lördag 18 juni 2011

Tårta!!
















Här om dagen tog min lillebror studenten. Helt galet vad tiden går. Jag hade fått äran att göra tårtan, inte den bästa bilden med god blev den. Perfekt för student, födelsedag, dop, bröllop....

Tårta med hallon- & flädermousse.
Från: allt om mat festspecial, 2011 

Sockerkaksbotten till 16 bitar:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 msk hallonsylt

Hallonmousse:
200 gr hallon
3 gelantinblad
2 dl vispgrädde
2 äggulor
1/2 dl socker

Flädermousse:
2 gelantinblad
2 dl vispgrädde
2 äggulor
1/2 dl strösocker
1/2 dl konc flädersaft

Smörkräm:
200 gr smör, rumsvarmt
6 1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk mjölk

Sugarpaste:
Hittade ett recept på bloggen bakglädjes blogg. Funkade jättebra och var lätt att göra. Klicka här för att komma till receptet.

Garnering:
Florsocker
Dekoration så som blommor mm.

Sockerkaksbotten.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt, i 10 minuter. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten. Häll smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Kolla med en sticka i mitten så att kakan är färdig. Vänd upp på ett fat. Låt kakan svalna under formen.

Hallonmousse.
Mixa och passera hallonen genom en sil, mät till 1 dl puré. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa grädden hårt. Vispa äggulor och socker pösigt. Rör i hallonpurén, spara 1 msk. Lyft upp gelantinbladen och smält dem i en kastrull tillsammans med den sparade hallonpurén. Rör ned blandningen i smeten, vänd i grädden.

Flädermousse.
Gör på samma sätt som med hallonmoussen.

Skär tårtbottnen i 3 bottnar. Lägg tillbaka denundre bottnen i den diskade formen. Bre på hallonsylt & hallonmousse. Lägg på en till botten och bre på flädermoussen. Lägg på den sista botten och låt stå i kylen i minst 5 timmar, eller över natten.

Smörkräm.
Vispa ihop alla ingredienserna till smörkrämen och bre på och runt om tårtan.

Sugarpaste.
Kavla ut 600 gr sugarpastemassa eller marsipan (finns inte helt vit marsipan), på en köksbänk med florsocker. Forma till en rundel, ca 5 cm större i diameter än tårtan. Lägg massan på tårtan och skär bort överflödig massa. Garnera tårtan med blommor & blad eller vad som nu passar - för att fästa blommor mm brukar jag använda mig av kristyr. Pudra till sist över till florsocker.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du är så duktig lillsis! Proffsigt!

Jossan sa...

Harregud va duktig du är!!!
Kramar/ Jossan

Mathilde sa...

Vad fin blogg du har. =D
Är själv sämst på mat så lånar kanske någon idé från dig.

Lycka till.

Lindie sa...

Söta ni är. Glad jag blir!

Mathilde, klart du ska låna!

♡Johanna♡ sa...

Åh vilken fin tårta Lindie! Du är ju superduktig på att baka tårtor!
Kram svägerskan

Louise sa...

Provade denna pajen,bytte dock ut mjölken till carlshamns mjölkfria mat grädde-MUMS! Så tack för hjälpen den gick verkligen hem här hemma fast barnen är dåliga. Ha er så bra. Med vänlig hälsning, Louise fruwallen.blogg.se