torsdag 6 december 2012

MASSOR av julgodis!

















Jag tillhör dem som inte gör julgodis förens några dagar innan jul. Vet inte varför, men tar emot lite att göra det. Finns ju en uppsjö av olika goda sorter - men jag har mina favoriter. Här kommer fyra av dem!

Knäck.
Antal: 50 stycken

2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl socker

Häll ned alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills knäcken fått en temperatur på 125 grader, rör om då & då. Häll ned i knäck eller ischokladformar. Självklart går det bra att strö över lite hackad sötmandel innan knäcken stelnat. Låt kallna.

Mozartkulor.
Antal: 25 stycken

250 gr nougat
500 gr mandelmassa
1 msk cognac
225 gr mörk, 75 % choklad

Dela nougaten i 25 bitar, rulla till små bollar. Blanda mandelmassan med cognac (eller lite vatten om du inte vill eller tycker om cognac). Rulla & platta ut mandelmassan - lägg nougaten i mitten, forma till en boll.

Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa bollarna i den smälta chokladen. Låt stelna i frysen.

Muscovadotryffel.
Antal: cirka 20 stycken
Ur: Boken "Vinterns söta"

175 gr mörk choklan (60-70 %)
1 dl vispgrädde
3/4 dl mörkt muscovadosocker
2 msk smör

Hacka chokladen fint & lägg i en bunke.
Koka upp grädde, socker & smör. Häll över den hackade chokladen - låt stå i några minuter, utan att röra. Blanda sedan försiktigt tills all choklad har smält. Låt tryffelkrämen svalna i rumstemperatur. Häll den i en form klädd med bakplåtspapper. Ställ sedan in den i kylen.
Skär tryffelmassan i bitar & vänd dem i kakao. Förvara tryfflarna svalt.

Julkola med choklad.
Antal: cirka 50 st
Ur: Pernilla Wahlgrens "Pernillas jul"

100 gr smör
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl strösocker
1 dl sirap
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk glukos eller honung

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Blanda i resten av ingredienserna. Glukosen finns i välsorterade matvarubutiker eller på apoteket) eller honungengör att kolan inte sockrar sig. Rör med visp så att smeten blir slät. Rör sedan bara då & då under kokningen, inte hela tiden. Koka på medelvärme, tills kolan är 125 grader.

Häll upp smeten i en liten smord långpanna, ca 20 x 30 cm. Låt stelna. Lyft försiktigt över hela "kakan" till en skärbräda. Skär eller klipp i fina bitar, vik sedan in kolorna i bakplåtspapper.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Smart annars finns det ju en risk för att de tar slut innan den 24:e... /Suss

Anonym sa...

naturally like your website however you have to take a look at the spelling
on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to inform the reality however I'll certainly come again again.
Also visit my weblog payday loans

Anonym sa...

I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really
nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back in the future. All the best

Also visit my web-site - breast enhancement without surgery

Anonym sa...

I tend not to drop many responses, but i did a few searching and
wound up here "MASSOR av julgodis!". And I do have
a few questions for you if you usually do not
mind. Could it be only me or does it seem like some of the remarks look like coming from brain dead visitors?
:-P And, if you are posting at additional social sites, I would like to follow anything fresh you have to post.

Could you list of the complete urls of all your shared sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?


Check out my weblog call psychic free

Anonym sa...

I like it when individuals come together and share opinions.
Great site, stick with it!

My web-site ... no fax payday loan