som slår det mesta i de flesta lägen. Det tar inte så lång tid, kräver inte en massa konstiga produkter & det smakar fantastiskt gott. Testa mina pannbiffar vettja. Servera med potatismos/potatis en en god brunsås tillsammans med egengjorda inlagda gurkor. Gott...

Pannbiff.
Till: ca 6 personer
Tid: 45-60 minuter

1,3 kg blandfärs
1 1/2 dl mjölk
4 msk ströbröd
1 1/2 msk potatismjöl
2 små gula lökar (rivna)
2 ägg
2 msk kikkoman soya
Några riv av muskotnöt
4 tsk salt
2 krm svartpeppar
Smör

6 gula lökar
2 tsk socker
1/2 dl vatten
Smör

Gör så här.
Börja med att bland mjölk, ströbröd & potatismjöl i en stor bunke. Låt vila i 5-10 minuter, tills blandningen stelnat. Riv sedan ned den gula löken tillsammans med ägg, kikkoman soya, muskotnöt, salt & peppar. Häll till sist ned blandfärsen, blanda till en fin smet. Forma fina biffar, låt de vila i kylskåp i 15 minuter.

Under tiden biffarna vilar , skala och hacka den gula löken. Lägg ned i en het stekpanna med smör. Strö över socker & stek tills den fått fin gul färg. Häll över vattnet och låt det bubbla på tills vattnet är borta. Lägg sedan löken i en bunke.

Stek biffarna i samma panna som löken (gör ej rent den). Cirka 2-3 minuter/sida. Lägg i en form, häll över den steka löken. Servera med brunsås, potatis, inlagd gurka & lingon.