måndag 31 januari 2011

Köttfärssås

























Vi älskar köttfärssås och personligen tycker jag att denna maträtt är lite underskattad... Nåväl, visst går det snabbt och lätt och oftast är något som lagas när man har brist på fantasi. Men saken är ju den att man kan variera den på så många olika sätt! Släng i en slatt vin från fredagskvällen, hacka i någon rolig grönsak, experimentera med kryddor, färska eller torkade... Gör vad du vill! Föresten, vad har du för favoritkrydda i din kfs? Här kommer iallafall vårt egna favorit-köttfärssåsrecept - gottigt!

Köttförssås.
4 personer, 30 minuter

500 gr nötfärs
5 msk tomatpuré
1 nypa socker
2 st gul lök
500 gr krossade tomater
4 vitlöksklyftor, pressade
3 msk kikkoman soya
1 msk mjöl
Salt & peppar
Smör att steka i

Börja med att värm upp en stekgryta och lägg i en klick margarin. Häll sedan ned tomatpurén tillsammans med en nypa socker - karamellisera. (Hur vet du att det är karamelliserat? Jo, när tomatpurén blivit brun). Tillsätt löken och fräs på tills den känns mjuk. Tag sedan upp löken, lägg i en klick smör och stek nötfärsen. När färsen är färdigstekt pudrar du över vetemjöl och lägger i löken, pressad vitlök, tomatkross, soya, salt & peppar. Låt småputtra i 5 minuter och servera med pasta och parmesan! Skulle du känna att köttfärssåsen blir för tjock häller du i vatten, lite i taget, tills du fått den perfekta konsistensen. Gott gott gott...

lördag 29 januari 2011

Lasagne
















Nu var det verkligen alldeles för länge sedan jag uppdaterade här. Men ibland hinns inte livet med och jag blir fortfarande förvånad över att det är fredag och inte onsdag.

Jag älskar lasagne, men ibland kan jag känna att jag är trött på pasta och lite tyngre mat - denna lasagne är då perfekt! Gör den dagen innan så är det bara att värma till den i ugnen igen, det kallar jag planering....

Lasagne med fetaost, basilika och soltorkade tomater.
4 personer, ca 45 minuter

500 gr nötfärs
2 msk tomatpuré
1 liten nypa socker
5 msk chilisås
2 dl köttbuljong
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
200 gr soltorkade tomater
1 dl basilika, färsk (om du har annars går fryst bra)
1 stor aubergine
200 gr fetaost
2 burkar med lätt creme fraiche
Salt & peppar

Värm upp en stekpanna, lägg i tomatpuren och strö över lite socker - karamellisera tills du fått en fin brun färg. Häll i lite olivolja, lägg i färsen och stek tills den är färdig. Finhacka lök och vitlök som du lägger ned i färsen tillsammans med chilisås - salta & peppra, rör om. Häll sedan ned buljongen och låt småkoka i 10 minuter.
Blanda creme fraich och fetaost, salta & peppra - smaka av. Dela sedan auberginen i tunna skivor på längden. Finhacka soltorkade tomater och den färska basilikan. Börja sedan med att lägga ett lager med färs i en ugnfast form, sedan den tunt skivade auberginen, efter det tomat och basilika toppa till sist med fetaostblandningen. Upprepa samma sak igen - in i ugnen i 225 grader i 30 minuter. Servera med en god fräsch sallad och en kall öl - smaklig måltid!

söndag 23 januari 2011

Mitt skafferi...























...är nu äntligen klart. Igår hade jag och min äppelgröna vaxduk en krävande dejt i skafferiet. Med dubbelhäftande tejp och en häftklammer kan man fixa allt! Blev väldigt nöjd med resultatet och de mörkgråa laminatskivorna som tidigare infann sig i detta underbara utrymme är nu ett minne blott. Stolt över mig själv och resultatet, men framförallt över "mitt" underbart fina skafferi. Ha en go dag!

lördag 22 januari 2011

Pasta med smak av Karljohansvamp














Igår gjorde vi en så fantastiskt god och enkel pastarätt. Det bästa är att man kan variera så att den passar alla. Är du vegetarian kanske du väljer tofu eller fisk. Gillar du starka korvar eller kyckling går det alldeles utmärkt! Och som vanligt - busenkelt!

Pasta med smak av Karljohansvamp.
4 personer, 30 minuter

Fullkornstagiatelle för 4 personer

800 gr fläskfilé
200 gr champinjoner
1 1/2 röd paprika
1 squash
Olivolja med smak av karljohansvamp
Parmesanost
Salt & peppar

Koka tagiatellen enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen, ringla 1/2 dl olivolja med smak av karljohansvamp.

Skiva grönsakerna i ½ cm stora skivor, stek i en klick smör och lite olja. När du tycker att grönsakerna känns färdiga, lite mjuka men fortfarande med lite tuggmotstånd häller du i dem i pastan. Skiva fläskfilén ½ cm skivor, krydda med salt och peppar. Stek tills de är helt klara och blanda sedan ned i pastan. Ringla lite olivolja med smak av karljohansvamp över, blanda väl. Servera med en vällagrad parmesan och ett glas mousserande vin - fantastiskt!

fredag 21 januari 2011

Hallon & Blåbärspaj
















Nu börjar jag verkligen att längta efter våren. Varje årstid har sin charm men våren är magisk. När knopparna slår ut, fåglarna kvittrar och människor blir gladare. Är fantastiskt. Får att få in liten extra vårkänsla passar väl inget bättre än en hallon och blåbärspaj? Mmm...

Hallon & Blåbärspaj.
175 grader i ca 40 minuter

100 gr smör
2 1/2 dl mjöl
3/4 dl florsocker eller 1 dl vanligt strösocker
1 äggula
1/2 msk kallt vatten
1/2 msk grädde
1 krm salt

250 gr blåbär
250 gr hallon

Skär det kalla smöret i små bitar, blanda ihop det med mjölet. Häll i socker, äggula, vatten, grädde och salt. Blanda snabbt ihop till en fin och jämn pajdeg. Linda in pajdegen i plastfolié och låt vila i kylen i 45 minuter.
Ta ur de frysta bären från frysen och låt de tina i rumstemperatur.
När pajskalet vilat klart kavlar du ut, eller trycker ut skalet i en pajform, häll i bären och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Servera med en god vaniljsås eller vaniljglass. Låt smaka...

måndag 17 januari 2011

Thaigryta med röd curry

















I Vare serveras det ikväll en thaigryta med ris. Luktar gott och har lite sting. Något för alla sinnen. Och det bästa med denna rätt är att den är så lätt att göra!

Thaigryta med röd curry.
3 kycklingfileér
300 gr skinkstek (fläskkött)
1 påse red curry spice mix
1 burk röd curry paste
2 burkar kokosmjölk
1 msk kikkomansoya
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 gula lökar
2 burkar bambuskott
1 röd paprika
1 gul paprika
1 broccolihuvud
2 burkar hela champinjoner
1 burk majs

Strimla kyckling och fläskött, stek i en stekpanna och lägg över i en gryta. Skär ned lök och paprika i stora bitar, fräs i stekpanna tills det fått fin färg, häll ned i grytan. Tag sedan kokosmjölken och häll i tillsammans med hela bruken med currypaste och hela påsen med spice mixen, rör om. Häll i soya och svampen. Dela på svampen om du inte vill ha hela. Blanda sedan mjölk och mjöl tills mjölet löst upp sig, häll i och låt puttra (Oba! Givetvis går det jättebra att göra den redning man brukar göra).
5 minuter innan servering lägger du ned broccolie och majs, servera med ris eller nudlar och gärna lite cashewnötter. Smaklig måltid!

söndag 16 januari 2011

Chokladmuffins
















Jag har hamnat i en muffins-trans som är otroligt svår att komma ur. Inget otrevligt alls måste jag erkänna. Efter två långpromenader kan man allt unna sig en jätte-choklad-muffin med smält mörk choklad! Mmmm...

Chokladmuffins.
6 jättemuffins, ca 40 minuter i 175 grader
12 lagom, ca 15 minuter i 200 grader

100 gr smält smör
3 dl mjölk
1 dl råsocker
2 dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt

50 gr mörk krossad choklad

Vispa ägg och socker tills det blir härligt pösigt smet. Smält smör och blanda ned mjölken. Blanda sedan de torra ingredienserna i en bunke och häll ned i smeten tillsammans med smöret, rör om. Häll sedan ned den krossade chokladen, rör om igen och häll smeten i jättemuffinsformar eller "normala". Pssst! Jättemuffinsarna blir jättestora, o jättemäktiga.... Jag använder mig av en muffinsplåt men går lika bra att använda två muffinsformar... Smaklig muffinstid!

fredag 14 januari 2011

Egetbakat bröd är godast!

















Som ni förstår så älskar jag att baka och laga mat... Men något som är extra roligt är just att baka vårt egna bröd. Har några favoriter, men denna toppar listan. Att jag fått receptet av min underbara farmor Anna gör inte brödet sämre.... När jag bakar brödet fylls köket av kärlek, glädje och underbara minnen....

Vetebröd med rågsikt.
2 limpor, 2,5 timma

4 dl mjölk
6 dl naturell yoghurt (3% eller den ni har)
Det går lika bra att använda 1 liter mjölk, fil eller yoghurt. Desto mer fil och youghurt, desto surare smakar brödet.

50 gr jäst
1 dl majsolja eller rapsolja
1 dl sirap (mörk eller ljus, spelar ingen roll)
3 tsk salt
10 dl rågsikt
13 dl vetemjöl

Häll i mjölet i din hushållsassistent eller i en bakbunke, spara lite till utbakningen. Värm mjölk och yoghurt i en kastrull tills det är fingervarm. Smula ned jästen och rör om till den smält. Häll i blandningen i mjölet, blanda väl. Tillsätt sedan olja, sirap och salt. Blanda i 5 minuter om du har en assistent på hög effekt, 10 minuter om du bakar för hand. Låt jäsa under en bakduk i ca 1 timma. Tryck lite på degen - åker den tillbaka? Då är den färdigjäst.
Olja två stycken brödformar, dela din deg på två och lägg ned i formarna. Har du inga brödformar delar du helt enkelt degen i två och formar två limpor som du sedan lägger på en oljad plåt eller en plåt bakplåstspapper. Pssst! Strö gärna över lite vetemjöl innan du sätter in dina bröd...
Grädda mitt i ugnen i 50-60 minuter i 195 grader (varmluftsugn), 50-60 minuter i 210-220 grader i vanlig ugn. Knacka på brödet - låter det ihåligt är det färdigt! Ta ur bröden ur formarna och låt svalna på ett galler, glöm ej lägg över bakdukar. Så gott!

torsdag 13 januari 2011

Blåbärsmuffins
















Hur gott är det inte med stora smarriga saftiga blåbärsmuffins? Idag får Jag och Iris besök av min syster och hennes lille son Elis. Som jag tidigare nämnt äter inte min syster något med mjölk i och därför får man vara extra försiktig när man baka och lagar mat till henne. Man vill ju inte att hennes guldklimp skall få ont i magen...

Blåbärsmuffins.
12 STORA muffins, ca 45 minuter (175 grader i ca 40 minuter, eller 200 grader i 20 minuter för mindre muffins)
Gör halva satsen om du vill ha "vanliga", små och söta muffins eller 6 STORA!

175 gr mjölkfritt smör
2,5 dl mjölkfri havregrädde (Det funkar alldeles utmörkt med oatlys havre-matlagningsgrädde)
1,5 dl vatten
4 ägg
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
7,5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 krm salt

200 gr blåbär

Smält smöret och blanda i grädde och vatten, låt stå och svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och salt som du sedan häller ned i smeten, tillsammans med smöret, blanda! Om du har en muffinsplåt fyller du formarna till 2/3, gör du små muffins tar du mindre formar och smet. Om du nu inte har någon muffinsplåt tar du 2 muffinsformar så att smeten får extra stöd. Varva smet med blåbär, ställ mitt i ugnen i 30-40 minuter. Gör du små muffins, halvera tiden. Voilá!

söndag 9 januari 2011

Potatisgratäng med ryggbiff och champinjoner


















Igår var det ju som alla vet lördag, i hela världen. I huset i Vare serverades det en god ryggbiff, men potatisgratäng, fetaostsallad och smörstekta champinjoner tillsammans med ett fantastiskt fylligt och rött vin. Kan verkligen rekomenderas!

Rött vin - Overlander.
Fylligt vin som passar utmärkt till ett mört nötkött...

Krämig Potatisgratäng.
4 personer, tid: 2 1/2 h

1 kg fast potatis (ca 10 st)
3 vitlöksklyftor
3 dl riven västerbottenost
Riven muskotnöt
2 dl sherry
4 dl vispgrädde
Salt & Peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva potatis i en halv centimeter tjocka skivor. Hacka vitlöken fint. Varva potatis, vitlök, ost, muskotnöt, salt och peppar i en smörad ugnsform (Pssst! Var inte snål med saltet....). Häll över sherryn och sätt in gratängen mitt i ugnen i 30 minuter. Tag sedan ur gratängen och häll över grädden, ställ in gratängen i ugnen igen i 1 1/2 timma - märker du att gratängen börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie. Servera med ett gott mört kött eller en smarrig fisk. Underbart!

Enkel Fetaostsallad.
2 personer

1/2 paket fetaostsallad
2 tomater
Svarta oliver med kärnor
1 rödlök
Olivolja
Salt & svartpeppar

Skär ned i passande bitar, ringla över olivolja. Salta och peppra... Mm!

Smaklig måltid...

lördag 8 januari 2011

Choklad och mandelbiscotti























I vårt hus dricks det förmiddagskaffe! En härlig avkopplingsstund med något sött och gott är aldrig fel, eller vad säger du? Igår bakade jag choklad- och mandelbiscotti som fick stå i ugnen och torka över natten, trevlig överraskning i förmiddags när vi satte oss ned en stund och njöt av en kopp kaffe...

Choklad och mandelbiscotti.
ca 60 st, 50 minuter + eftertorkning

6 1/2 dl vetemjöl
75 gr smör
3 ägg
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
1 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
150 gr sötmandel
2 msk kakao
1 krm salt

Pensling.
1 ägg
3 tsk vatten
2 tsk socker

Blanda socker och smör. Tillsätt sedan äggen, ett i sänder - vispa noga. Blanda de övriga ingredienserna i en bunke och häll i socker- och smörblandningen, rör om. Rulla 4 längder, lägg på en plåt och platta till. Blanda sedan ägg, vatten och socker som du sedan penslar på dina biscotti. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i 40 minuter, låt sedan eftertorka i den avstängda ugnen, gärna över natten om du kan hålla dig - Något litet och något gott!

torsdag 6 januari 2011

Superenkel pastarätt!























Idag har det varit en riktigt fixardag hemma hos familjen Majkvist/Eliasson-Lotzner. Julen är nu utslängd och huset doftar nystädat. Finns det något bättre? Mitt i all yra så blev vi såklart hungriga. Vi brukar ofta göra en "vi-tar-vad-vi-har" pastarätt när vi inte känner att vi hinner med att göra något speciellt eller när vi inte orkar tänka efter.

Pastarätt med bacon och champinjoner.

1 paket bacon (Gärna med lite rökig smak)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 st campinjoner
3 dl matlagningsgrädde (Funkar med mjölk och lite creme fraische, eller bara mjölk, beror på vad du har hemma)
1 tsk redning av maizena eller vetemjöl
Salt & peppar
Persilja
Parmesan

Knaperstek baconet i en stekpanna, låt vila och rinna av på hushållspapper. Lägg en klick smör i pannan (om det inte finns kvar lite stekfett från baconet). Finhacka lök och vitlök, lägg i stekpannan. Fräs tills den fått en fin gyllenbrun färg, tillsätt sedan champinjonerna och efter en liten stund baconet. Häll sedan i matlagningsgrädde och redning. Låt koka upp. Krydda med salt och peppar, smaka av. Serveras med en god pasta, riven parmesan och lite persilja. Gott och enkelt!

tisdag 4 januari 2011

Havrekakor med hasselnötter och mörk choklad
























Baka baka liten kaka. Rulla rulla liten "bulla".... Är en låt som sjungs av mig och Iris nästan varje dag. Eller ja, det är mest jag som sjunger och Iris som skrattar. Men det är inte bara när man sjunger om kakor som får en att le. Utan även när man äter dem.... Små små kakor med mycket kärlek är det som smakar bäst!

Havrekakor med hasselnötter och mörk choklad.
Ca 16 st

2 dl socker
75 gr rumstempererat smör
1 ägg
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat (har du inte bikarbonat hemma, ta 1 tsk bakpulver)
1/2 tsk salt
1 msk vatten
1 msk kaffe
50 gr (1 dl) hasselnötter
100 gr mörk choklad

Blanda socker och smör med hjälp av en bakassistent eller elvisp - givetvis går det bra att använda armmusklerna och blanda för hand. Tillsätt sedan ägget och blanda lite lätt. Ta nu alla de torra ingredienserna och blanda dem i en bunke. Häll ned dem tillsammans med vattnet och kaffet - rör om till en halvgrynig smet. Hacka nötter och choklad grovt, häll ned i smeten, rör försiktigt. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter på 175 grader. När du tar ut kakorna kommer de till en början att vara lite halvsega, men efter en stund, när de kallnat, blir de snabbt knapriga och goda. Lycka till!

måndag 3 januari 2011

Min blogg...

Börjar nu kännas färdig tycker jag. Som ni säkert har sett har jag en väldigt fin bild högst upp på sidan. Den har min underbara svägerska Johanna gjort till mig. Den är verkligen jättefin och jag är väldigt nöjd! Gå in och kolla på Johannas 2 härliga bloggar:
Fick även ett paket på posten i torsdags, har inte hunnit visa er vad som låg i det ännu. Men det var mitt underbara kokboksställ från Magnus och Selma som hade kommit... Det blev så underbart fint!
http://www.magnusochselma.se/
Ha en trevlig Söndagskväll!

söndag 2 januari 2011

Enkelt äppelmos
















Idag när lillan skulle äta mat insåg jag att jag inte hade någon frukt till henne som hon alltid får efter maten. Har länge tänkt att börja laga egen mat till henne, men inte riktigt kommit till skott. Men idag blev dagen då ett superenkelt äppelmos hamnade i magen. Det är självklart inte bara småttingar som kan äta detta. Varför inte lägga lite på gröten eller på pannkakorna?

Enkelt äppelmos.1-2 mål

1 äpple
1 msk vatten från när äpplet kokat
1/2 tsk kanel

Skala äpplen och dela det på mitten. Ta bort kärnhus och lägg i en kastrull med vatten. Koka i ca 5-10 minuter, om du vill så släng i en 1/2 vaniljstång när det kokar. Sila bort vattnet, spara 1 msk. Lägg äpplet i en skål, mixa eller mosa tills det blivit till ett lent och fint mos. Häll i kanelen och låt det kallna.
Om du inte skall ge det till dina små kan du hälla i 1/2 tsk äppelkoncentrat, 1 tsk vaniljsocker eller honung. Tycker att Iris klarar sig bra utan det än så länge. Superenkelt!

lördag 1 januari 2011

3 underbara rätter...

Bordsdukning i silver och vitt...


Snacks av parmaskinka...
Jordärtskockssoppa med krutonger, ärtskott, creme fraiche och serranosnacks...
Lax med kräftstjärtar, potatis och sherrysås...

Ljus chokladcappuccino....

















Igår firade vi in det nya året hemma hos oss. Vi bjöd på 3-rätters och det blev verkligen superlyckat. Givetvis kan man äta dessa rätter även om det inte är nyår! Varför inte till helgen! Och desserten, så god och så enkel!

Förrätt - Jordärtskockssoppa.
8 personer

1 påse med jordärtskockor (300 gr)
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljong
1 msk torrt vitt vin
1/2 liter mjölk
3 dl grädde
1/2 - 1 tsk cayennepeppar
Salt & peppar
Ärtskott/Solrosskott
Krutonger
Creme fraische
Parmasnacks

Skala och hacka jordärtskockor och löken i grova bitar. Lägg dem i en kastrull med en klick smöt och fräs dem tills de fått en gyllenbrun färg. Häll i mjölk, låt koka tills jordärtskokan mjuknat. Dra av kastrullen, mixa till en len soppa. Häll i resterande produkter, värm sedan upp soppan igen. Servera den ljummen med parmasnacks, krutonger, en klick creme fraiche och ärtskott. Gärna med ett glas mousserande vin....

Parmasnacks.

10-12 skivor parmaskinka

Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg parmaskinkan på en form med bakplåtspapper. Ställ in mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Låt kallna lite.

Lax med sherrysås.
8 personer

8 laxbitar av en filé eller portionsförpackning
2 burkar creme fraiche
1 msk majonäs
1-2 burkar med kräftstjärtar
Dill
Salt & peppar

Tvätta av laxen och torka av den med lite papper. Lägg fileérna i en ugnsform smord med rapsolja. Skär en skåra i laxen. Blanda creme fraiche, majonäs, kräftstjärtar, salt och peppar i en bunke. Häll fyllningen i skåran du gjorde på laxen. Ställ in mitt i ugnen, 175-200 grader i ca 20 minuter. Kolla laxen så den ej blir "över-färdig".

Sherrysås.

6 dl grädde
2 fiskbuljonstärningar
1/2-1 msk torr sherry
1 1/2 -2 dl creme fraiche
Salt & Peppar
Rumstempererat smör
Vetemjöl

Blanda grädde, buljongtärningar, sherry och creme fraische i en kastrull. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Blanda smör och mjöl, lägg i såsen lite åt gången tills du tycker att den är tillräcklig tjock!

Ljus Chokladcappuccino.
8 personer

9 dl grädde
450 gr vit choklad
8 chokladägg eller 16 kaffebönor till dekoration
3 dl kaffebönor

Dag 1.
Koka upp grädden i en kastrull, lägg i den vita chokladen och rör om till chokladen smält. Lägg i kaffebönorna och låt stå i kylen över natten.

Dag 2.
Sila bort kaffebönorna. Vispa med en elvisp tills den tjocknar lite. Vispa inte för mycket, den får ej bli för tjock. Servera i fina glas eller söta små portionsformar. Spritsa i fyllningen och toppa med kaffebönor eller chokladägg.. Mmmm...

Hela denna menyn går att göra på morgonen eller dagen innan. Perfekt för dej som vill hinna med att piffa lite med! Hoppas ert nyår var trevlig och att ni fått en bra start på 2011!