fredag 29 april 2011

Rabarber- & jordgubbspaj med egengjord vaniljsås


















Igår hade vi mysigt besök av fina vänner till oss med deras söta små tvillingar. Sommaren står ju och vacklar lite fram och tillbakamen känner verkligen att den snart är här!Vad passar då inte bättre än en rabarber- & jordgubbspaj? Hur somrigt är inte det?? Givetvis går det jättebra att välja ändra goda bär, allt efter din smak.

Rabarber- & jordgubbspaj.
Till: 4-6 personer
Tid: 45 minuter

3 fina rabarber
10 jordgubbar
100 gr smör
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Tvätta rabarberna och jordgubbarna, skär i fina tärningar, häll i en smörad pajform. Vispa ägg ochsocker vitt och fluffigt, smält smöret. Blanda mjöl och vaniljsocker, häll ned tillsammans med smöret. Blanda sist ned bakpulvret. Klicka ut smeten över bären och ställ in i ugnen i 200 grader i 30 minuter. Titta till kakan efter 15-20 minuter- har den lagom med färg, lägg över folié tills kakan gräddats i sina 30 minuter.

Egengjord "lyxig" vaniljsås.
Till: 4 personer
Tid: 30 minuter + kylning

2 äggulor
1 msk socker
4 dl grädde
1 vaniljstång
1/2 msk potatismjöl
1 dl mjölk

Häll grädde i en gryta, dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Lägg ned vaniljkärnor & vaniljstången i grädden, koka upp och låt stå och dra i 20-30 miuter. Vispa äggulorna och sockret i 5 minuter. Häll ned i grädden under häftig omrörning på svag värme tills du känner att såsen börjar bli lite tjockare. Häll mjölken i en skål, blanda ned potatismjölet och häll sedan ned i vaniljsåsen - blir det för tjockt? Häll i lite mer mjölk. Rör till en jämn och fin sås. Låt stå i kyl tills vaniljsåsen svalnat.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Mmm allt var såå gott! jag och H pratar fortfarande om vaniljsåsen! tack!! Kram evve

Lindie sa...

Hej Evve,

vad kul att ni tyckte den var god. Kan faktiskt bara hålla med!
Tack för mysig eftermiddag!
Kram

Ann-Sofi sa...

Vilken fin pajform. Pajen ser jättegod ut.

Lindie sa...

Hej Ann-Sofi!

Ja visst är den fin! Kommer från det danska märket "Green Gate".

Ha det så gott!

Sophia Larsson sa...

Nu håller jag på att laga både vaniljsås och paj... Hoppas det blir lika gott som det ser ut, men det tror jag verkligen. Mmmm tisdagslyx!
Mysig blogg Lindie. Kram

Lindie sa...

Tack vad snäll du är! Vad roligt att du testar pajen! Hoppas verkligen att du tycker den smakar! Och verkligen tisdagslyx, gillar jag.

Ha det så gott!
Kram

Bullmamma sa...

Gud så gott!