lördag 1 januari 2011

3 underbara rätter...

Bordsdukning i silver och vitt...


Snacks av parmaskinka...
Jordärtskockssoppa med krutonger, ärtskott, creme fraiche och serranosnacks...
Lax med kräftstjärtar, potatis och sherrysås...

Ljus chokladcappuccino....

















Igår firade vi in det nya året hemma hos oss. Vi bjöd på 3-rätters och det blev verkligen superlyckat. Givetvis kan man äta dessa rätter även om det inte är nyår! Varför inte till helgen! Och desserten, så god och så enkel!

Förrätt - Jordärtskockssoppa.
8 personer

1 påse med jordärtskockor (300 gr)
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljong
1 msk torrt vitt vin
1/2 liter mjölk
3 dl grädde
1/2 - 1 tsk cayennepeppar
Salt & peppar
Ärtskott/Solrosskott
Krutonger
Creme fraische
Parmasnacks

Skala och hacka jordärtskockor och löken i grova bitar. Lägg dem i en kastrull med en klick smöt och fräs dem tills de fått en gyllenbrun färg. Häll i mjölk, låt koka tills jordärtskokan mjuknat. Dra av kastrullen, mixa till en len soppa. Häll i resterande produkter, värm sedan upp soppan igen. Servera den ljummen med parmasnacks, krutonger, en klick creme fraiche och ärtskott. Gärna med ett glas mousserande vin....

Parmasnacks.

10-12 skivor parmaskinka

Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg parmaskinkan på en form med bakplåtspapper. Ställ in mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Låt kallna lite.

Lax med sherrysås.
8 personer

8 laxbitar av en filé eller portionsförpackning
2 burkar creme fraiche
1 msk majonäs
1-2 burkar med kräftstjärtar
Dill
Salt & peppar

Tvätta av laxen och torka av den med lite papper. Lägg fileérna i en ugnsform smord med rapsolja. Skär en skåra i laxen. Blanda creme fraiche, majonäs, kräftstjärtar, salt och peppar i en bunke. Häll fyllningen i skåran du gjorde på laxen. Ställ in mitt i ugnen, 175-200 grader i ca 20 minuter. Kolla laxen så den ej blir "över-färdig".

Sherrysås.

6 dl grädde
2 fiskbuljonstärningar
1/2-1 msk torr sherry
1 1/2 -2 dl creme fraiche
Salt & Peppar
Rumstempererat smör
Vetemjöl

Blanda grädde, buljongtärningar, sherry och creme fraische i en kastrull. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Blanda smör och mjöl, lägg i såsen lite åt gången tills du tycker att den är tillräcklig tjock!

Ljus Chokladcappuccino.
8 personer

9 dl grädde
450 gr vit choklad
8 chokladägg eller 16 kaffebönor till dekoration
3 dl kaffebönor

Dag 1.
Koka upp grädden i en kastrull, lägg i den vita chokladen och rör om till chokladen smält. Lägg i kaffebönorna och låt stå i kylen över natten.

Dag 2.
Sila bort kaffebönorna. Vispa med en elvisp tills den tjocknar lite. Vispa inte för mycket, den får ej bli för tjock. Servera i fina glas eller söta små portionsformar. Spritsa i fyllningen och toppa med kaffebönor eller chokladägg.. Mmmm...

Hela denna menyn går att göra på morgonen eller dagen innan. Perfekt för dej som vill hinna med att piffa lite med! Hoppas ert nyår var trevlig och att ni fått en bra start på 2011!

1 kommentar:

Anonym sa...

Grymt gott!! och fin design på nya bloggen!! :) kram evelina