torsdag 6 december 2012

MASSOR av julgodis!

















Jag tillhör dem som inte gör julgodis förens några dagar innan jul. Vet inte varför, men tar emot lite att göra det. Finns ju en uppsjö av olika goda sorter - men jag har mina favoriter. Här kommer fyra av dem!

Knäck.
Antal: 50 stycken

2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl socker

Häll ned alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills knäcken fått en temperatur på 125 grader, rör om då & då. Häll ned i knäck eller ischokladformar. Självklart går det bra att strö över lite hackad sötmandel innan knäcken stelnat. Låt kallna.

Mozartkulor.
Antal: 25 stycken

250 gr nougat
500 gr mandelmassa
1 msk cognac
225 gr mörk, 75 % choklad

Dela nougaten i 25 bitar, rulla till små bollar. Blanda mandelmassan med cognac (eller lite vatten om du inte vill eller tycker om cognac). Rulla & platta ut mandelmassan - lägg nougaten i mitten, forma till en boll.

Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa bollarna i den smälta chokladen. Låt stelna i frysen.

Muscovadotryffel.
Antal: cirka 20 stycken
Ur: Boken "Vinterns söta"

175 gr mörk choklan (60-70 %)
1 dl vispgrädde
3/4 dl mörkt muscovadosocker
2 msk smör

Hacka chokladen fint & lägg i en bunke.
Koka upp grädde, socker & smör. Häll över den hackade chokladen - låt stå i några minuter, utan att röra. Blanda sedan försiktigt tills all choklad har smält. Låt tryffelkrämen svalna i rumstemperatur. Häll den i en form klädd med bakplåtspapper. Ställ sedan in den i kylen.
Skär tryffelmassan i bitar & vänd dem i kakao. Förvara tryfflarna svalt.

Julkola med choklad.
Antal: cirka 50 st
Ur: Pernilla Wahlgrens "Pernillas jul"

100 gr smör
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl strösocker
1 dl sirap
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk glukos eller honung

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Blanda i resten av ingredienserna. Glukosen finns i välsorterade matvarubutiker eller på apoteket) eller honungengör att kolan inte sockrar sig. Rör med visp så att smeten blir slät. Rör sedan bara då & då under kokningen, inte hela tiden. Koka på medelvärme, tills kolan är 125 grader.

Häll upp smeten i en liten smord långpanna, ca 20 x 30 cm. Låt stelna. Lyft försiktigt över hela "kakan" till en skärbräda. Skär eller klipp i fina bitar, vik sedan in kolorna i bakplåtspapper.

söndag 25 november 2012

Lussekatter

 Jag pratade med min kära svägerska här om dagen. Hon berättade för mig att hon redan gjort lussekatter... Vet inte om jag fick lite presentationsångest, men var ju självklart tvungen att baka dessa goda vetebröd på en gång. Nu fyller mina lussekatter vår frys & jag är (nästan) redo för första advent & julmys.

Föresten, fick 10/10 poäng av min kära sambo. Inte illa!

Lussekatter.
Ca 50 st
200 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst, gärna för söta degar
1 g saffran
½ tsk salt
2 dl vit sirap
1 ägg
900 gr (ca 15 dl) Kungsörnen Kärnvetemjöl
Russin till garnering

Gör så här.
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Stöt eventuellt saffran med 1-2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 40 bitar och baka ut enligt någon av följande beskrivningar.

Lussekatt Rulla in ändarna åt varsitt håll så att den blir S-formad.

Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och garnera eventuellt med russin. Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter. Värm ugnen till 250°C. Pensla med uppvispat ägg efter jäsning. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 5-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Receptet kommer från kungsörnen.

söndag 7 oktober 2012

Purjotorsk med bacon












 
Idag var det fisk som stod på mat-schemat. Jag vet inte hur ni har det, men ibland kan det vara svårt att få i lillan just fisk. Eller svårt & svårt, men vi lagar mest lax & därför blir det sällan fisk. Iallafall, detta är en perfekt söndagsmiddag eller varför inte mitt-i-veckan-middag? När jag var liten gjordes denna rätt för jämnan & jag älskar den fortfarande.
 
Purjotorsk med bacon.
Till: 6 personer
Tid: 30 minuter
 
2 paket fryst torsk (800 gr)
1 purjolök
1 dl vatten
Salt
 
2 msk smör
3 msk vetemjöl
Fiskspad
3 dl mjölk
 
2 paket bacon
 
Gör så här.
Börja med att tina den frysta torsken (behöver inte vara helt tinad). Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform, lägg den tinade torsken i bitar i formen - så att den täcker botten, salta. Strimla purjolöken och strö över fisken, häll sedan på vattnet. Lägg över folié och ställ in formen i ugnen, 200 grader i 10 minuter.
 
Sätt ugnen på 250 grader. Häll av fiskspadet i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll ned mjölet, låt fräsa på en stund. (Glöm ej att röra). Häll sedan över fiskspadet & mjölken, låt småputtra i 3-4 minuter. Ta av såsenfrån spisen och häll den över fisken. Lägg på baconet, skiva för skiva. Ställ in i ugnen, 250 grader i 15 minuter. Servera med potatis & ärtor. Gott....


 



fredag 7 september 2012

Valnötspesto




Som jag skrev i förra inlägget fick jag ett paket från Buzzador på posten här om dagen. Testar parmesan & Balsamico från Zeta. Idag körde vi en valnötspesto till vår spagetti. Valde parmesanen som var lagrad i 28 månader - blev mycket smak & blev väldigt gott. Är man lite känslig mot parmesan byter man ut den mot en med mindre lagringstid, eller så drar man ned mängden lite grann.
Valnötspesto.
Till: 2 personer
Tid: 10 minuter
1 kruka färsk basilika
25 gram valnötter
40 gr 28 månaders parmesan
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar
Plocka av basilikan & dela parmesanen. Häll ned alla ingredienserna i en mixer, mixa ordentligt. Blanda i din nykokta pasta, gott, gott, GOTT!! KLART!

torsdag 6 september 2012

Kycklingfilé med parmesan, vitlök & basilika



Jag har förmånen att få testa Zetas produkter genom Buzzador. Igår kom det ett paket på posten fylld med godsaker. Parmigiano Reggiano, tre olika lagringstider: 14, 22 & 28 månader & en balsamvinäger med smak av fikon. Var tvungen att testa på en gång - det blev en kycklingfilé fylld med parmesan, vitlök, smör & Basilika - supergott! Serverade det med ugnsgrillade rotfrukter& en tzatziki.
Kycklingfilé med parmesan, vitlök & basilika.
Till: 2 personer
Till: 30-40 minuter
2 kycklingfiléer
2 1/2 msk parmesan
1 dl färsk basilika
1 stor vitlöksklyfta
25 gram smör
6 tandpetare
Gör så här.
Börja med att dela filéerna på mitten, men skär inte ända igenom. Sätt ugnen på 225 grader. Mixa parmesan, basilika, smör & vitlök. Fyll filéerna, stäng igen dem med hjälp av tandpetarna. Stek sedan kycklingen tills de fått en fin stekyta. Sätt in dem i ugnen, 225 grader i cirka 25 minuter. Kolla så att de är klar med hjälp av en termometer eller skär lite i kycklingen & se så att den inte är röd. Servera med ugnsgrillade rotfrukter& en tzatziki.
Givetvis hade jag balsamvinäger med smak av fikon tillsammans med en god grön sallad.
Smaklig måltid!

måndag 14 maj 2012

Currykyckling i lergryta


Hej på er!
Jättelänge sedan ag gjorde en uppdatering. Men måste bara dela med mig av något jag gjorde igår.
Jag gjorde något så fruktansvärt gott här hemma som ni måste testa! Enkelt & gott, precis som det ska vara. 

Currygryta med kyckling i lergryta
1 majskyckling, fryst eller färsk
Salt & peppar
Lergryta

Sås.
3 msk flytande margarin
5 tsk curry (mer eller mindre - upp till dig)
3 msk vetemjöl
Skyet från kycklingen
4 dl lättmjölk
2 1/2 dl vatten
2 msk creme fraiche
Salt

Gör så här.
Sätt ugnen på 225 grader. Salta & peppra kycklingen, lägg sedan ned den i lergrytan. Ställ in lergrytan i nedre delen av ugnen i cirka 60-70 minuter. För att kolla om kycklingen är klar skär du i kycklingen, i den tjockaste. Häll sedan av spadet i en skål & låt kycklingen svalna på en tallrik eller i lergrytan. 

Ta fram en stor kastrull. Smält  smöret i kastrullen & häll i curryn, låt fräsa en liten stund. Tillsätt sedan mjöl, rör om väl. Häll sedan i all vätska & creme fraichen, smaka av & salta. Häll i mer curry om du tycker det behövs. Dela sedan kycklingen i lagom stora bitar, blanda ned bitarna i såsen, värm sedan upp igen om det behövs. Servera med ris

SUPERGOTT! 

söndag 29 januari 2012

Fetaostpaj med tomat, oliver & spenat

Lite smak av medlehavet - på mitt vis...
















Det som är så otroligt härligt med pajer är att det inte finns något, eller jo, men det är inte mycket du inte kan fylla den med. Ibland kan det vara gott att göra en helt vegetarisk paj som får magen att må lite bättre. En Tager-vad-man-haver-i-skafferiet-paj blev det till middag i vårt hus här om dagen. Blev jättegod, drömde mig nästan bort till Grekland för en stund...

Pajskal.Till: 8-10 personer
Tid: 1 timma

125 gr kallt smör
3dl vetemjöl
2 1/2 msk kallt vatten

Fyllning.
Bladspenat, färsk i påse
Oliver, med eller utan kärnor
10 körsbärstomater
1 paket fetaost

2 1/2 dl mjölk
3 ägg
Salt & peppar

Häll mjölet och det tärnade kalla smöret i en matberedare, blanda. Tillsätt det kalla vattnet och blanda tills du fått en fin deg. Obs! Arbeta ej pajdegen för mycket. Tryck ut pajdegen i en smörad form med avtagbara kanter, gärna 25 cm i diameter. Nagga pajen och ställ in den i frysen i 10 minuter. Tag ut pajen och täck kanterna med folié, förgrädda mitt i ugnen, 225 grader i 10 minuter - sänk till 200 grader när du tar ut skalet. Under tiden du förgräddar skalet: Skölj bladspenaten, dela körsbärstomaterna på mitten, häll av oliverna & öppna fetaostpaketet.

Ta ut pajen efter 10 minuter, lägg bladspenat i botten, smula ned fetaosten, i med oliverna & till sist de delade körsbärstomaterna.  Blanda ägg, mjölk, salt & peppar (ej för mycket salt) - häll över. Grädda mitt i ugnen, 200 grader i 30-45 minuter. Kolla så att äggstanningen har stelnat.

Låt pajen svalna något, servera med ett iskallt glas med citronvatten & en god sallad.