torsdag 3 mars 2011

Köttfärslimpa i lergryta



































Husmanskost är så himla gott. Finns nästan ingenting som jag tycker mindre om när det kommer till det. Är bra och riktig mat som mättar länge och som är roligt att göra. Vilken är din husmanskost-favorit?

Köttfärslimpa i lergryta.Tid: 2 timmar
För: 4 personer

0,5 kg nötfärs (går bra med blandfärs)

2 dl mjölk
1 dl skorpmjöl

1 ägg
2 gula lökar
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 paket bacon
Tandpetare

Ställ din lergryta i kallt vatten i 15 minuter. Blanda mjölk och ströbröd i en stor bunke - låt det svälla. Riv en gul lök eller finhacka den. Tillsätt ägg, den rivna löken, salt & peppar, blanda. Lägg sedan i färsen och rör om tills du känner att du fått en smidig smet. Forma smeten till en limpa och lägg i en lergryta (går jättebra att göra även om du ej har en lergryta - lägg då i en ugnsfast form). Lägg bacon ovanpå limpan och fäst med tandpetare på sidorna. Skär en lök i klyftor och strö över baconet. Ställ in i nedre delen i ugnen i 200 grader i ca 1,5 timma. Limpan är färdig när köttsaften är genomskinlig. Ska du göra sås? Glöm då inte att använda skyn du får. Servera med kokta morötter, potatis och lingon.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter jättesmarrigt,måste jag prova tack för receptet goa du !! Moster Florence kram !

Anonym sa...

Super, supergott och så enkelt att göra i lergrytan! Tack för receptet! Hilsen Lena i Melbylykkja/Norge