onsdag 2 mars 2011

Dinkelbröd med pumpa- & linfrön


















Igår tog brödet slut i frysen och det var dags att baka nytt. Lite "halvtrött" är vi på det bröd vi brukar baka så därför fick det bli till att göra ett nytt. Älskar att baka bröd och att se degen jäsa - nästan som ett glädjerus genom hela kroppen när man ser hur degen fluffat till sig!

Dinkelbröd med pumpa- & linfrön.
Tid: 2 timmar
2 stora limpor

7 dl mjölk
50 gr jäst
10 dl vetemjöl special
6 dl dinkelfullkorn
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl rapsolja
2 tsk havssalt

Värm upp mjölken till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke, (i en stor bunke om du ska baka ditt dröd för hand) häll över mjölken, rör tills jästen smält. Häll i mjölkblandningen tillsammans med mjölet i din assistent, och rör om. Tillsätt pumpa- & linfrön, olja, sirap och salt. Arbeta degen i 5 minuter - bakar du för hand, dubbla tiden. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Mjöla ditt bakbord och forma 2 limpor, skär 3 skåror på längden med en vass kniv, häll över mjöl och låt brödet jäsa i ytterligare 30 minuter på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på
200 gr och grädda mitt i ugnen i 45 minuter. Låt svalna på ett galler.

Inga kommentarer: