lördag 5 mars 2011

Limemarinerad fläskfilé och klyftpotatis med ett soltorkade tomater & basilikesmör

Varje fredag och lördag försöker vi att äta lite mysigare mat. Jaghar alltid gjort det sedan jag var liten. Har fortfarande den känslan av fredags- o lördagsmat, det ska vara något speciellt. Behöver inte vara krångligt eller något nytt men skall vara väldigt gott. Du ska känna att det är fredag. Igår vankades det för fläsfilé i Vare. Och det blev så fantastiskt gott!

Till maten serverade jag ett fantastiskt gott vin som heter: Errazuriz, ett Carbernet Sauvignon - shiraz, passade jättebra. En fylligt vin som var en nyhet på systembolaget - kom i en PET-flaska.

Limemarinerad fläskfilé, klyftpotatis med ett soltorkade tomater - o basilikesmör.
Tid: 1 timma + marinering av kött
För: 4 personer

Fläskfilén.
1 fläskfilé (Ta två om du tycker att det känns för lite)
2 st lime
2 dl rapsolja
1-2 vitlöksklyftor
Havssalt & nymald svartpeppar

Potatis.
12 st stora potatisar
Olivolja
Havssalt & nymald svartpeppar

Soltorkade tomater & basilikesmör.
50 gr smör
4 soltorkade tomater
Basilika - färsk eller fryst

Putsa fläsfilén ren från senor och fett. Blanda olja, pressad vitlök, skal och saft från en lime, salt & pepper i en skål - rör om och häll i en plastpåse. Lägg i fileén och låt stå över dagen eller natten om du kan för att den riktigt skall dra åt sig alla smaker. Stek filén i en stekpanna med smör, lägg i en ugnsfast form, pressa över saften från en lime och
sätt in mitt i ugnen på 200 grader (om du kör vanlig ugn) eller 190 grader om du kör varmluft i 30 minuter.

Tvätta potatisen, behåll skalet på. Dela potatisen i stavar eller i klyftor. Lägg på en plåt, häll över olivolja, salt & peppar. ställ in mitt i ugnen på 200 grader (om du kör vanlig ugn) eller 190 grader om du kör varmluft i 30 minuter. Rör om efter halva tiden ungefär.

Har du en mixer är det nu du ska använda den. Lägg smör, soltorkade tomater och basilika i en skål. Mixa till en fin smet. Häll i blandningen ien sprtispåse och gör fina smörtoppar. Låt stå i kylen tills servering.

2 kommentarer:

Madde sa...

Det där lät riktigt gott. Köpte precis fläskfile på extrapris så det passa ju jättebra. När jag växte upp så va det också lite 'finare/godare' mat på helgerna och jag försöker köra på samma sak hos oss (även fast jag hoppas att det vi äter i veckorna såklart också är gott haha).

Lindie sa...

Hej Madde! Kul att du hittat hit! Ja men det är väldigt gott. Det godaste är om man har tiden att låta fläskfilen vila över natten. Håller med dig om att man hoppas att man äter god mat varje dag :)