söndag 9 januari 2011

Potatisgratäng med ryggbiff och champinjoner


















Igår var det ju som alla vet lördag, i hela världen. I huset i Vare serverades det en god ryggbiff, men potatisgratäng, fetaostsallad och smörstekta champinjoner tillsammans med ett fantastiskt fylligt och rött vin. Kan verkligen rekomenderas!

Rött vin - Overlander.
Fylligt vin som passar utmärkt till ett mört nötkött...

Krämig Potatisgratäng.
4 personer, tid: 2 1/2 h

1 kg fast potatis (ca 10 st)
3 vitlöksklyftor
3 dl riven västerbottenost
Riven muskotnöt
2 dl sherry
4 dl vispgrädde
Salt & Peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva potatis i en halv centimeter tjocka skivor. Hacka vitlöken fint. Varva potatis, vitlök, ost, muskotnöt, salt och peppar i en smörad ugnsform (Pssst! Var inte snål med saltet....). Häll över sherryn och sätt in gratängen mitt i ugnen i 30 minuter. Tag sedan ur gratängen och häll över grädden, ställ in gratängen i ugnen igen i 1 1/2 timma - märker du att gratängen börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie. Servera med ett gott mört kött eller en smarrig fisk. Underbart!

Enkel Fetaostsallad.
2 personer

1/2 paket fetaostsallad
2 tomater
Svarta oliver med kärnor
1 rödlök
Olivolja
Salt & svartpeppar

Skär ned i passande bitar, ringla över olivolja. Salta och peppra... Mm!

Smaklig måltid...

4 kommentarer:

Evas Konst & Hantverk sa...

Hallå Tjejen !!! Det här låter väldigt GOTT.
Skall prova.......

Saras Inredning sa...

Ååh ljuvliga bilder. Mmmm... Ryggbiff - Guu vad det lät gott :)

Anonym sa...

Vilka fina ljusstakar, var har du hittat dem? Inspirerande bilder här!

Lindie sa...

Hej! En gratäng sitter aldrig fel :)

Ljusstakarna är köpta på IKEA för lääänge sedan, kanske finns de kvar?

Kram...