lördag 26 november 2011

Pepparfilé med potatisgratäng
Igår ordnade jag med en brakmiddag till oss. Jag tycker inte det är mycket som slår potatisgratäng med något gott kött. Testade att krydda filén med 3 olika slags pepparsorter - blev lite sting för smaklökarna. Till det lånade serverade jag Mannerströms underbara gratäng, tar lite tid, men är värd det vill jag lova.

Pepparfilé med lite sting.
Till: 2 personer
Tid: 45 minuter

1 fläskfilé
2 tsk grönpeppar
2 tsk svartpeppar
2 tsk rosépeppar
Salt

Gör så här.
Börja med att putsa din filé. Mortla sedan de tre olika pepparsorterna, rulla sedan in filén i kryddorna, salta. Stek i en panna tillsammans med en klick smör. Bryn tills du fått en fin färg. Lägg sedan ned köttet i en form, ställ in i ugnen på 175 grader,i med stektermometern tills du fått en innertemp på 68 grader. Låt sedan köttet vila i 10 minuter innan servering.

Potatisgratäng.
Till: 4 personer
Tid: 2 timmar & 30 minuter

1,5 kg fast potatis
2 vitlöksklyftor
Smör till formen
2-3 dl riven ost (gruyére, emmenthaler eller grevè)
Muskotnöt
2 dl torrt vitt vin
4-5 dl vispgrädde
Salt & peppar

Gör så här.
Börja med att skala potatisen, skölj den inte. Skiva den i halv centimeter tjocka skivor. Skala & finhacka vitlöken. Smöra en form, lägg potatis, ost, vitlök,riven  muskotnöt, salt & peppar i lager. Häll försiktigt över det vita vinet, ställ in i ugnen,  175 grader, mitt i ugnen i 20 minuter.

Tag sedan ut gratängen & häll på grädden försiktigt. Grädda i ytterligare 1 1/2-2 timmar, tills gratängen satt sig & fått en fin färg. Tycker du att den får för mycket färg lägger du över folie. Servera med ett gott vin & en grön sallad. Smaskens!


Inga kommentarer: