torsdag 6 december 2012

MASSOR av julgodis!

















Jag tillhör dem som inte gör julgodis förens några dagar innan jul. Vet inte varför, men tar emot lite att göra det. Finns ju en uppsjö av olika goda sorter - men jag har mina favoriter. Här kommer fyra av dem!

Knäck.
Antal: 50 stycken

2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl socker

Häll ned alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills knäcken fått en temperatur på 125 grader, rör om då & då. Häll ned i knäck eller ischokladformar. Självklart går det bra att strö över lite hackad sötmandel innan knäcken stelnat. Låt kallna.

Mozartkulor.
Antal: 25 stycken

250 gr nougat
500 gr mandelmassa
1 msk cognac
225 gr mörk, 75 % choklad

Dela nougaten i 25 bitar, rulla till små bollar. Blanda mandelmassan med cognac (eller lite vatten om du inte vill eller tycker om cognac). Rulla & platta ut mandelmassan - lägg nougaten i mitten, forma till en boll.

Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa bollarna i den smälta chokladen. Låt stelna i frysen.

Muscovadotryffel.
Antal: cirka 20 stycken
Ur: Boken "Vinterns söta"

175 gr mörk choklan (60-70 %)
1 dl vispgrädde
3/4 dl mörkt muscovadosocker
2 msk smör

Hacka chokladen fint & lägg i en bunke.
Koka upp grädde, socker & smör. Häll över den hackade chokladen - låt stå i några minuter, utan att röra. Blanda sedan försiktigt tills all choklad har smält. Låt tryffelkrämen svalna i rumstemperatur. Häll den i en form klädd med bakplåtspapper. Ställ sedan in den i kylen.
Skär tryffelmassan i bitar & vänd dem i kakao. Förvara tryfflarna svalt.

Julkola med choklad.
Antal: cirka 50 st
Ur: Pernilla Wahlgrens "Pernillas jul"

100 gr smör
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl strösocker
1 dl sirap
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk glukos eller honung

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Blanda i resten av ingredienserna. Glukosen finns i välsorterade matvarubutiker eller på apoteket) eller honungengör att kolan inte sockrar sig. Rör med visp så att smeten blir slät. Rör sedan bara då & då under kokningen, inte hela tiden. Koka på medelvärme, tills kolan är 125 grader.

Häll upp smeten i en liten smord långpanna, ca 20 x 30 cm. Låt stelna. Lyft försiktigt över hela "kakan" till en skärbräda. Skär eller klipp i fina bitar, vik sedan in kolorna i bakplåtspapper.