tisdag 4 januari 2011

Havrekakor med hasselnötter och mörk choklad
























Baka baka liten kaka. Rulla rulla liten "bulla".... Är en låt som sjungs av mig och Iris nästan varje dag. Eller ja, det är mest jag som sjunger och Iris som skrattar. Men det är inte bara när man sjunger om kakor som får en att le. Utan även när man äter dem.... Små små kakor med mycket kärlek är det som smakar bäst!

Havrekakor med hasselnötter och mörk choklad.
Ca 16 st

2 dl socker
75 gr rumstempererat smör
1 ägg
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat (har du inte bikarbonat hemma, ta 1 tsk bakpulver)
1/2 tsk salt
1 msk vatten
1 msk kaffe
50 gr (1 dl) hasselnötter
100 gr mörk choklad

Blanda socker och smör med hjälp av en bakassistent eller elvisp - givetvis går det bra att använda armmusklerna och blanda för hand. Tillsätt sedan ägget och blanda lite lätt. Ta nu alla de torra ingredienserna och blanda dem i en bunke. Häll ned dem tillsammans med vattnet och kaffet - rör om till en halvgrynig smet. Hacka nötter och choklad grovt, häll ned i smeten, rör försiktigt. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter på 175 grader. När du tar ut kakorna kommer de till en början att vara lite halvsega, men efter en stund, när de kallnat, blir de snabbt knapriga och goda. Lycka till!

1 kommentar:

Johanna majkvis sa...

Dom ser smarriga ut! Du får allt ta och bjuda mig någon gång på allt gott du bakar;)

Kram