lördag 2 april 2011

Pastagratäng med hemmagjord tomatsås, köttfärs, parmesan & mozarella
















Att avnjuta en pastagratäng med egengjord tomatsås, där alla smaker möts är ju helt underbart gott. Denna gratäng passar bra både till vardag och till "fest". Testa och se - nya maträtter förnyar vardagen & behöver varken vara krångligt eller skrämmande!

Pastagratäng med hemmagjord tomatsås, köttfärs, parmesan & mozarella.
Tid: 1 timma
Till: 6-8 personer

Tomatsås.
1 1/2 dl olivolja
2 gula lökar
1 kg kvisttomater
3 vitlöksklyftor
2 tsk balsamvinäger
1/2 kruka färsk oregano
1 tsk råsocker
Salt & peppar

Köttfärs.
800 gr nötfärs
1 1/2 tsk kalvfond
1 msk vatten
1 burk creme fraiche
1 1/2 dl riven parmesan
Salt & peppar

Pasta.
500 gr torr pasta (Jag använde mej utav Prima Penne - Kungsörnens vita fiberpasta).

Toppa med.
2 dl riven parmesan
1 paket mozarella, gärna buffelmozarella

Börja med att koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet och låt pastan vila i grytan.

Hätta upp olivoljan i en kastull, skär löken i stora klyftor och lägg ned i den varma olivoljan. Låt löken fräsa på tills den fått fin gyllenbrun färg. Dela tomaterna i ca 1 cm stora tärningar. Plocka upp löken och lägg ned tomaterna, rör om. Finhacka vitlöken, häll ned den tillsammans med balsamvinäger, råsocker, oregano, salt & peppar. Låt småputtra - smaka av.

Stek nötfärsen tills den är färdig, tillsätt fond och vatten. Blanda creme fraiche och parmesan i en bunke, häll ned i nötfärsen, salta & peppra.

Ta nu tomatsåsen köttfärsen och blanda med pastan. Häll i en ugnfast form, strö över riven parmesan och mozarella. Toppa men oregano, ställ in mitt i ugnen, 200 gr i 20 minuter. Färdigt!

Inga kommentarer: