söndag 1 maj 2011

Helgrillad entrecote med ugnsbakad färskpotatis & tzatziki
Igår invigde vi vår ny gröna fina webergrill. Tycker verkligen att det är så himlans gott med grillad mat. Allt som man laga på grillen får så fantastiska smaker. Vi i Varberg har turen med att ha ett flertal butiker med väldigt bra kött. Igår handlade vi på ICA Kvantum, de har en fantastisk köttavdelning, kunnig & trevlig personal och ett stort utbud, man blir aldrig besviken!

Helgrillad entrecote.
Har ni som jag lite svårt för att avgöra mängd/person när det kommer till kött? Jag brukar oftast handla ca 150 gr/person. Givetvis får man ta hänsyn till vilka gäster man bjudit in.

Tag en fin entrecote i bit, pensla den med olivolja, salta & peppra. Fyll halva grillen med briketter, tänd och vänta på glöden. Lägg entrecoten på gallret över briketterna, grilla tills du fått en en fin färg. Flytta sedan över entrecoten till sidan där du inte har några briketter - indirekt grillning. Sätt i en stektermometer i den tjockaste delen, på med locket och grilla tills entrecoten får en temperatur på 55 grader. Låt den sedan vila invirat i smörpapper i ca 10 minuter ills temperaturen stigit till 60 grader. (Entrecoten blir mediumgrillad) Skär upp fina skivor & servera!

Ugnsbakad färskpotatis.
Till: 4 personer
Tid: 45 minuter

1 kg färskpotatis
1/2 dl olivolja
Havssalt
Svartpeppar

Skölj och koka potatisen i 10 minuter. (Är det små färskpotatisar? Koka i 6-7 minuter). Häll av vattnet & dela dem på diagonalen. Har du valt lite mindre potatis? Låt dem va hela! Lägg potatisen på en plåt, ringla över olivolja, salta & peppra - blanda. Ställ in mitt i ugnen, 200 grader i 30 minuter. Rör om efter 15 minuter.

Tzatziki.
350 gr grekisk yoghurt
3/4 gurka
1 tsk salt
3-4 vitlöksklyftor, pressade
1 msk olivolja
Salt & peppar

Riv gurkan grovt på en tallrik, häll över 1 tsk salt, låt stå och dra i 20 minuter. Häll gurkan i en sil för att bli av med vätskan. Mät upp yoghurten i en bunke, pressa ned vitlöken, häll i gurkan, 1/2 msk olivolja, salt & peppar - smaka av. Ringla över resten av olivoljan - K L A R T!

1 kommentar:

Anonym sa...

Ååå gott! potatisen sen fantastisk ut! Mums å köttet oxå för den delen! Tack för sommarinspirationen!

Kram Evve