söndag 7 oktober 2012

Purjotorsk med bacon












 
Idag var det fisk som stod på mat-schemat. Jag vet inte hur ni har det, men ibland kan det vara svårt att få i lillan just fisk. Eller svårt & svårt, men vi lagar mest lax & därför blir det sällan fisk. Iallafall, detta är en perfekt söndagsmiddag eller varför inte mitt-i-veckan-middag? När jag var liten gjordes denna rätt för jämnan & jag älskar den fortfarande.
 
Purjotorsk med bacon.
Till: 6 personer
Tid: 30 minuter
 
2 paket fryst torsk (800 gr)
1 purjolök
1 dl vatten
Salt
 
2 msk smör
3 msk vetemjöl
Fiskspad
3 dl mjölk
 
2 paket bacon
 
Gör så här.
Börja med att tina den frysta torsken (behöver inte vara helt tinad). Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform, lägg den tinade torsken i bitar i formen - så att den täcker botten, salta. Strimla purjolöken och strö över fisken, häll sedan på vattnet. Lägg över folié och ställ in formen i ugnen, 200 grader i 10 minuter.
 
Sätt ugnen på 250 grader. Häll av fiskspadet i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll ned mjölet, låt fräsa på en stund. (Glöm ej att röra). Häll sedan över fiskspadet & mjölken, låt småputtra i 3-4 minuter. Ta av såsenfrån spisen och häll den över fisken. Lägg på baconet, skiva för skiva. Ställ in i ugnen, 250 grader i 15 minuter. Servera med potatis & ärtor. Gott....