torsdag 16 december 2010

Surdegsbröd, dag 1 av 5

Jag håller just nu på att förbereda mitt bröd inför jul. Självklart blir det massa olika smarriga bröd, men har börjar med rågsurdegen nu, eftersom den tar längst tid. Jag testar just nu Martin Johanssons bröd från hans bok "surdegsbröd". Ska bli spännande. Jag följer inte recepten till punkt o pricka, utan väljer att ändra lite i surdegsgrunden.

I Johans recept används rågmjöl, jag har rågsikt i stället. Har även valt att slänga i lite honung med - dels för smaken och dels för jäsningen. Ta fram dina bakkonster och följ med i mitt brödbak!

Dag 1.
30 g rågmjöl (rågsikt)
60 g ljummet vatten
1 tsk honung

Blanda alla ingredienserna, häll i en bunke och täck med plastfolié eller gör som jag, häll surdegsblandningen i en glasburk med lock. Ställ sedan i rumstemperatur i 4 dagar. Skaka eller rör om, morgon och kväll.

Dag 4...
Klicka här för att komma till fortsättning av surdegsbrödet.


Ha en underbar dag i det busiga vädret!

1 kommentar:

Anonym sa...

Fin blogg du har, men jag kan knappt läsa vad det står. Kan du inte skaffa en bättre text.
Bara ett litet tips.

Kram Tini Tut