måndag 20 juni 2011

Bacon & Broccolipaj
















Idag tycker jag att vi lagar en god paj till kvällsmat. Vet inte hur ni andra har det i vårt avlånga land men här verkligen öser regnet ned. Och vad passar då inte bättre än en god paj? Pajskalet är lånat av boken "100 pajer" & fyllningen kommer från mig.

Pajskal.
Till: 8-10 personer
Tid: 1 timma

125 gr kallt smör
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 msk kallt vatten

Fyllning.
2 paket bacon
250 gr broccoli, fryst (tinad) eller färsk

3 1/2 dl mjölk
4 ägg
1 dl ost
Salt & peppar

Häll mjölet och det tärnade kalla smöret i en matberedare, blanda. Tillsätt till sist vattnet och blanda tills du fått en fin deg. Obs! Arbeta ej pajdegen för mycket. Tryck ut pajdegen i en smörad form med avtagbara kanter, gärna 25 cm i diameter. Nagga pajen och ställ in den i frysen i 10 minuter. Tag ut pajen och täck kanterna med folié, förgrädda mitt i ugnen, 225 grader i 10 minuter - sänk till 175 grader när du tar ut skalet. Under tiden du förgräddar skalet gör du i ordning broccoli och baconet. Använder du fryst broccoli skall den va tinad. Använder du färsk delar du den i mindre bitar. Skär sedan baconet smått, knaperstek i en stekpanna utan smör. Var noga med att röra så att det ej fastnar i pannan. Lägg det färdigstekta baconet på en bit papper, låt rinna av. Tag sedan baconet och broccolin & lägg i den förgräddade pajskalet, blanda ägg, mjölk, salt & peppar (ej för mycket salt) - häll över, toppa med riven ost. Grädda mitt i ugnen, 175 grader i 35-40 minuter.

5 kommentarer:

Josephine sa...

Du menar väl mjölk, inte mjöl i fyllningen?

Sara sa...

Åh den såg smarrig ut. Är LCHF:are så jag gör en annan pajdeg. :)

Nathalié sa...

Åh smarrigt! Sparar din sida som favorit, ör en ihärdig receptsamlare och din blogg gillade jag verkligen :) Kram

Lindie sa...

Hej på er!

Hoppas ni testat pajen och att den var god. Kul att ni tittat in hos mig :)

Ha en härlig dag i höstburret!

Kram/Lindie

jan sa...

Jag har provat baccon o brokoli paj den var utsökt o jätte god kommer att prova nogon andra pajer.