onsdag 30 mars 2011

Kärleksmums
















När jag var liten bakade jag nästan alltid kärleksmums. Älskade det! Att något så lätt kan vara så gott. Kanske är det glasyren och den milda kaffesmaken som gör det? Ibland lyxar jag till det och gör dubbel sats av glasyren - galet smarrigt! Har två favoritrecept, här kommer det ena...

Kärleksmums.
Antal: ca 24 rutor
Tid: 30 minuter
2 ägg
3 dl socker
4 1/2 dlvetemjöl
3 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
150 gr smält smör
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

Glasyr.
3 1/2 dl florsocker
4 msk smält smör
4 msk starkt kallt kaffe
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100 gr kokos

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda de torra ingredienserna och häll i tillsammans med det smälta avkylnade smöret och mjölken. Rör snabbt ihop till en fin smet. Häll i en långpanna med bakplåtspapper. (Vill du ha lite högre kärleksmumms väljer du en mindre långpanna, men tänk då på att det tar lite längre tid för lalan att bli färdig). Grädda mitt i ugnen, 225 grader i 10-15 minuter. Känn med en sticka i mittan av kakan. Ta ut kakan och låt den vila tills den blir ljummen.

Glasyr
Blanda alla ingredienser i en bunke, rör tills det inte är några klumpar kvar. Känns glasyren för lös? Lägg i lite mer florsocker. Häll på glasyren över den ljumna kakan, strö över kokos, låt kallna. När kakan är kallskär du ut fina rutor, ca 24 stycken. Servera eller frys in, gott gott gott...

Inga kommentarer: