måndag 31 januari 2011

Köttfärssås

























Vi älskar köttfärssås och personligen tycker jag att denna maträtt är lite underskattad... Nåväl, visst går det snabbt och lätt och oftast är något som lagas när man har brist på fantasi. Men saken är ju den att man kan variera den på så många olika sätt! Släng i en slatt vin från fredagskvällen, hacka i någon rolig grönsak, experimentera med kryddor, färska eller torkade... Gör vad du vill! Föresten, vad har du för favoritkrydda i din kfs? Här kommer iallafall vårt egna favorit-köttfärssåsrecept - gottigt!

Köttförssås.
4 personer, 30 minuter

500 gr nötfärs
5 msk tomatpuré
1 nypa socker
2 st gul lök
500 gr krossade tomater
4 vitlöksklyftor, pressade
3 msk kikkoman soya
1 msk mjöl
Salt & peppar
Smör att steka i

Börja med att värm upp en stekgryta och lägg i en klick margarin. Häll sedan ned tomatpurén tillsammans med en nypa socker - karamellisera. (Hur vet du att det är karamelliserat? Jo, när tomatpurén blivit brun). Tillsätt löken och fräs på tills den känns mjuk. Tag sedan upp löken, lägg i en klick smör och stek nötfärsen. När färsen är färdigstekt pudrar du över vetemjöl och lägger i löken, pressad vitlök, tomatkross, soya, salt & peppar. Låt småputtra i 5 minuter och servera med pasta och parmesan! Skulle du känna att köttfärssåsen blir för tjock häller du i vatten, lite i taget, tills du fått den perfekta konsistensen. Gott gott gott...

Inga kommentarer: