tisdag 8 mars 2011

Potatislåda
















Jag är ju helt såld på potatis. Vet inte riktigt om det är något som jag skulle kunna utesluta från min kost en längre tid. Tycker att det är en lätt och rolig råvara som man kan göra väldigt mycket med. Ett göra en potatislåda är hur lätt som helst och är oftast väldigt omtyckt - kanske ett bra middagstips en tisdag
som denna?

Potatislåda.
Till: 4 portioner
Tid: 1 timma

8 stora potatisar eller 12 små
400 gr nötfärs
1 gul lök
500 gr tomatkross
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning, gärna ekologisk
1 tsk vetemjöl
1 1/2 dl riven ost
Salt & peppar

Skala potatisen och skiva dem i 1/2 cm skivor, lägg potatisen i en bunke med kallt vatten. Klicka lite smör eller olja i en stekpanna/gryta. Finhacka löken och fräs tills den fått en fin färg. Lägg i nötfärsen och stek tills den är färdig. Tillsätt tomatkross, vitlök salt & peppar. Smula ned buljongtärningen och strö över mjölet - låt småputtra i 5 minuter.
Smörja en gratängform, täck botten med potatis, salta & peppra. Häll över nötfärsblandningen, lägg ett till lager med potatis och avsulta med den rivna osten. Sätt in mitt i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter. Känn efter så att potatisen är mjuk. Servera med en god kålsallad!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Blev ju hård potatis. Måste vara längre i ugnen. Lägg en bit aluminiumfolie över så bränns inte osten.

Lindie sa...

Vad tråkigt att du inte fick samma resultat som jag. Upplevde inte alls att tiden var för kort, kan skilja från ugn till ugn. Istället för folié kan man strö över osten när det är 15 minuter kvar. Som du ser på bilden blev min ost inte bränd! Tack för din kommentar!