söndag 15 maj 2011

Pitabröd
















Jag har ett antal favoritkokböcker hemma, men en av dem som toppar listan är "Allt om mat" nyaste. Funkar för både vardag och fest och har oftast något recept som passar just den dagen. Igår blev det hemmagjorda pitabröd, lite matigare än de du köper i butik!

Pitabröd.
Antal: 25 st
Tid: 1 timma & 15 minuter

50 gr jäst
8 dl vatten
1 msk olivolja
1 msk havssalt
1,9-2 liter (1140-1200 gr) vetemjöl

Värm vattnet till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och häll över vattnet, rör tills jästen lösts upp. Häll sedan i olivolja, salt & nästan allt mjöl, spara lite till utbakning. Arbeta degen i 5 minuter, strö på lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 25 lika stora bitar och formatill runda bollar som du sedan plattar ut, ca 1/2 cm tjocka. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, jäs i 20 minuter. Vänd på pitabröden innan du sätter in dem. Grädda mitt i ugnen i 250 grader (varmluftsugn) i ca 7-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Tycker du 25 blir fär mycket? Halvera satsen eller gör allihopa och frys in!

Inga kommentarer: