fredag 4 februari 2011

Dinkelbröd
















Idag har jag och Iris haft frukostbesök av fina Evelina. Här bjöds på frukt, smoothie och nybakat bröd. Allt för en bra start på morgonen... Sitter och tittar ut över ängarna här hemma i Vare. Solen verkligen skiner, fåglarna kvittrar och det ser så underbart ut. Nästan ett pick-nick väder minsan. Kanske blir det till att packa en korg fylld med läkerheter lite senare!

Dinkelbröd.
2 h, med jäsning

50 gr jäst
4 dl vatten
1 apelsin
1/2 dl olivolja
2 msk honung
2 tsk flingsalt
2 dl finhackade valnötter
1 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
9 dl fullkornsdinkel
3 dl vetemjöl special

Vatten
1 dl pumpakärnor

Värm vatten och saft från en apelsin till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke. Häll i lite av vattnet och rör runt runt runt. När jästen har löst upp sig häller du i resten av vattnet, olivolja, honung, flingsalt, valnötter, solrosfrön, dinkel- och vetemjöl. Blanda degen tills den släpper i kanterna och låt jäsa under en bakduk i ca 40 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop den. Tryck sedan ut den på en oljad eller en plåt täckt med bakplåtspapper, skär 24 rutor med en vass kniv och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

När degen jäst klar penslar du den med vatten och strör över pumpakärnorna. Ställ in i mitt i ugnen i ca 20 minuter - färdigt för att ätas efter en liten stund när de vilat lite. Eller för att frysas in!

Inga kommentarer: