fredag 14 januari 2011
Egetbakat bröd är godast!
Som ni förstår så älskar jag att baka och laga mat... Men något som är extra roligt är just att baka vårt egna bröd. Har några favoriter, men denna toppar listan. Att jag fått receptet av min underbara farmor Anna gör inte brödet sämre.... När jag bakar brödet fylls köket av kärlek, glädje och underbara minnen....
Vetebröd med rågsikt.
2 limpor, 2,5 timma
4 dl mjölk
6 dl naturell yoghurt (3% eller den ni har)
Det går lika bra att använda 1 liter mjölk, fil eller yoghurt. Desto mer fil och youghurt, desto surare smakar brödet.
50 gr jäst
1 dl majsolja eller rapsolja
1 dl sirap (mörk eller ljus, spelar ingen roll)
3 tsk salt
10 dl rågsikt
13 dl vetemjöl
Häll i mjölet i din hushållsassistent eller i en bakbunke, spara lite till utbakningen. Värm mjölk och yoghurt i en kastrull tills det är fingervarm. Smula ned jästen och rör om till den smält. Häll i blandningen i mjölet, blanda väl. Tillsätt sedan olja, sirap och salt. Blanda i 5 minuter om du har en assistent på hög effekt, 10 minuter om du bakar för hand. Låt jäsa under en bakduk i ca 1 timma. Tryck lite på degen - åker den tillbaka? Då är den färdigjäst.
Olja två stycken brödformar, dela din deg på två och lägg ned i formarna. Har du inga brödformar delar du helt enkelt degen i två och formar två limpor som du sedan lägger på en oljad plåt eller en plåt bakplåstspapper. Pssst! Strö gärna över lite vetemjöl innan du sätter in dina bröd...
Grädda mitt i ugnen i 50-60 minuter i 195 grader (varmluftsugn), 50-60 minuter i 210-220 grader i vanlig ugn. Knacka på brödet - låter det ihåligt är det färdigt! Ta ur bröden ur formarna och låt svalna på ett galler, glöm ej lägg över bakdukar. Så gott!
Etiketter:
Bröd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Så gott det ser ut!!
Nybakat bröd är godast och speciellt sitt egna.
Kram
Ska testa baka detta!
Ville bara berätta att detta bröd var underbart gott!!!
Hej Johanna!
Vad kul att du tyckte om brödet. Tycker med att det är jättegott :)
Ha en härlig dag! Kram
Skicka en kommentar