söndag 29 januari 2012

Fetaostpaj med tomat, oliver & spenat

Lite smak av medlehavet - på mitt vis...
















Det som är så otroligt härligt med pajer är att det inte finns något, eller jo, men det är inte mycket du inte kan fylla den med. Ibland kan det vara gott att göra en helt vegetarisk paj som får magen att må lite bättre. En Tager-vad-man-haver-i-skafferiet-paj blev det till middag i vårt hus här om dagen. Blev jättegod, drömde mig nästan bort till Grekland för en stund...

Pajskal.Till: 8-10 personer
Tid: 1 timma

125 gr kallt smör
3dl vetemjöl
2 1/2 msk kallt vatten

Fyllning.
Bladspenat, färsk i påse
Oliver, med eller utan kärnor
10 körsbärstomater
1 paket fetaost

2 1/2 dl mjölk
3 ägg
Salt & peppar

Häll mjölet och det tärnade kalla smöret i en matberedare, blanda. Tillsätt det kalla vattnet och blanda tills du fått en fin deg. Obs! Arbeta ej pajdegen för mycket. Tryck ut pajdegen i en smörad form med avtagbara kanter, gärna 25 cm i diameter. Nagga pajen och ställ in den i frysen i 10 minuter. Tag ut pajen och täck kanterna med folié, förgrädda mitt i ugnen, 225 grader i 10 minuter - sänk till 200 grader när du tar ut skalet. Under tiden du förgräddar skalet: Skölj bladspenaten, dela körsbärstomaterna på mitten, häll av oliverna & öppna fetaostpaketet.

Ta ut pajen efter 10 minuter, lägg bladspenat i botten, smula ned fetaosten, i med oliverna & till sist de delade körsbärstomaterna.  Blanda ägg, mjölk, salt & peppar (ej för mycket salt) - häll över. Grädda mitt i ugnen, 200 grader i 30-45 minuter. Kolla så att äggstanningen har stelnat.

Låt pajen svalna något, servera med ett iskallt glas med citronvatten & en god sallad.