fredag 21 oktober 2011

Mata mata mata surdegen...


Möttes ni av samma härligt, sura lukt när ni öppnade ert lock i morse. Tänk att något som luktar så kan bli så gott. Konstigt! Nu är det dags att tillsätta lite mer rågmjöl och bröd, närmare bestämt:

Dag 4, morgon.
100 gr (1 dl) ljummet vatten
90 gr (1 1/2 dl) rågmjöl

Dag 4, kväll.
100 gr (1 dl) ljummet vatten
60 gr (1 dl) rågmjöl

Morgon.
Häll i vatten & mjöl, rör om. Konsistensen blir nu en aning tjockare. Stäng locket och ställ tillbaka på sin plats.

Kväll.
Nu bör din surdeg ha rest sig lite eftersom att själva processen redan är igång. Om det skulle vara så att du märker att jäsningen inte tagit fart, låt surdegen stå i 10-12 timmar till, innan du tillsätter ingredienserna för kvällen.
Är det så att din surdeg verkar färdig är det bara till att köra på för nu kommer det knepiga, som jag känner skär lite i mitt hjärta. Nu skall du HÄLLA UT allt utom 50 gr, ca 1/2 dl. Tillsätt sedan vatten & mjöl, rör om.

I morgon är det dags för dig att baka ett bröd, jag kommer välja ut ett som jag tycker verkar gott. Något förslag på hur du vill ha det? Kommer även att spara lite rågsurdeg för att sätta en vetesurdeg - mer om det i morgon!

Du som kanske inte följt med på hela resan, klicka här för första inlägget.

Inga kommentarer: